Παράλληλα, όπως αναμεταδίσει το ΑΜΠΕ, αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης.
Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτό το προσχέδιο, μετέδωσε ότι οι «27» θα συμφωνήσουν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή.
Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ η πτήση της Ryanair – Έρευνα για το αν υπήρχαν πράκτορεςΣτο μικροσκόπιο της ΕΥΠ βρίσκονται οι επιβάτες της πτήσης της Ryanair, η οποία εξετράπη της πορείας της στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, με αποτέλεσμα τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος καταζητείτο στη Λευκορωσία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, 126 επιβάτες έφυγαν
από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Bενιζέλος» με τη συγκεκριμένη πτήση και
όταν προσγειώθηκαν εκτάκτως στο Μινσκ συνελήφθησαν ο δημοσιογράφος Ρομάν
Προτάσεβιτς και η σύντροφός του.
Ωστόσο, υπάρχουν τρία ακόμα
άτομα των οποίων ο ρόλος ερευνάται, καθώς όταν απογειώθηκε το αεροπλάνο
υπήρχαν 121 άτομα. Η ΕΥΠ πραγματοποιεί έρευνα για να εντοπίσει τα
συγκεκριμένα πρόσωπα και τον ρόλο τους, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα
ζητήσει από το αεροδρόμιο οπτικοακουστικό υλικό για να δει ακριβώς πού
βρισκόταν ο δημοσιογράφος μέσα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ποια άτομα
βρίσκονται γύρω του. Παράλληλα θα ζητήσει και τη λίστα των επιβατών της
πτήσης, εάν δεν την έχει ήδη.
Από το πρωί έχει γίνει μεγάλη έρευνα για το πώς έφτασε στη χώρα μας ο δημοσιογράφος αλλά και πώς κινήθηκε. Ο Ρομάν Προτάσεβιτς φαίνεται πως βρέθηκε στη χώρα μας στις 9 Μαΐου. Οι ελληνικές Αρχές διαπίστωσαν πως ο δημοσιογράφος έφτασε στην Ελλάδα παραμονές του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αλλά δεν ήταν δηλωμένος στην επίσημη αποστολή της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.
Για πρώτη φορά εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μητροπόλεως όπου βρισκόταν μαζί με την την αρχηγό της λιθουανικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια στην Ακρόπολη, στο Πολυτεχνείο και στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Σημειώνεται πως ο δημοσιογράφος έφυγε για Κρήτη μαζί με τη σύντροφό του στις 15 Μαΐου, ενώ στις 16 Μαΐου αναχώρησε η αρχηγός της αντιπολίτευσης.
«Ηέκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής του Μαΐου έχει μια πλούσια ημερήσια διάταξη. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
«Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για το ζήτημα του νέου κανονισμού, ο οποίος θα διέπει τη λειτουργία του πιστοποιητικού COVID», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως αποτέλεσε εξάλλου ελληνική πρωτοβουλία».
Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που το πιστοποιητικό αυτό θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν έτσι, ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως κατά πάσα πιθανότητα σήμερα η χώρα μας θα φτάσει στο ορόσημο των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών. «Επιταχύνοντας σημαντικά την επιχείρηση “Ελευθερία” χτίζουμε το τείχος ανοσίας το οποίο θα μας επιτρέψει το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Και βέβαια η υποδοχή επισκεπτών το καλοκαίρι με ασφάλεια αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση», επισήμανε.
Συνεχίζοντας, οαναφέρθηκε στο περιστατικό με την εκτροπή της πτήσης της Ryanair. «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα μια σειρά από θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο στο περιστατικό της εκτροπής της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους», είπε αρχικά επί του θέματος.
Και πρόσθεσε: «Είναι πράξη η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία, δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι, ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Ο26χρονος δημοσιογράφος και μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς, βρέθηκε τις τελευταίες ώρες στο διεθνές επίκεντρο περισσότερο από οποιονδήποτε άνθρωπο στον πλανήτη. Μάλιστα, για… τα μάτια του έχει ξεσπάσει ένας μεγάλος πολιτικός «πόλεμος» μεταξύ Λευκορωσίας και Δύσης.
Ο νεαρός Λευκορώσος συνελήφθη χθες, στο Μινσκ, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους, εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στη λευκορωσική πρωτεύουσα. Έκτοτε, ήταν άγνωστο πού βρίσκεται και σε ποια κατάσταση.
Νωρίτερα σήμερα, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, είχε αναφέρει πως παραμένει άγνωστο το πού βρίσκεται ο αντιφρονών δημοσιογράφος.
Οι δυτικές χώρες καταγγέλλουν «κρατική πειρατεία» εκ μέρους της Λευκορωσίας και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλούν ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις στη χώρα για το θέμα αυτό. Έχουν κάνει έκκληση, ζητώντας να αφεθεί αμέσως ελεύθερος ο 26χρονος δημοσιογράφος και μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς, ο οποίος επέστρεφε από την Ελλάδα στη Λιθουανία.
«Ακόμη δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται και σε τι κατάσταση είναι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υφίσταται βασανιστήρια από τις ειδικές υπηρεσίες αυτή τη στιγμή», είπε η Τιχανόφσκαγια μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους και σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η σύντροφος του Προτασέβιτς, Σοφία Σαπέγκα, η οποία συνελήφθη επίσης την Κυριακή, βρίσκεται στη φυλακή Οκρεστίνα του Μινσκ, πρόσθεσε, επικαλούμενη πληροφορίες από τους συγγενείς της.
Η Σαπέγκα είναι Ρωσίδα, όμως ο Ρώσος πρόξενος στο Μινσκ αρνήθηκε να την βοηθήσει, κατήγγειλε η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.
Η Τιχανόφσκαγια είπε επίσης ότι συζήτησε τη σύλληψη του Προτασέβιτς με έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.
newsbeast
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου