Οι γιατροί θέτουν ζήτημα νομιμότητας των συγκεκριμένων εφημεριών, πιθανής αστικής ευθύνης για τους ίδιους σε περίπτωση προσφυγής συγγενών, αλλά και θέμα διασφάλισης της δημόσιας υγείας, καθώς η παρακολούθηση ασθενών με κορωνοϊό αποτελεί αντικείμενο των ειδικοτήτων πνευμονολογίας και παθολογίας, για τις οποίες δεν έχουν εκπαιδευτεί.
Από την πλευρά τους, πηγές του νοσοκομείου κατηγορούν τους υπογράφοντες του κειμένου για φυγομαχία. Επισημαίνουν πως με νόμο του κράτους όλοι οι γιατροί και το σύνολο του προσωπικού υποχρεούται να δώσει τη μάχη με την πανδημία, ενώ διαβεβαιώνουν πως πάντα υπάρχει καθοδήγηση στις εφημερίες από πνευμονολόγο ή παθολόγο.
Στην εξώδικη δήλωση οι γιατροί διάφορων χειρουργικών ειδικοτήτων υποστηρίζουν πως η απασχόλησή τους σε μονάδες COVID παραβιάζει την σύμβαση εργασίας που έχουν υπογράψει με το νοσοκομείο, η οποία προβλέπει παροχή των υπηρεσιών τους στην χειρουργική κλινική. Επισης, επικαλούνται και το νόμο, που προβλέπει ότι οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ πραγματοποιούνται στο τμήμα όπου υπηρετούν και όχι έξω από αυτό.
Παράλληλα, θέτουν ζήτημα κινδύνου για την υγεία των ίδιων των γιατρών, αλλά και για τη δημόσια υγεία, καθώς και θέμα δικής τους αστικής και ποινικής ευθύνης σε περίπτωση ιατρικού λάθους. «Οι ίδιοι οι χειρουργοί, εξαιτίας της έλλειψης της κατάλληλης εξειδίκευσης και της απαιτούμενης εκπαίδευσης, στερούνται των ειδικών γνώσεων που προσφέρουν οι ειδικότητες της παθολογίας και της πνευμονολογίας, και συνεπώς είναι εκτεθειμένοι σε σφόδρα πιθανό ιατρικό λάθος κατά τη νοσηλεία περιστατικών Covid, γεγονός που επισύρει ποινική και αστική τους ευθύνη».
Στη δήλωση γίνεται λόγος για «δήθεν έκτακτη (εδώ και χρόνια) ανάγκη» λόγω της πανδημίας, ενώ προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η εμπλοκή χειρουργών στην αντιμετώπιση περιστατικών COVID δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, παρά μόνο τον στόχο «να βγαίνουν οι αριθμοί», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.
«Πώς ακριβώς εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, όταν υποχρεούνται να εφημερεύσουν, ως μόνοι ειδικοί γιατροί στις μονάδες Covid, χειρουργοί που δεν έχουν το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτών των ασθενών, στερώντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες τους από τους νοσηλευόμενους στις χειρουργικές κλινικές τους ασθενείς που έχουν απόλυτη χρεία αυτών;», αναφέρεται.
Μιλώντας στο iatronet η δικηγόρος Φωτεινή Παρίντα, η οποία συνέταξε την εξώδικο δήλωση, ανέφερε πως στόχος της κίνησης είναι αφενός να θωρακιστούν οι γιατροί από αστική ευθύνη σε περίπτωση που κινηθεί κάποιος νομικά εναντίον τους και αφετέρου να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις ειδικών παθολόγων και πνευμονολόγων.
«Οι άνθρωποι δεν είναι φυγόπονοι, δεν έχουν θέμα να βγουν μπροστά και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Αντιθέτως, υπερβάλλουν εαυτούς, όπως το κάνουν αυτά τα δύο χρόνια που μας που μας έχει χτυπήσει η πανδημία. Αλλά πρέπει να εφημερεύουν αυτοί που πρέπει και με τις ιδιότητες που πρέπει», σημείωσε για να προσθέσει: «Ο γιατρός που συμμετέχει στην εφημερία έχει την ευθύνη. Αν εφημερεύει στον τομέα της ειδικότητάς του, στο τμήμα του, τότε η ευθύνη είναι λογική και αναμενόμενη. Όταν όμως σε μονάδα COVID, όπου η απαιτούμενη ειδικότητα είναι πνευμονολόγου ή παθολόγου εφημερεύει ένας χειρουργός ο οποίος δεν έχει την απαιτούμενη εκπαίδευση, είναι εκτός του πεδίου των γνώσεων και της εξειδίκευσής του».
Αρμόδιες πηγές του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», τόνισαν στο iatronet πως είναι νόμος του κράτους από το Νοέμβριο του 2020 και με διευκρινιστικές εγκυκλίους στη συνέχεια, ότι όλοι ανεξαιρέτως οι γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων συμμετέχουν στη μάχη κατά της πανδημίας, με τις απαραίτητες μετακινήσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο.
«Είναι γνωστό σε όλους ότι το σύστημα είναι αποψιλωμένο και το προσωπικό εξαντλημένο. Αν λειτουργείς 2 ή 3 τμήματα COVID μπορείς να κάνεις τη δουλειά με τους πνευμονολόγους. Αν έχεις 4 θα βάλεις τους παθολόγους, αν έχεις 5 πιθανώς δεν θα φτάσουν και θα βάλεις τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων», ανέφερε αρμόδιο στέλεχος, ζητώντας ανωνυμία προκειμένου να μην ενταθεί περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα αντιπαράθεσης στο νοσοκομείο, όπως είπε.
«Εμείς φτάσαμε πέρυσι το Νοέμβριο να έχουμε μέχρι και 11 Τμήματα Πανδημίας. Από τις 17-18 κλινικές οι 11 ήταν COVID. Όπως είναι φυσικό δεν φτάνουν οι γιατροί και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι», τόνισε, διαβεβαιώνοντας πως πάντα υπάρχει διαθέσιμος πνευμονολόγος για τα έκτακτα γεγονότα. «Η φροντίδα στα Τμήματα είναι κυρίως η παρακολούθηση. Μπορεί να υπήρχε κάπου ένας ειδικός χειρουργός να εποπτεύει και ένας ειδικευόμενος παθολογικής ειδικότητας να κάνει την κυρίως δουλειά. Ο καθένας όμως είχε πάντα, σε κάθε εφημερία, 1 με 2 πνευμονολόγους, τους οποίους μπορούσε να συμβουλεύεται και να παίρνει καθοδήγηση. Και αν υπήρχε ανάγκη, να γίνονται μετακινήσεις ασθενών στην Πνευμονολογική, αν κάποιος βάραινε».
Στο ίδιο πνεύμα, άλλος γιατρός, επικεφαλής νευραλγικής δομής για την αντιμετώπιση της COVID, ανέφερε στο iatronet πως δεν υποστηρίζει την πρωτοβουλία των χειρουργών. «Διαφωνώ με την κίνηση των συναδέλφων. Αντιλαμβάνομαι πως δεν είναι το γνωστικό τους αντικείμενο, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε μια έκτακτη κατάσταση βοηθάμε όλοι. Είμαστε σε πόλεμο και δεν περισσεύει κανένας. Κάθε άνθρωπος που έχει σπουδάσει ιατρική είναι χρήσιμος, ανεξάρτητα από την ειδικότητά του. Υπάρχει πάντα ένας ειδικός συνάδελφος εκεί να καθοδηγήσει.
euro2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου