Οι περισσότεροι που παρουσίασαν αυτές τις παρενέργειες ήταν έφηβοι και νεαροί. Τα περιστατικά εμφανίστηκαν συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες από τον δεύτερο εμβολιασμό, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές «οι περισσότεροι από τους ασθενείς που πήραν κάποια αγωγή ανταποκρίθηκαν καλά στη θεραπεία και μετά από ανάπαυση στο κρεβάτι ανάρρωσαν γρήγορα».
H μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή, ακόμη και απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Αυτός ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος εάν, για παράδειγμα, δρομείς δεν αντιληφθούν μια λοίμωξη ή δεν την πάρουν στα σοβαρά και συνεχίζουν να ασκούνται, παρόλο που θα χρειαζόταν μια περίοδο ανάπαυσης όπως για παράδειγμα αν είχαν πυρετό.
Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες ενεργοποίησης είναι ιοί, και κυρίως εκείνοι που σχετίζονται με το κρυολόγημα, αλλά και ιοί έρπητα ή γρίπης. Συνήθως η φλεγμονή είναι αποτέλεσμα αντίδρασης του ανοσοποιητικού στον ιό.
Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τέτοιες φλεγμονές, καθώς και η λήψη φαρμάκων, τα βαρέα μέταλλα και ραδιενεργές ουσίες ή τραυματισμοί. Οι μυκητιακές λοιμώξεις αποτελούν επίσης κίνδυνο, ειδικά για εκείνους που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Όποιος έχει πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή έχει την αίσθηση ότι έχει ανεβασμένους καρδιακούς παλμούς θα πρέπει να επισκεφτεί άμεσα ένα γιατρό. Αυτά τα συμπτώματα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι, ειδικά κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό.
Είναι πάντως πολύ πιο πιθανό να εμφανίσει κανείς τις παραπάνω ασθένειες, εάν νοσήσει από κορονοϊό, παρά εάν εμβολιαστεί. Επιπλέον, οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από τις ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν πολύ καλά. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές συστήνουν τον περαιτέρω εμβολιασμό για όλους ηλικίας 12 ετών και άνω. Ακόμη είναι σημαντικό να ληφθεί και η δεύτερη δόση του εμβολίου για να υπάρχει πλήρης προστασία.
Η Γερμανική Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει ακόμη εκδώσει μια γενική σύσταση για παιδιά και εφήβους, ακόμη και αν το εμβόλιο BioNTech / Pfizer έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή έγκρισης (EMA) για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Οι γονείς πρέπει επομένως, αφού συμβουλευθούν το γιατρό τους, να αποφασίσουν, εάν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Και πριν λάβουν την απόφαση, θα πρέπει να διευκρινίσουν σε ποιο βαθμό είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός, εφόσον υπάρχει ιστορικό ορισμένων παθήσεων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου