Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείου Κλινοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Φώτης Πατσουράκος δηλώνει στο newsit.gr πως η τιμή που είχε συμφωνηθεί ήταν στα 20 ευρώ και πως τα 10 ευρώ δεν καλύπτουν τα λειτουργικά κόστη. « Όταν είχαμε συζητήσει με τον κ. Γεωργιάδη είχαμε συμφωνήσει να πάει στα 20 ευρώ to rapid test για έναν απλό λόγο. Το 20 κατάλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά γιατί μόνο το αντιδραστήριο το οποίο αγοράζαμε πήγαινε πάνω από 7 ευρώ. Τώρα όντως έχει φθηνύνει το αντιδραστήριο αλλά οι περισσότεροι το αγοράζουν γύρω στα 5 ευρώ και λίγο πιο χαμηλά. Όταν όμως ξεκινάς με ένα μεσοσταθμικό αντιδραστήριο αγοράς 5 ευρώ και πάνω εκεί προστίθενται όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά κόστη τα οποία είναι στολές που πρέπει να αλλάζουμε, γάντια, μάσκες και όλα τα μέτρα προστασίας συν την εργατοώρα δεν μπορεί να πέσεις κάτω από τα 11 ευρώ», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ.
Κύριο αίτημα των φορέων είναι η κάλυψη τουλάχιστον του λειτουργικού κόστους των εργαστηρίων καθώς όπως τονίζουν στο τέλος θα χρειαστεί να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους «Το θέμα μας λοιπόν είναι ότι εμείς σήμερα κάνουμε 50.000 rapid test. Μας ζητάνε να φτάσουμε τις 250.000. Για να μπορέσει να γίνει αυτό πρέπει να πάρουμε αντιδραστήρια και κυρίως προσωπικό και εξοπλισμό. Από υπολογιστές δηλαδή μέχρι υπαλλήλους. Όταν λοιπόν μπαίνω μέσα γιατί να προσλάβω και άλλον υπάλληλο. Εγώ λοιπόν αυτό που θα κάνω στο δικό μου πολυιαατρείο εκεί που έκανα 20 rapid test την ημέρα θα κάνω 30 για να βοηθήσω αλλά δεν θα διαλύσω το υπόλοιπο ιατρείο. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε θα πρέπει να μας καλύψουν το λειτουργικό κόστος», επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ.Ο Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας αναφέρει στο newsit.gr πως το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί από το υπουργείο Υγείας και πως δεν θα είναι λύση προκειμένου να βγάζουν τα ιατρεία τα έξοδά τους να αρκεστούν στην αγορά φθηνότερων και αναξιόπιστων rapid test. «Έχω μεγάλη απορία για το πώς βλέπουμε τον έλεγχο του πληθυσμού με τα rapid test. Γιατί τα πιο αξιόπιστα που κυκλοφορούν είναι συγκεκριμένης εταιρείας και έχουν ένα ποσοστό ευστοχίας 70%. Τα περισσότερα είναι στο 40 % με 50%. Η τιμή του μέχρι τώρα ήταν τα 20 ευρώ. Πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα» λέει ο κ. Χατζηπαναγιώτης.
Πάντως το θέμα αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω από τους φορείς για να αποφασίσουν συλλογικά για το αν και για το πόσο χρονικά διάστημα θα πραγματοποιούνται σε αυτή την τιμή τα rapid test.
newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου