facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

«Σφραγισμένα» τέσσερα χωριά στη Ροδόπη, κλειστά τα σχολεία

Το πρώτο κουδούνι μετά το lockdown δεν χτύπησε σήμερα για τους μικρούς μαθητές τεσσάρων κοινοτήτων του Δήμου Αρριανών Ροδόπης, που βρίσκονται σε αυστηρό υγειονομικό αποκλεισμό. Παρά την κυβερνητική απόφαση -έπειτα από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών- να λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών που βρίσκονται σε «σκληρό» lockdown, το δημοτικό συμβούλιο του ορεινού Δήμου της Θράκης αποφάσισε να κρατήσει κλειστά τα δημοτικά σχολεία στα χωριά Αγιοχώρι και Ήπιο, καθώς και να μην επιτρέψει τη μετακίνηση των μαθητών από τα χωριά Στροφή και Νέδα προς την έδρα του Δήμου, τα Αρριανά, όπου φοιτούν.

«Παρόλο που τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία δεν δείχνουν συνέχιση της διασποράς, αποφασίστηκε να προστατεύσουμε τον πληθυσμό, καθώς τα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή πολύ πρόσφατα και θέλουμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο νέας έξαρσης. Ενημερώσαμε σχετικά την Πολιτική Προστασία και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», είπε στο Euro2day.gr ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αρριανών Σταύρος Ανταβίδης και πρόσθεσε: «Είμαστε στο πλευρό των δημοτών μας, οι οποίοι δείχνουν υπομονή και συνεργάζονται τηρώντας τα μέτρα περιορισμού. Τα παιδιά θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα».

Στο δημοτικό σχολείο Αγιοχωρίου φοιτούν 12 παιδιά, στο Ήπιο 9, ενώ 15 παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου από τη Στροφή και τη Νέδα είναι εγγεγραμμένα στο σχολείο των Αρριανών.

Το «σκληρό» lockdown στη Στροφή Ροδόπης, ένα χωριό 330 κατοίκων σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, επιβλήθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου, έπειτα από την εμφάνιση μεγάλου αριθμού κρουσμάτων στον πληθυσμό. Τα τεστ που έγιναν στις 4 Ιανουαρίου, σχεδόν στο σύνολο των κατοίκων, έδειξαν ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό θετικότητας, που προσέγγιζε στο 25%. Την επόμενη μέρα, στις 5 Ιανουαρίου, επιβλήθηκε το ίδιο πλαίσιο περιορισμών και στους άλλους τρεις οικισμούς, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και επικοινωνούν μεταξύ τους. Εκεί η θετικότητα ήταν μικρότερη.

«Δεν ξέρουμε τι οδήγησε σε αυτή την έξαρση. Ακούστηκαν διάφορα, όπως π.χ. ότι όλα άρχισαν από έναν αρραβώνα στη Στροφή. Ο αρραβώνας έγινε, αλλά το παράδοξο είναι πως δεν βρέθηκε ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού σε κάποιο μέλος από τις δύο οικογένειες», σημείωσε ο κ. Ανταβίδης. Ένα άλλο ενδεχόμενο συνδέει τη διασπορά και με τη διέλευση μεταναστών, καθώς η περιοχή αποτελεί πέρασμα μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στη χώρα από τον Έβρο και διασχίζουν τον ορεινό όγκο της Ροδόπης στην προσπάθειά τους να μετακινηθούν προς το εσωτερικό της χώρας, χωρίς να περάσουν από τα αστυνομικά μπλόκα. Δεκάδες άτομα, σύμφωνα με τον κ. Ανταβίδη, διανυκτερεύουν στην περιοχή, ενώ επισκέπτονται τα καταστήματα των οικισμών για την προμήθεια τροφίμων.

Με μέριμνα του Δήμου Αρριανών έγινε η διανομή τροφίμων, φαρμάκων, καυσόξυλων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για δέκα ημέρες στους κατοίκους των τεσσάρων οικισμών, με αμιγώς μουσουλμανικό πληθυσμό, προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο ακόμη και οι εσωτερικές μετακινήσεις τους. «Με τη συνεργασία των κατοίκων ήδη πάμε καλύτερα και σύντομα πιστεύω πως θα αρθούν τα μέτρα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αρριανών.

Η ένταξη της Ροδόπης στον χάρτη με τις περιοχές που έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζεται ως πλασματική από εκπροσώπους των τοπικών φορέων, καθώς οφείλεται κυρίως στην τοπική έξαρση στον συγκεκριμένο δήμο.

Στην πόλη της Κομοτηνής τα κρούσματα είναι ελάχιστα ως μηδενικά, ενώ στο «Σισμανόγλειο» νοσοκομείο της πόλης η εικόνα είναι σημαντικά βελτιωμένη. Στην κλινική Covid-19 νοσηλεύονται σήμερα 15 ασθενείς, ανάμεσα στους οποίους και ορισμένοι κάτοικοι των τεσσάρων οικισμών, όπως είπε στο Euro2day.gr ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και συντονιστής Covid Γιώργος Πατλάκας.

Η περιοχή θρηνεί το τελευταίο διάστημα την απώλεια ενός ξεχωριστού ανθρώπου, του μαιευτήρα - γυναικολόγου Ριτβάν Αμέτ (φωτ. κάτω), που καταγόταν από τον Μύστακα Αρριανών Ροδόπης και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία, αλλά και στον γειτονικό Έβρο, όπου υπηρέτησε επί 15 χρόνια στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Από το περασμένο καλοκαίρι είχε μετακινηθεί στο νοσοκομείο της Κατερίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 61 ετών γιατρός νόσησε όσο βρισκόταν στην ιδιαίτερη πατρίδα του και μετά από την επιδείνωση της κατάστασής του διακομίστηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, όπου κατέληξε λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το 2020, σκορπώντας θλίψη σε συναδέλφους του και όχι μόνο.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Διδυμοτείχου τον αποχαιρέτισε με μια συγκινητική ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια ενός εξαίρετου γιατρού, που απολάμβανε της εμπιστοσύνης των ασθενών του και τον σεβασμό όλων.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news