Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη διήμερη
Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναδεικνύει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt
την πολυπαραγοντική τουρκική παραβατικότητα, εγκαλώντας την Άγκυρα ότι
τρέφει αυτοκρατορικές φαντασιώσεις. Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα ή
την Κύπρο. Από το 1995 η Τουρκία έχει κηρύξει «casus belli», δηλαδή
απειλή πολέμου, εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο στα 12
ναυτικά μίλια, όπως μας επιτρέπει το διεθνές δίκαιο. Αυτή η απειλή είναι
αδιανόητη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει για άλλη μια φορά ανοικτός σε διάλογο με την Άγκυρα, υπενθυμίζοντας όμως ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας πλήττει την Ευρώπη στο σύνολό της και μάλιστα σε μια σειρά από ζητήματα, επισημαίνοντας: «Δείτε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Ή το γεγονός ότι η Τουρκία μπλοκάρει, για παράδειγμα, σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, στην Ευρώπη. Αυτό επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».
Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης επιρρίπτει σαφώς ευθύνες στην Άγκυρα για τις παρανομίες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, επαναλαμβάνοντας την προσήλωση της Ευρώπης στη νόμιμη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.: «Το Συμβούλιο καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια που αντιβαίνουν στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το Συμβούλιο ζητά την άμεση ανατροπή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζει πως: «Η Τουρκία παρότι είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη δεν εναρμονίζεται με καμία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και παραμένει προκλητική απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».
Την πρώτη άτυπη συνάντηση με τον νέο Ειδικό Διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό είχαν στο Λήδρα Πάλας, Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ.
Tην έδρα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών στην Νέα Πέραμο επισκέφθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, προκειμένου να συγχαρεί το προσωπικό για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρόσφατης ΝΑΤΟικής αξιολόγησης.
Στις Βρυξέλλες
Σε εξέλιξη βρίσκονται,στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, που πραγματοποιούνται εν μέσω εξελίξεων τόσο στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, όσο και στα σύνορα της Λευκορωσίας με χώρες της Ευρώπης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε στο Σότσι με τον πρόεδρο Πούτιν, τη στιγμή που σταθερή θέση του είναι ότι όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Όσον αφορά στα μηνύματα που θα εκπέμψουν σήμερα οι Βρυξέλλες, με το βλέμμα στη Λευκορωσία και την προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, αυτά θα αφορούν, εμμέσως πλην σαφώς και την Τουρκία.
Οι σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας
Στη σκιά της ρωσοουκρανικής έντασης και της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τη Λευκορωσία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνάντησαν τους ομολόγους τους πέντε πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, δίνοντάς τους ως μοναδικό δώρο την υποστήριξή τους έναντι των ρωσικών προκλήσεων.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι: «Η απάντησή μας σε οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα μπορεί να λάβει τη μορφή μιας σθεναρής επέκτασης των κυρώσεων που ήδη έχουμε επιβάλει και φυσικά είμαστε έτοιμοι να λάβουμε επιπλέον μέτρα, χωρίς προηγούμενο, με σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία».
Με τη Λευκορωσία που αποχώρησε από την Ανατολική εταιρική σχέση να είναι απούσα, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να διασώσουν ότι μπορούν από το όραμα αυτό. Ο Σαρλ Μισέλ συνάντησε τους ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, χώρες που βρίσκονται κοντά σε Ρωσία και Τουρκία αντίστοιχα. Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία από την άλλη θα επιθυμούσαν ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει δεκτό.
Η Μάγια Σάντου, πρόεδρος της Μολδαβίας αναφέρει πως: «Η Μολδαβία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ κάποια μέρα, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι έχουμε κάποιες δεσμεύσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ».
Στο περιθώριο της Συνόδου, Μακρόν και Σολτς συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, ενώ πριν καν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο νέος Γερμανός καγκελάριος προειδοποίησε τη Ρωσία.
«Οποιαδήποτε παραβίαση εδαφικής κυριαρχίας (της Ουκρανίας) θα έχει υψηλό τίμημα, υψηλό τίμημα και θα έχουμε μία κοινή φωνή με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους υπερατλαντικούς συμμάχους», επισήμανε ο Όλαφ Σόλτς.
Την ίδια ώρα, η Αμερικανή υφυπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στη Μόσχα, προκειμένου να παραλάβει τις προτάσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δε θα επεκταθεί περαιτέρω. Συγκεκριμένα η Κάρεν Ντόνφριντ δήλωσε: «Σε αυτή τη συνάντηση, επισήμανα τη δέσμευση των ΗΠΑ στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Κι ενώ η ένταση παραμένει στα ύψη, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι απελαύνει δυο Ρώσους διπλωμάτες μετά την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου που αναφέρει ότι η Μόσχα έδωσε εντολή το 2019 για τη δολοφονία στο Βερολίνο, Γεωργιανού πολίτη.
ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου