Αναδρομικά διετίας από την επιστροφή κρατήσεων της Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων με ποσά που ξεκινούν από τα 600 ευρώ και φτάνουν έως τις 11.760 ευρώ δικαιούνται περίπου 400.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου με την απόφαση 1477/2021 που εξέδωσε χθες η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε (επαναλαμβάνοντας προηγούμενη απόφασή του) αντισυνταγματική την επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) καθώς και οι περικοπές των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι οριστική και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη για την ΕΑΣ.
Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή κοντά στα 500 εκατ. ευρώ για τη διετία των αναδρομικών, κονδύλι που έχει ήδη προκαλέσει πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Συνταγματικές οι περικοπές στα δώρα και επιδόματα αδείας
Αντίθετα το ίδιο δικαστήριο με τη χθεσινή του απόφαση έκρινε συνταγματικές τις περικοπές στα Δώρα και τα επιδόματα άδειας των συνταξιούχων του Δημοσίου κόβοντας το δρόμο για την επιστροφή νέων αναδρομικών.
Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε διεκδίκηση συνταξιούχου στρατιωτικού, ο οποίος είχε δικαιωθεί πρωτόδικα. Βασικό επιχείρημα των δικαστών είναι ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν τότε για να καταργηθεί το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, προέκυψαν από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αναμένονται δύο ακόμη αποφάσεις για τα αναδρομικά
Υπενθυμίζουμε ότι αναμένονται άλλες δύο αποφάσεις, μία του Συμβουλίου της Επικρατείας και μία ακόμη της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αέναος μοιάζει ο κύκλος των εν αναμονή αναδρομικών για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που άλλοτε ελπίζουν και άλλοτε απογοητεύονται ανάλογα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων οι οποίες είναι διαφορετικές και αντικρουόμενες.
Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα κρίνει εάν είναι σύννομη η μη καταβολή στους συνταξιούχους των αναδρομικών από τις κρατήσεις σε δώρα και επιδόματα καθώς και στην επικουρική σύνταξη, του ιδιωτικού τομέα, κατά το επίμαχο 11μηνο (από 10-06-2015 έως 11-05-2016).
Παράλληλη αναμένεται και η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα απαντήσεις στα εξής προδικαστικά ερωτήματα α) Τη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου,
β) Τη συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του ν.4093/2012 μετά τη δημοσίευση του ν.4387/2016,
γ) τις παραγραφές, δηλαδή εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή,
δ) εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 αντίκειται στο σύνταγμα και την ΕΣΔΑ ή όχι.
Την ίδια ώρα οι θεσμοί ζητούν να εγγραφεί η δαπάνη για τις συντάξεις περιλαμβανομένων και των αναδρομικών στον προϋπολογισμό του 2022. Ήδη, έχουν εγγραφεί 724 εκατ. ευρώ, για τις ήδη γνωστές δικαστικές αποφάσεις χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη το κονδύλι που θα χρειαστεί στις περιπτώσεις δικαίωσης των συνταξιούχων.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου