Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση μας έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθηκη της Κομισιόν».
Χαρακτήρισε δε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη δυνατότητα η ΕΕ να ενισχύσει την αποθήκευση φυσικού αερίου ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο απόθεμα και να υπάρχει μικρότερη ανάγκη να αγοράζουμε φυσικό αέριο από τις αγορές spot που έχουν και τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις.
Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα στο μέλλον ενδεχομένως να αγοράζουμε φυσικό αέριο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσες χώρες το επιθυμούν, όπως έγινε και με τις αγορές εμβολίων, ώστε να έχουμε καλύτερη διαπραγματευτική ισχύ στους μεγάλους προμηθευτές.
Όπως είπε, ενημέρωσε τους ομολόγους του για την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας ενέργειας για την Ευρώπη. Για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της τριμερούς διάσκεψης με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και για τον τρόπο που σχεδιάζεται να φτάνει το φυσικό αέριο από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Αυτό μπορεί να γίνει, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, είτε μέσω αγωγού, είτε μέσω υγροποίησης αερίου στα τερματικά της Αιγύπτου, μεταφοράς την Ελλάδα και επαναεριοποίησής του στη Ρεβυθούσα ή στην Αλεξανδρούπολη, για να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, σημείωσε η λεκάνη της Μεσογείου αποκτά μια ξεχωριστή σημασίας, μπορεί να περάσουν και ηλεκτρικές συνδέσεις από τη Βόρειο Αφρική που μπορούν να δώσουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη.
Όπως είπε, τονίζοντας την ενεργειακή σημασία της λεκάνης της Μεσογείου, γίνεται συνειδητό πως αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά έχουν μια ιδιαίτερη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.
Μητσοτάκης : Η τουρκική προκλητικότητα θα έχει συνέπειες – έκκληση στους ανεμβολίαστους
Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους, αυτόν της ειλικρινούς συνεργασίας ή της προκλητικότητας. Μάλιστα πρόσθεσε πως γνωρίζει τις επιπτώσεις των επιλογών της.
Ο πρωθυπουργός, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ικανοποιημένος από το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, καθώς όπως είπε “κατόπιν δικών μας πιέσεων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας” και “μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας”.
“Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ουσιαστικοί στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό” σημείωσε ενώ επισήμανε επίσης πως “υπάρχει ρητή αναφορά κατά της εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων, όπως κάνει τώρα η Λευκορωσία”.
Η προκλητικότητα της Τουρκίας θα έχει συνέπειες, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους και ανέφερε ότι μετά τις παρεμβάσεις του, υπάρχει ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων να τηρήσει η Άγκυρα τις δεσμεύσεις της για το προσφυγικό και να μην το εργαλειοποιεί.
Πανδημία ανεμβολίαστων
Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο για την πανδημία του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως “είναι σαφές ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη με τον ιό και εδώ στην Ελλάδα πρέπει να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό”.
“Έχουμε στη διάθεση μας το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορονοϊό, το εμβόλιο” τόνισε και πρόσθεσε:
“Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να συνεχίζει να προσπαθεί να πείσει όσους ακόμη δυσπιστούν σχετικά με το εμβόλιο. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια πειθούς των συμπολιτών μας. Εάν χρειαστεί να το πούμε 1.000 φορές. Έχουμε μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Όμως η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν, έχουμε λάβει μέτρα προστασίας των ανεμβολίαστων. Έχουμε έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους παρακολούθησης της πανδημίας. Σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στον εμβολιασμό. Κάνω έκκληση προς τους συμπολίτες μου να σπεύσουν όλοι να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά και σε όλους όσοι έχει προταθεί να σπεύσουν να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο.”.
mononews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου