facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Το νέο καθεστώς στους πλειστηριασμούς ακινήτων – Τι θα συμβεί από την 1η Ιουλίου

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας, ο οποίος απευθύνεται και σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά θα είναι ο μόνος δρόμος για ρυθμίσεις χρεών ή την πτωχευτική διαδικασία από την 1η Ιουλίου που λήγει το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ακινήτων.

Για το θέμα, ο νομικός σύμβουλος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ Βίκτωρ Τσιαφούτης έδωσε συμβουλές στους οφειλέτες και πώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μπορούν να μπουν σε διακανονισμό οφειλών 

Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ πρόκειται για μία πιο απλοποιημένη αλλά κυρίως ενιαία διαδικασία, «ένα σημείο που έχει δεχθεί σφοδρή κριτική, όπως είπε, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι άλλα ρίσκα λαμβάνει μία επιχείρηση, και ιδίως μια μεγάλη ή μεσαία επιχείρηση, και άλλα ρίσκα λαμβάνει μια πολύ μικρή επιχείρηση ή ένα νοικοκυριό» 

 Οι συμβουλές στους οφειλέτες, από την 1η Ιουλίου:

  • να ανταποκρίνονται στις κλήσεις των πιστωτών τους, να προσκομμίζουν τα έγγραφα που χρειάζεται και να δείχνουν μια διάθεση για συζήτηση, ακόμα και αν οι προτάσεις που δέχονται δεν είναι ρεαλιστικές και βιώσιμες.
  • να απευθυνθούν σε δικηγόρο ή σε φορείς όπως η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ και άλλες Ενώσεις Καταναλωτών που ασχολούνται με το ζήτημα της διευθέτησης χρεών
  • αν δεν βρουν λύση εξωδικαστική, θα πρέπει να δουν αν τους συμφέρει η υπαγωγή στον πτωχευτικό νόμο, λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις.

 Προτού οδηγηθούν στην πτώχευση τα νοικοκυριά υπάρχει μια δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών με το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές, όπως ανέφερε ο Βίκτωρ Τσιαφούτης.

Όμως, πρόσθεσε, δεν είναι υποχρεωτικό για τους πιστωτές να συμμετάσχουν σε αυτή την εξωδικαστική διαδικασία. Μόνο αν η πλειονότητα των πιστωτών δεχθεί να συμμετάσχει και να συμφωνήσει, τότε είναι αναγκασμένοι και οι υπόλοιποι πιστωτές να ακολουθήσουν.

Στην περίπτωση που ο πιστωτής δεν δεχθεί τον διακανονισμό, ο οφειλέτης έχει δύο επιλογές:

  • να απευθυνθεί σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά, χωρίς να συμμετάσχει στην πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών
  •  αν δεν καταφέρει να επιλύσει εξωδικαστικά το πρόβλημά του, «η μόνη διαδικασία που του απομένει είναι το νέο πτωχευτικό».

Τα κριτήρια για τα ευάλωτα νοικοκυριά

 – εισοδηματικά κριτήρια

έως 7.000 το συνολικό εισόδημα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

έως 21.000 ευρώ για οικογένειες

– ακίνητη περιουσία

έως 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό

έως 180.000 ευρώ για τις οικογένειες

– καταθέσεις

έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

προσαύξηση κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού

προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ο νομικός σύμβουλος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ τόνισε ότι αν δεν είχε υπάρξει η πανδημία, ενδεχομένως να είχαν βιώσει αρκετοί οφειλέτες δύσκολες στιγμές γιατί είχαν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί, οι οποίοι ανεστάλησαν.

Εκτίμησε ότι «η επιστροφή στην κανονικότητα από υγειονομικής πλευράς, θα έχει αποτέλεσμα μια άσχημη κατάσταση σε σχέση με τους πλειστηριασμούς», επισημαίνοντας ότι στο νέο πτωχευτικό δίκαιο δεν προβλέπεται προστασία της κύριας κατοικίας.

Υπενθύμισε  τέλος ότι υπάρχει ρύθμιση που προβλέπει ο οφειλέτης να μπορεί να πληρώνει για 12 χρόνια ένα μίσθωμα για το σπίτι του, το οποίο θα μπορεί να επαναγοράσει μετά από 12 χρόνια στην τρέχουσα τότε τιμή, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ενοίκια που θα έχει δώσει.

naftemporiki 

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news