Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", μελέτησαν στοιχεία για 1.733 ασθενείς με μέση ηλικία 57 ετών στη Γουχάν, την πόλη-επίκεντρο της πανδημίας. Διαπιστώθηκε ότι το 76% είχαν ένα ή περισσότερα συμπτώματα ένα εξάμηνο μετά την αρχική διάγνωση της λοίμωξης.
Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η κόπωση ή η μυϊκή αδυναμία (στο 63% των ασθενών, δηλαδή σχεδόν στους δύο στους τρεις), ενώ συχνά επίσης αναφέρονται δυσκολίες στον ύπνο (στο 26% ή σε έναν στους τέσσερις) και άγχος ή κατάθλιψη (στο 23%). Οι ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί σε πιο σοβαρή κατάσταση και είχαν χρειασθεί οξυγόνο ή είχαν διασωλωνηθεί, έχουν έξι μήνες μετά μεγαλύτερες βλάβες στους πνεύμονες και δυσκολίες στην αναπνοή (το 29% και 56% των ασθενών αντίστοιχα), καθώς επίσης προβλήματα στα νεφρά (το 13% των ασθενών).
Η μελέτη επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφήνει ανοικτό το ερώτημα πόσο πιθανή είναι μια επαναλοίμωξη, με δεδομένο ότι βρήκε στους πρώην ασθενείς χαμηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά από έξι μήνες (μείωση 53%, δηλαδή πάνω από το μισό), σε σχέση με την αρχική οξεία φάση της λοίμωξης.
Υπό διερεύνηση παραμένει διεθνώς πόσο πολύ μπορεί να διαρκέσει η φάση αποκατάστασης μετά από μια σοβαρή λοίμωξη (η λεγόμενη «μακρά Covid-19»). «Επειδή η Covid-19 είναι τόσο νέα νόσος, μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε μερικές από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της στην υγεία των ασθενών. Η ανάλυση μας δείχνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς συνεχίζουν να ζουν με τουλάχιστον μερικές συνέπειες του κορονοϊού μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ιδίως όσοι πέρασαν σοβαρές λοιμώξεις», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής πνευμονολογίας-εντατικολογίας Μπιν Κάο του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Πρωτεύουσας στο Πεκίνο.
news
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου