Η απονομή του παράσημου έγινε στη διάρκεια τελετής στο Προεδρικό
Μέγαρο, στην οποία παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Χρυσόστομος Β΄, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, νυν και πρώην
μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, μέλη του διπλωματικού Σώματος,
κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι κομμάτων. Νωρίτερα ο Πρόεδρος
είχε κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό γερουσιαστή.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, στη διάρκεια ομιλίας του, πως
σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του ο Γερουσιαστής Μενέντεζ έχει
απαιτήσει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την
αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων
των Κυπρίων, μέσα από μια βιώσιμη και διαρκή λύση του Κυπριακού, σύμφωνα
με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.
Τόνισε, επίσης, τον σημαντικό ρόλο του Γερουσιαστή Μενέντεζ στην προώθηση της στρατηγικής, εταιρικής σχέσης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και ΗΠΑ καθώς και τον καθοριστικό του ρόλο στην προώθηση του East Med Act, του αμερικανικού νόμου για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην αντιφώνηση του, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ είπε ότι οι απειλές κατά της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένουν σημαντικές, κάνοντας αναφορά στις προσπάθειες του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για διχοτόμηση της Κύπρου. «Είναι λάθος, είναι κακό για όλους τους Κύπριους και είναι κακό για την περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Μενέντεζ, σημειώνοντας πως στόχος του είναι να δει και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να φεύγει από την Κύπρο.Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά στην πορεία του κ. Μενέντεζ από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι και την εκλογή του στο αξίωμα του γερουσιαστή, από το οποίο, όπως ανέφερε, έχει στηρίξει σθεναρά σημαντικές νομοθεσίες που αποσκοπούν στη βελτίωση των ζωών όχι μόνο των Αμερικανών αλλά και όσων μάχονται για ένα δίκαιο κόσμο, με ίσες ευκαιρίες για όλους, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
Ο Νίκος Αναστασιάδης περιέγραψε τον Ρόμπερτ Μενέντεζ ως έναν άνθρωπο με κοφτερό μυαλό και προσεκτικά και καλά διατυπωμένες θέσεις επί πολλών και πιεστικών ζητημάτων, αλλά ταυτόχρονα ταπεινό, που παλεύει για έναν δίκαιο κόσμο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σε ό,τι αφορά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, είπε πως ο κ. Μενέντεζ καθοδηγείται από την πεποίθησή του ότι η ειρήνη και η σταθερότητα δεν μπορούν να επικρατήσουν μέχρι όλοι να πιστέψουμε στα ίσα δικαιώματα μεταξύ ανθρώπων και εθνών, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους και εκτός εάν όλες οι χώρες σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από συμβάσεις και άλλες πηγές διεθνούς δικαίου.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην πεποίθηση του Αμερικανού γερουσιαστή ότι δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάπτυξη, την ενίσχυση της οικονομικής παραγωγικότητας, την προώθηση της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση της προοπτικής για καλύτερη εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών, από την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών αξιών και του κράτους δικαίου.
«Η παραβίαση αυτών των οικουμενικών αξιών δεν άφησε αδιάφορο τον γερουσιαστή Μενέντεζ στην περίπτωση της Κύπρου, της οποία ο λαός, Έλληνες και Τούρκοι, στερείται των θεμελιωδών του δικαιωμάτων, από το 1974 που έλαβε χώρα η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας και η συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου», σημείωσε ο Πρόεδρος.
«Γι΄αυτό το λόγο, καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο γερουσιαστής Μενέντεζ έχει επίμονα απαιτήσει την απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί και την αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων μέσα από μια βιώσιμη και διαρκή λύση, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.
«Μια λύση που θα επιτρέψει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να
συμβιώσουν και να συνεργαστούν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και
ευημερίας. Μια λύση που, όπως σωστά αναφέρατε γερουσιαστή Μενέντεζ,
εύκολα μπορεί να επιτευχθεί εάν επιτρεπόταν στις δύο κοινότητες να
διαπραγματευθούν ελεύθερα μεταξύ τους, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις».
Την ίδια ώρα, συνέχισε ο Πρόεδρος, ο γερουσιαστής Μενέντεζ
υπερασπίστηκε με σταθερότητα την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και
την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, έναντι των παράνομων και
μονομερών ενεργειών της Τουρκίας στη θάλασσα και επί του εδάφους, οι
οποίες αντιβαίνουν στην Αμερικανική εξωτερική πολιτική για την ανάγκη
σεβασμού του κράτους δικαίου.
Ο Πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον Αμερικανό γερουσιαστή
για τη σαφή, από πλευράς του, καταδίκη των τουρκικών προθέσεων για
αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και την
παρότρυνση προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αναλάβει δράση.
Υπογράμμισε ακόμα τον σημαντικό ρόλο του γερουσιαστή Μενέντεζ στην
προώθηση της στρατηγικής, εταιρικής σχέσης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και
ΗΠΑ καθώς και με άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ. «Μια σχέση που βασίζεται
στις κοινές αξίες και στα κοινά ιδανικά που μοιραζόμαστε με τις ΗΠΑ στον
αγώνα για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εμπορίας προσώπων και
ναρκωτικών, της προώθησης του κράτους δικαίου και της ενίσχυσης της
περιφερειακής προβλεψιμότητας και σταθερότητας. Μια συνεργασία που έχει
βαθύ γεωπολιτικό νόημα και χαίρομαι που τα τελευταία χρόνια έχει
εμπλουτιστεί σημαντικά, μέσω μιας σειράς σημαντικών πρωτοβουλιών και
απτών παραδοτέων», σημείωσε ο Πρόεδρος.
«Οι εν λόγω πρωτοβουλίες ήδη αποφέρουν απτά αποτελέσματα και αμοιβαίο όφελος για τις δύο χώρες μας, όσο και για βασικούς συμμάχους στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην αμερικανική υποστήριξη προς τις τριμερείς συνεργασίες που η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν αναπτύξει με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, και πιο συγκεκριμένα στο σχήμα 3+1 που εγκαθιδρύθηκε με την Ελλάδα και το Ισραήλ καθώς και στη συμμετοχή των ΗΠΑ ως παρατηρητή στο Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο.Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση και ευγνωμοσύνη προς τον Αμερικανό γερουσιαστή, όχι μόνο για του στενούς δεσμούς και τη φιλία που έχει αναπτύξει με την κυπριακή και την ελληνική Διασπορά, τη διαχρονική στήριξη και σημαντική συνεισφορά του στην προώθηση των διμερών σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ, αλλά κυρίως για τη σθεναρή και με πάθος προάσπιση, από πλευράς του, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Κύπρο και ανά το παγκόσμιο.
Στην αντιφώνηση του, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ είπε ότι επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κύπρο το 1995, και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η μητέρα της συζύγου του γεννήθηκε στην Κύπρο.Δήλωσε περήφανος για τη συνεργασία του με τις οργανώσεις της κυπριακής και της ελληνικής Διασποράς με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, ενώ αναφέρθηκε και στη ζωή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, καθώς και στο όραμά του, περιγράφοντάς τον ως τον πραγματικό πατέρα της Κύπρου.
«Οι απειλές κατά της κυριαρχίας και του μέλλοντος αυτού του έθνους παραμένουν σημαντικές. Η προσπάθεια του Προέδρου Ερντογάν να εφαρμόσει στην Κύπρο ένα όραμα που αποτελεί πισωγύρισμα, βασισμένο στη διχοτόμηση, βασισμένο στα δύο κράτη, που αντιβαίνει στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συναίνεση που αναπτύχθηκε στη διάρκεια των ετών. Είναι λάθος, είναι κακό για ολόκληρο το λαό της Κύπρου και είναι κακό για την περιοχή», τόνισε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.Υπογράμμισε τη σημασία του East Med Act στο να καταστεί η Κύπρος ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στη νέα πραγματικότητα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ συνεργάζονται με στόχο τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για τους λαούς της περιοχής.
Σημείωσε ότι ο εν λόγω νόμος έχει αναγάγει τη σχέση των ΗΠΑ με την Κύπρο σε ένα νέο επίπεδο, με την προσωρινή άρση του εμπάργκο όπλων, η οποία, όπως τόνισε, είναι καιρός να καταστεί μόνιμη. Αναφέρθηκε, ακόμα, στην ανέγερση του εκπαιδευτικού κέντρου CYCLOPS, με βάση τον ίδιο νόμο, κάνοντας λόγο για ένα «αξιοσημείωτο βήμα προς τα εμπρός».Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είπε ότι η Κύπρος αποτελεί για τον ίδιο ένα ξεχωριστό μέρος και σημείωσε πως «εάν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, όχι εκείνοι που φθάνουν από την Ανατολία, αλλά οι Τουρκοκύπριοι, αφήνονταν να διαπραγματευθούν μεταξύ τους, θα έβρισκαν τον δρόμο προς τα εμπρός και την επανένωση του έθνους».
«Προσβλέπω σε αυτή τη μέρα. Είμαι περήφανος που είμαι φίλος της Κύπρου, περήφανος που στέκομαι μαζί με τον κυπριακό λαό καθώς εργάζεται για να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του», είπε ο κ. Μενέντεζ, τονίζοντας στη συνέχεια τη βαθιά προσήλωσή του στη σχέση του με την Κύπρο, η οποία, όπως σημείωσε, «είναι διαχρονική και θα αντέξει. Στόχος μου, ενόσω είμαι γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι να δω και την τελευταία μπότα του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη να φεύγει», δήλωσε και αναφώνησε, καταλήγοντας, «ζήτω η Κύπρος».
ΚΥΠΕ /sigmalive
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου