Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός σε δηλώσεις του λέγοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να τερματιστούν, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε μια διαφορετικού είδους σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο κ. Φέρμπερ, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Delphi Forum που ξεκινά τη Δευτέρα, υπογραμμίζει πως η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία «αρκετά αποτελεσματικά» και πως το μεγάλο στοίχημα είναι να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης στο έπακρο. Αναφέρει δε πως το σχέδιο ανάκαμψης που έχει καταθέσει η Ελλάδα περιλαμβάνει «έναν φιλόδοξο συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και παραγωγικών επενδύσεων που θα μπορούσαν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά μακροπρόθεσμα».
Επισημαίνει πως, λόγω της πανδημίας, τα επίπεδα χρέους σε πολλά κράτη-μέλη έχουν φτάσει σε επίπεδο μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα και τονίζει πως μια υπεύθυνη πορεία σε πιο βιώσιμα επίπεδα χρέους «μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός συνδυασμού οικονομικής ανάπτυξης και του σωστού βαθμού δημοσιονομικής πειθαρχίας».
Ερωτηθείς για την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Άγκυρα, υπό το πρίσγμα της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας το τελευταίο έτος, ο ίδιος απάντησε χαρακτηριστικά πως:
«Με την πάροδο των ετών, η Τουρκία έχει πάρει μια ολοένα και πιο επιθετική στάση σε πολλά θέματα, κάτι που είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό. Έχει μετακινηθεί από το ρόλο του αξιόπιστου εταίρου σε αυτόν του ανταγωνιστή της ΕΕ σε πολλούς τομείς. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με την Τουρκία ότι το είδος της επιθετικότητας που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ένα λογικό πρώτο βήμα θα ήταν να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες είναι αδρανείς εδώ και πολύ καιρό. Ίσως μια τέτοια κίνηση μπορέσει να επαναφέρει τη σχέση και να αναπροσαρμόσει τις προσδοκίες και των δύο πλευρών, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια πιο ρεαλιστική σχέση. Αναμφισβήτητα, ως το μεγαλύτερο κράτος μέλος, η Γερμανία πρέπει να λάβει θέση επί του θέματος.
Τέλος, αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό τονίζει πως η Ελλάδα «έκανε πολύ καλή δουλειά» για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων «παρά τις δύσκολες συνθήκες», ενώ υπενθυμίζει πως «οι μεταναστευτικές ροές δεν θα εξαφανιστούν, αν δεν λύσουμε το υποκείμενο πρόβλημα, το οποίο είναι η πολιτική αστάθεια στην άμεση γεωγραφική μας γειτονιά».
ΑΠΕ – ΜΠΕ/onalert
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου