facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Ρεμδεσιβίρη – Κορωνοϊός: Η θεραπεία που επιταχύνει την ανάρρωση και εξοικονομεί πόρους για το Σύστημα Υγείας

Η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να πιέζει τα συστήματα Υγείας διεθνώς καθώς παρά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19, παραμένει ένα σημαντικό ποσοστό ανεκπλήρωτης ανάγκης για θεραπεία. Η ρεμδεσιβίρη από την πρώτη στιγμή της επιδημίας αποτέλεσε πολύτιμο θεραπευτικό «όπλο» είτε ως μονοθεραπεία, είτε συνδυαστικά με άλλα σκευάσματα έναντι του κορωνοϊού.

Η ρεμδεσιβίρη είναι η πρώτη αντιική θεραπεία -χορηγείται ενδοφλεβίως- που έλαβε την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), αντίστοιχα, καθώς τόσο στις κλινικές δοκιμές όσο και στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη επιταχύνει σημαντικά τον χρόνο ανάρρωσης των νοσηλευομένων ασθενών με λοίμωξη Covid-19, μειώνει την πιθανότητα επιδείνωσης της νόσου και αποτρέπει τον θάνατο, εφόσον χορηγηθεί εντός των πρώτων 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το σκεύασμα ενδείκνυται για άτομα, ηλικίας 12 ετών και άνω, με πνευμονία λόγω λοίμωξης Covid-19 που χρήζουν αναπνευστικής υποστήριξης με οξυγόνο. Το σκεύασμα ενδείκνυται για ενήλικες και εφήβους (ηλικίας 12 έως κάτω των 18 ετών και βάρους τουλάχιστον 40 kg) με πνευμονία που χρήζει χορήγησης συμπληρωματικού οξυγόνου και ενήλικες που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρή νόσο COVID-19.

Στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας (13-16 Δεκεμβρίου 2021, Αθήνα), ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Αθανασάκης, παρουσίασε τη μελέτη με τίτλο «Ανάλυση κόστους – αποτελεσματικότητας και επίπτωσης στην πληρότητα κλινών από την εισαγωγή της ρεμδεσιβίρης στην Ελλάδα». Πρόκειται για την πρώτη ελληνική μελέτη που αξιολογεί τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της προσθήκης της ρεμδεσιβίρης στην τρέχουσα θεραπευτική πρακτική έναντι της μη προσθήκης της, από την πλευρά αυτού που πληρώνει – δηλαδή του ασφαλιστικού φορέα όπως π.χ. ο ΕΟΠΥΥ – και στην εκτίμηση των επιπτώσεων από τη χρήση της στην πληρότητα των νοσοκομειακών κλινών.

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης «η ρεμδεσιβίρη δυνητικά αποτελεί μια οικονομικά αποδοτική επιλογή για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 που λαμβάνουν συμπληρωματικό οξυγόνο, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση της πληρότητας κάλυψης των νοσοκομειακών κλινών».

Η μελέτη

Ο κ. Αθανάσακης και οι συνεργάτες του, Νικόλαος Νομικός και Κωνσταντίνος Ζήσης από το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κατασκεύασαν ένα μοντέλο κόστους αποτελεσματικότητας χρονικού ορίζοντα 50 ετών, το οποίο προβλέπει κόστη και αποτελέσματα για διαφορετικές θεραπείες για Covid-19, καθώς και την επίπτωση στη πληρότητα των νοσοκομειακών κλινών.

Για τη λειτουργία του μοντέλου αξιοποιήθηκαν στοιχεία που αναφέρονται στην κλινική αποτελεσματικότητα της τρέχουσας πρακτικής της ρεμδεσιβίρης, καθώς και στοιχεία κόστους νοσηλείας και φαρμακευτικής θεραπείας. Τα δεδομένα που αναφέρονται στην κλινική αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης προήλθαν από μετα-ανάλυση δικτύου. Τα δεδομένα που αναφέρονται στη θνησιμότητα και χρησιμότητα του γενικού πληθυσμού, τα οικονομικά δεδομένα, καθώς και τα στοιχεία σχετικά με τη διαθεσιμότητα των κλινών προήλθαν από βιβλιογραφική ανασκόπηση.

Τα αποτελέσματα

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι η προσθήκη της ρεμδεσιβίρης στην τρέχουσα κλινική πρακτική αυξάνει κατά 1,45 και 1,11 τα έτη ζωής και τα ποιοτικά έτη ζωής αντίστοιχα που κερδήθηκαν ανά ασθενή, έναντι της μη προσθήκης του αντιικού φαρμάκου στο θεραπευτικό σχήμα. Επιπλέον, η θεραπευτική παρέμβαση με ρεμδεσιβίρη οδηγεί σε μικρότερη διάρκεια νοσηλείας σε απλή κλίνη, κλίνη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και ΜΕΘ με μηχανική υποστήριξη κατά 0,87, 1,49 και 1,37 μέρες ανά ασθενή αντίστοιχα και εξοικονομεί για το Σύστημα Υγείας 4.742 ευρώ ανά ασθενή.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Μetropolitan General, Χαράλαμπο Γώγο «ενώ από την πρώτη τυχαιοποιημένη μελέτη για τη ρεμδεσιβίρη μάθαμε ότι μειώνει τη διάρκεια νοσηλείας κατά 30%, τα πιο πρόσφατα δεδομένα από την καθ’ ημέρα κλινική πράξη σε περίπου 150.000 νοσηλευόμενους ασθενείς αναδεικνύουν το σημαντικό πλεονέκτημα της και στην επιβίωση. Επιπλέον πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η χορήγηση ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς υψηλού κινδύνου εκτός νοσοκομείου, μείωσε κατά 87% τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου».

Με τη σειρά της η Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος στην Κλινική Λοιμωδών και Covid του Νοσοκομείου «Σωτηρία», Κατερίνα Αργυράκη συμπληρώνει ότι «καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι όσο νωρίτερα χορηγηθεί η ρεμδεσιβίρη στους νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που χρειάζονται οξυγονοθεραπεία τόσο καλύτερο αποτέλεσμα επιφέρει, δηλαδή επιταχύνει την ανάρρωση και αποτρέπει την επιδείνωση. Αυτό λοιπόν που έχει μεγάλη σημασία να τονιστεί είναι ότι η έγκαιρη προσέλευση στο νοσοκομείο παίζει κομβικό ρόλο για το καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η εμπειρία μας από τα μέχρι τώρα επιδημικά κύματα επιβεβαιώνει απολύτως τις κλινικές δοκιμές που αφορούν στη ρεμδεσιβίρη, ως ένα καλό αντιικό παράγοντα πρώτης γραμμής με διττό όφελος, την ταχεία ανάρρωση του ασθενή και την αποσυμπίεση του Συστήματος Υγείας ειδικά σε περιόδους όπου παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news