facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Διπλωματική εγρήγορση για τη τουρκική «σφήνα» για ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της ελληνικής διπλωματίας έχει προκαλέσει η τουρκική «σφήνα»  για καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, μεταξύ Άγκυρας – Καϊρου στην ανατολική Μεσόγειο. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε χθες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αλ Σίσι μετά τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία θα επιδιώξει μία νέα σελίδα στις σχέσεις της με την Αίγυπτο προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

«Σύντομα θα τις βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Σύμφωνα με το επίπεδο των σχέσεων μας πάλι τις θαλάσσιες ζώνες μπορούμε να πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο. Και όταν συμφωνήσουμε, θα υπογράψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η Τουρκία λαμβάνει πρωτοβουλίες προσέγγισης της Αιγύπτου μετά τη προκήρυξη που που δημοσιοποίησε το Κάιρο για την εκμετάλλευση οικοπέδου στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τα συνολικά εννέα οικόπεδα που προκηρύσσονται από το υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτού Πλούτου της Αιγύπτου τον οικόπεδο 18 βρίσκεται σε ένα τμήμα του στην περιοχή που συνορεύει με τη συμφωνηθείσα ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ και το υπόλοιπο στα όρια της ανακηρυγμένης τουρκικής ΑΟΖ.

«Όταν κοιτάζουμε τις γραμμές που έχει χαράξει η Αίγυπτος ως υφαλοκρηπίδα δυτικά και βόρεια, δηλαδή εκεί που συμπίπτει με τα δικά μας νότια σύνορα, βλέπουμε ότι σέβεται την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, σχολίασε ο κ. Τσαβούσογλου. Υπενθυμίζεται ότι η εκδοχή της Άγκυρας για τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα του συμπλέγματος της Μεγίστης σε υφαλοκρηπίδα.

Η διπλωματική ισορροπία που διατηρεί το Κάιρο έχουν κινητοποιήσει την Αθήνα. Οι αιγυπτιακοί χάρτες μπορεί να σέβονται την πρόσφατη ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για ΑΟΖ αλλά σε κάθε περίπτωση αφήνουν παράθυρο συνεννόησης με την Άγκυρα. Η αιγυπτιακή στάση εξηγεί το λόγο που η Αίγυπτος δεν ήθελε να προχωρήσει σε καθορισμό της ΑΟΖ πέραν του 28ου μεσημβρινού, αναγνωρίζοντας ότι σε αυτές τις περιοχές έχει λόγο και η Τουρκία.

 onalert

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news