facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Aντιγριπικά εμβόλια: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα συνταγογράφησης

Εφθασε η ώρα των αντιγριπικών εμβολίων και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, θα εισαχθούν 2,7 εκατ. από τη ΒΙΑΝΕΞ, 1.080.000 από την Glaxo και 585.000 από τη Viatris, φθάνοντας έτσι συνολικά τα 4.365.000 εμβόλια. Από πλευράς λιανικών τιμών, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, θα κινηθούν στο εύρος από 11 έως και 14 ευρώ και το κόστος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Η διάθεση των εμβολίων στην αγορά έχει ξεκινήσει από 20 Σεπτεμβρίου και ήδη λέγεται ότι έχουν εισαχθεί περί το 1,6 εκατ. εμβόλια. Τα υπόλοιπα, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί προς το Υπουργείο Υγείας, θα έρθουν σταδιακά μέχρι και τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2021, καθώς μεταξύ άλλων οι εταιρείες δεν έχουν και τους απαιτούμενους χώρους για την αποθήκευση τόσο μεγάλης ποσότητας εμβολίων.  

Τι συνέβη το 2020

Οσον αφορά την περσινή περίοδο, οι επιστροφές από τα φαρμακεία τον Ιούνιο, που είχαν λήξει τα εμβόλια, ανήλθαν στις 50.000 περίπου. Παράλληλα φημολογείται ότι έμειναν αδιάθετα 135.000 εμβόλια, τα οποία ζητήθηκαν από τις εταιρείες τον Δεκέμβριο του 2020 και τελικά τα έφεραν δύο από τους τρεις παίκτες (ο ένας εισήγαγε 35.000 και ο άλλος 100.000). Τα συγκεκριμένα, αν και έγιναν κάποιες κινήσεις από την Πολιτεία να διατεθούν σε άλλα κράτη (π.χ. Αφρική), τελικά δεν είχαν αποτέλεσμα.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα της συνταγογράφησης 

Πηγές μας ανέφεραν ότι το πλάνο είναι να ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση την 1η Οκτωβρίου και όπως φαίνεται, όποιος το συνταγογραφεί, θα μπορεί και να το κάνει. Αρα προφανώς δεν θα ισχύσει ο μεταγενέστερος -έστω και μερικές μέρες μετά- εμβολιασμός που είχε ζητηθεί κατά πληροφορίες από κάποιους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα. Αλλά και πάλι, τίποτα δεν είναι σίγουρο. 

 Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ:

Τι είναι η γρίπη;

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες. Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι). Στην καθημερινή γλώσσα, ο όρος "γρίπη" χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο του "κρύωμα" ή "ίωση" αλλά, με την αυστηρή ιατρική έννοια του όρου, "γρίπη" είναι η νόσος που οφείλεται στους παραπάνω συγκεκριμένους ιούς.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.  

Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να τη μεταδώσει σε άλλους;

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν συγκεκριμένα:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  1. Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  2. Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
  3. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)Μεταμόσχευση οργάνω
  4. Μεταμόσχευση οργάνων
  5. Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
  6. Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημ
  7. Χρόνια νεφροπάθεια Νευρομυϊκά ή Νευρολογικά νοσήματα
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης
  • Λεχωΐδες
  • Θηλάζουσες
  • Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)>40<§^
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά
  • Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο-Μάρτιο).
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
  • Επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Αν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αμέσως μόλις εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης.

iatronet

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news