facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Συμφωνία AUKUS: Το κέντρο του κόσμου μετατοπίστηκε (στον Ειρηνικό) – Οι νέες παγκόσμιες ισορροπίες και το μεγάλο δίλημμα της ΕΕ

Τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στον πλανήτη φέρνει στο προσκήνιο η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, απέναντι στην Κίνα.

Όπως διαπιστώνουν σχεδόν ομόφωνα οι αναλυτές και οι διεθνολόγοι ανά τον κόσμο, η συμφωνία αυτή πιστοποιεί τον νέο «ψυχρό πόλεμο», ο οποίος βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη από την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ σε διμερές επίπεδο, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά τώρα πλέον συσπειρώνονται γύρω από τους Αμερικανούς και άλλες δυνάμεις.

Η συμφωνία AUKUS (από τα αρχικά των χωρών που μετέχουν AustraliaUKUSa) προβλέπει κατά κύριο λόγο την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

«Η μόνη χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ποτέ μοιραστεί αυτό τον τύπο της τεχνολογίας πυρηνικής πρόωσης είναι η Μεγάλη Βρετανία» από το 1958, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Είναι μια απόφαση θεμελιώδης. Θα συνδέσει την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για γενιές», δίνοντας το στίγμα. Σύμφωνα με τον ίδιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο, το σύμφωνο «AUKUS» προβλέπει επίσης μια συνεργασία των τριών χωρών σε ό,τι αφορά την κυβερνοάμυνα, την τεχνητή νοημοσύνη και τις κβαντικές τεχνολογίες.

Είναι προφανές ότι η συμφωνία AUKUS αφορά στην Κίνα, παρότι αυτή δεν κατονομάζεται και «πιστοποιείται» πλέον ότι το Πεκίνο θεωρείται στρατηγική απειλή, όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από παραδοσιακούς συμμάχους τους.

Ο Τραμπ είχε προσπαθήσει να παρασύρει τους Ευρωπαίους στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αλλά η ΕΕ δεν ακολούθησε, καθώς πολλές χώρες, κυρίως δε η Γερμανία, αλλά όχι μόνο, βρέθηκαν σε μια αμφίθυμη κατάσταση: Από τη μια η Κίνα είναι ανταγωνιστής και ίσως αντίπαλος σε ορισμένα πεδία της Ευρώπης, αλλά από την άλλη είναι μεγάλος πελάτης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει τη γραμμή που χάραξε στο πεδίο αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ, και πλέον, η συσπείρωση των τριών χωρών AUKUS διεθνοποιεί την αντιπαράθεση. Είναι μάλιστα δεδομένο ότι η Ιαπωνία είναι «απέναντι» στην Κίνα, ενώ το πιθανότερο είναι ότι οι ΗΠΑ θα προσεγγίσουν και την Ινδία.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Παντείου, καθηγητής Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, η συμφωνία αναδεικνύει τη σημασία του Ειρηνικού Ωκεανού, από τον οποίο βρέχονται οι τρεις χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία) και όπου είναι ξεκάθαρο θα εστιαστεί το διεθνές ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια και προφανώς εκεί θα έχουμε μια κούρσα εξοπλισμών.

Είναι φανερό πλέον ότι οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν εκεί δυνάμεις και πόρους και, βέβαια, βλέπουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι πια το κέντρο του κόσμου.

Με άλλα λόγια, η ΕΕ βρίσκεται σε στρατηγική αμηχανία και η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη Γαλλία, η οποία είδε ότι η πρώτη συνέπεια ήταν η ακύρωση από την πλευρά της Αυστραλίας της παραγγελίας συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων αξίας περί τα 30 δισ. ευρώ.

Το ζήτημα, πάντως, φέρνει απότομα στο προσκήνιο ξανά το θέμα της αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ και είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν -που θα συμμετέχει στη σύνοδο των Ευρωπαϊκών Μεσογειακών χρών EUMED9 που πραγματοποιείται στην Αθήνα- προανήγγειλε χθες πρωτοβουλίες για τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης με το ΝΑΤΟ, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλίας με έντονο άρωμα Γαλλίας για την αναβάθμιση της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ.

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news