«Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση-έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας Covid-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε.
Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών προς ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ στην Αττική για τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, μίλησε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
Όπως είπε, «έχουν ήδη επιλεγεί οι πρώτοι 206 ιατροί για τους οποίους θα ισχύσει η επίταξη υπηρεσιών. Είναι παθολόγοι, πνευμονολόγοι και γενικοί ιατροί, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και ηλικίας κάτω των 60 ετών».
Σημείωσε ότι η επίταξη υπηρεσιών είναι για ένα μήνα και προσέθεσε ότι «με υπουργική απόφαση θα ορίζεται το ύψος της αποζημίωσης για αυτούς τους ιατρούς για αυτό τον μήνα. Λογικά θα λάβουν την αποζημίωση του Επιμελητή Β', με τον βαθμό του οποίου θα ενταχθούν στο σύστημα οι εν λόγω ιατροί».
Ο κ. Κωτσιόπουλος είπε ότι τα φύλλα πορείας θα επιδοθούν μέσα σε 24 ώρες.
Προσέθεσε ότι «για τους περίπου 65 ιατρούς που εθελοντικά δήλωσαν ότι θέλουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ, θα ακολουθηθεί η σχετική διαδικασία», με την αποζημίωσή τους να είναι εκείνη που είχε δηλωθεί αρχικώς από το Υπουργείο Υγείας, ήτοι 2.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως και πρόσθετη αμοιβή για τις εφημερίες.
Παράλληλα, ανέφερε τη σημαντική συμβολή στα νοσοκομεία όλης της χώρας από συνταξιούχους ιατρούς που έκαναν χρήση της διάταξης για επαναφορά τους στην υπηρεσία, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.
Η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργού Υγείας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι και η χθεσινή πρόσκλησή του προς τους ιδιώτες συναδέλφους του ιατρούς να συμβάλουν στον αγώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας ενάντια στην πανδημία δεν εισακούστηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, μόλις 61 δέχθηκαν να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές υγείας, αριθμός μακρινός από τους κατ’ ελάχιστον 200, οι οποίοι θεωρούνται αναγκαίοι για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης.
Όπως αναφέρουν στην κυβέρνηση, «η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά» και στο πλαίσιο αυτό φέρονταν αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές ανθρώπινες απώλειες.
Αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ήταν σαφής: «Προτιμούμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μία έννοια νομικά ισχυρή. Αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώσουμε. Πρέπει και να τον εμπνεύσουμε να το κάνει. Αν, όμως, χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, δεν θα διστάσω να το κάνω», σημείωσε χαρακτηριστικά, επί του συγκεκριμένου θέματος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι «κάθε μέρα που περνάει, είναι κρίσιμη και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσουν άλλες ανθρώπινες ζωές, εξαιτίας της απροθυμίας κάποιων να συμπορευτούν στη μάχη που δίνουμε. Και ασφαλώς, στην έκτακτη αυτή κρίση δεν χωρούν συντεχνιακές διεκδικήσεις, ούτε προβλήματα τα οποία δεν έχουν λυθεί εδώ και πολλά χρόνια».
Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε ζητήσει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου -όπως ανέφερε- να συζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την κατάσταση στα νοσοκομεία, ενώ χαρακτήρισε «προσβλητική» τη στάση του υπουργού Υγείας. Πάντως και μέσα στους γιατρούς δεν υπήρχε ενιαία στάση, με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον πρόεδρό του και Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη να κρατά αποστάσεις από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Ο πρωθυπουργός, στη χθεσινή του συνέντευξη, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτικών θεραπευτηρίων, εάν χρειαστεί, ωστόσο υπεραμύνθηκε της μέχρι τώρα πολιτικής του στο θέμα: «Εάν είχαμε σπεύσει να κάνουμε αυτό που μας ζητούσε η αντιπολίτευση απ’ τον περασμένο Απρίλιο, θα είχαμε κάνει επιτάξεις χωρίς να τις χρειαζόμαστε τότε, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια», ανέφερε.
ΕΠΙΤΑΞΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
euro2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου