facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Χωρίς κομματικά ψηφοδέλτια οι εκλογές στα πανεπιστήμια

Ενιαίο ψηφοδέλτιο θα συγκροτείται πλέον για τις φοιτητικές εκλογές. Πρόκειται για ρύθμιση με την οποία το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να αποδυναμώσει το κομματικό στίγμα της εκπροσώπησης των φοιτητών στα ΑΕΙ. 

Ειδικότερα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, χθες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ανέφερε ότι στο επερχόμενο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα υπάρχει η πρόβλεψη για ενιαίο ψηφοδέλτιο φοιτητών στις φοιτητικές εκλογές, σημειώνοντας ότι «θα γίνουν εκτενείς συζητήσεις με κόμματα, φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα». Η ρύθμιση είναι προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. και αναμένεται να αποχρωματίσει κομματικά τις φοιτητικές εκλογές. Μεταξύ των πιθανών θετικών επιπτώσεών της είναι η αύξηση του ενδιαφέροντος της μεγάλης μερίδας των φοιτητών για να ψηφίσουν, οι οποίοι τώρα απέχουν – τα ποσοστά της αποχής ετησίως κινούνται πάνω από 50%. Αλλωστε, ζητούμενο είναι η φοιτητική συμμετοχή στις διαδικασίες των ΑΕΙ. Ομως, για την ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών στα διοικητικά όργανα των ΑΕΙ υπάρχει ήδη νομοθετική πρόβλεψη για ενιαίο ψηφοδέλτιο.

«Η ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση ενιαίου ψηφοδελτίου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μέτρο το οποίο θα μειώσει την επιρροή των κομματικών παρατάξεων στα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων, καθώς αν συνδυαστεί και με την πολυπόθητη ηλεκτρονική ψηφοφορία, θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν απλοί και ανένταχτοι φοιτητές στα όργανα διοίκησης της σχολής τους, ο σκοπός των οποίων είναι κυρίως ακαδημαϊκός και όχι κομματικός», δήλωσε χθες στην «Κ» ο Βασίλης Αποστολόπουλος, φοιτητής στο Παν. Δυτικής Αττικής και επικεφαλής της Πανελλήνιας Ανεξάρτητης Κίνησης Σπουδαστών – ΠάΝΚΣ. Και ο ίδιος πρόσθεσε: «Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι το φοβικό υπουργείο Παιδείας δεν θα συγκρουστεί με το κατεστημένο, δεν θα εφαρμόσει ούτε αυτό το μέτρο στα πανεπιστήμια για να μην περιορίσει τη δυναμική και του δικού του κομματικού μηχανισμού στα πανεπιστήμια, δηλαδή της ΔΑΠ. Εξάλλου, παρόμοια ρύθμιση νομοθετήθηκε και επί Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ) για την εκπροσώπηση των φοιτητών στα διοικητικά όργανα των ΑΕΙ». 

Ως προς την πανεπιστημιακή αστυνομία, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι στόχος του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι «να δώσουμε σε φοιτητές και καθηγητές το αναβαθμισμένο ακαδημαϊκό περιβάλλον που τους αξίζει. Χρόνια στη χώρα υπάρχει μια παθογένεια. Υπάρχουν συγκεκριμένες εστίες παραβατικότητας σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια. Δεν είναι οριζόντιο το θέμα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι όλες οι λύσεις μέχρι σήμερα έχουν αποτύχει.

Η υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι ήδη πολλά πανεπιστήμια εκπονούν σχέδια ασφαλείας και έχουν στείλει προτάσεις στο υπουργείο. Θα προβλέπεται ελεγχόμενη είσοδος των φοιτητών στα ιδρύματα και στις σχολές. «Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τα ίδια τα πανεπιστήμια να μπει μια τάξη προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας», υπογράμμισε.

Αξιολόγηση

Ως προς την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι θα εφαρμοστεί πλήρως από τη νέα σχολική χρονιά. «Θα γίνει σε δύο στάδια. Πρώτα η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου και σε δεύτερη φάση η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία θα έχει καθαρά βελτιωτικό χαρακτήρα και θα “κουμπώνει” με την επιμόρφωσή τους», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, σημείωσε ότι τα θετικά αποτελέσματα της αξιολόγησης δεν θα συνοδεύονται με οικονομικής φύσεως επιβράβευση στους εκπαιδευτικούς.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news