facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Νέος συναγερμός για τo C.1.2, το πιο μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού

Μια νέα μετάλλαξη, η C.1.2 εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και σειρά άλλων χωρών εν μέσω ανησυχίας ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και να ξεφεύγει από τα εμβόλια, σύμφωνα με νέα μελέτη από το South Africa's National Institute for Communicable Diseases και το KwaZulu-Natal Research Innovation and Sequencing Platform.

Η μελέτη βρίσκεται υπό εξέταση. Η C.1.2 εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Μάιο του 2021, και φαίνεται να προέρχεται από τη C.1, κάτι που εξέπληξε τους επιστήμονες καθώς η τελευταία είχε εντοπιστεί τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2021. Το νέο στέλεχος έχει «μεταλλαχθεί ουσιαστικά» σε σχέση με τo C.1 και είναι το πλέον μεταλλαγμένο έναντι του αρχικού κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Γουάν και όλων των άλλων «μεταλλάξεων ανησυχίας», ή «μεταλλάξεων ενδιαφέροντος» που έχουν εντοπιστεί ανά τον κόσμο. Ενώ εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, η C.1.2 έχει στην συνέχεια βρεθεί σε Αγγλία, Κίνα, Κογκό, Μαυρίκιο, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία και Ελβετία.  

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο αριθμός των διαθέσιμων αλληλουχιών της C.1.2 μπορεί να υποτιμά την διάδοση και την συχνότητα της μετάλλαξης στη Νότια Αφρική και στον κόσμο. Η έρευνα δείχνει επίμονη αύξηση των γονιδιωμάτων της C.1.2 στη Νότια Αφρική σε μηνιαία βάση, από 0,2% τον Μάιο, σε 1,6% τον Ιούνιο και 2% τον Ιούλιο, ρυθμός ανάλογος με αυτόν που είχε καταγραφεί στη χώρα με τις μεταλλάξεις Βήτα και Δέλτα.                  

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η γενεαλογία C.1.2 έχει ρυθμό μετάλλαξης περίπου 41,8 το χρόνο, που είναι σχεδόν διπλάσιος από τον υφιστάμενο ρυθμό άλλων μεταλλάξεων.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με τη Jerusalem Post, σημείωσαν ότι αυτή η μικρή περίοδος αυξημένης εξέλιξης εντοπίστηκε και στις μεταλλάξεις Αλφα, Βήτα και Γάμα, κάτι που υπονοεί ότι ένα συγκεκριμένο γεγονός, συνοδευόμενο από απότομη αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε σε ταχύτερους ρυθμούς μετάλλαξης. Πάνω από τις μισές από τις αλληλουχίες της C.1.2 έχουν 14 μεταλλάξεις, αλλά επιπρόσθετες έχουν εντοπιστεί σε κάποιες από τις αλληλουχίες, υπονοώντας ότι η εξέλιξη εντός της γενεαλογικής σειράς προχωρά σύμφωνα με τη μελέτη. 

Περίπου 52% των μεταλλάξεων στην περιοχή της ακίδας της C.1.2 έχουν εντοπιστεί προηγουμένως σε άλλες «μεταλλάξεις ανησυχίας» και «μεταλλάξεις ενδιαφέροντος». Οι μεταλλάξεις N440K και Y449H, που έχουν συσχετιστεί με το ότι ξεφεύγουν από συγκεκριμένα αντισώματα, έχουν επίσης εντοπιστεί στην αλληλουχία C.1.2.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο συνδυασμός αυτών των μεταλλάξεων, καθώς και οι αλλαγές σε άλλα τμήματα του ιού, πιθανά τον βοηθούν να ξεφεύγει από τα αντισώματα και τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού, περιλαμβανομένων ασθενών που ήδη μολύνθηκαν από την Αλφα και τη Βήτα.    

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω δουλειά για να καταλάβουμε το ακριβές αντίκτυπο αυτών των μεταλλάξεων και να δούμε αν προσφέρουν «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.  

Όλα αυτά ενώ γιατρός στην Τουρκία ανέφερε ενδείξεις μιας νέας μετάλλαξης στη χώρα, η οποία έχει χαρακτηριστικά που δεν έχουν εντοπιστεί σε άλλες μεταλλάξεις που έχει ονοματίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.            

Ο Lütfi Çamlı δήλωσε σε τοπικά μέσα ότι ενώ γίνονταν τεστ για να εντοπιστεί η παρουσία μεταλλάξεων, γιατροί βρήκαν μια νέα χωρίς σύνδεση με άλλες, η οποία φτάνει σε ποσοστά 50-60% στην επαρχία Rize. Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει εντοπιστεί μια νέα μετάλλαξη ή αυτό είναι αποτέλεσμα λαθών.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news