Σύμφωνα με την Υπουργό, πρόκειται για μία έκταση 42.000 στρεμμάτων, δασική έκταση, στην οποία περιλαμβάνεται ο ιστορικός πυρήνας που είναι περίπου 1.600 στρέμματα και περίπου 1.200 στρέμματα είναι οι καλλιέργειες.
“Το κτήμα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας. Απέχει 21 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και εντός του διέρχεται Λεωφόρος Δεκελείας Αγίου Μερκουρίου, είναι τμήμα της παλιάς οδού Αθηνών-Χαλκίδας που το συνδέει με την Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Χαλκίδας”.
Σύμφωνα με την κυρία Μενδώνη, στο κτήμα υπάρχει “ένας συνολικός αριθμός κτιρίων, που αριθμούν 55. Το κτιριακό απόθεμα αυτό είναι περίπου 15.085 τ.μ. Από τα 55 αυτά κτήρια τα 27 είναι κηρυγμένα μνημεία από το 2003 με ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και απόφαση του τότε Υπουργού Πολιτισμού”.
Μιλώντας για τις θεματικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη και τις οικονομικές δραστηριότητες, η Υπουργός διευκρίνισε: “Καταλήξαμε σε 5 θεματικές κατευθύνσεις, 5 δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν άνετα στο κτήμα. Ιστορία και πολιτισμός. Υπαίθρια άθληση και αναψυχή. Αγροτική οικονομία, έρευνα και γνώση, ευεξία και ηρεμία”.
Για τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου, η κυρία Μενδώνη περιέγραψε: “Σας θυμίζω ότι μέσα στο κτήμα υπήρχε το Ξενοδοχείο «Τατόιον», το οποίο από τη στιγμή που μπορεί το ίδιο το κτίριο του Τατοΐου να αναπτυχθεί και στα γειτονικά κτίρια, τα οποία είναι αρκετά μεγάλα, για παράδειγμα οι στρατώνες, μπορούν να φιλοξενήσουν ένα ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών, χώρους εκδηλώσεων, καθώς και ένα υψηλών προδιαγραφών εστιατόριο”.
Απαντώντας σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα, η κυρία Μενδώνη είπε: “Ο στόχος που έχουμε βάλει και σε αυτό εστιάσαμε… είναι, όπως είπα, αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία για τη συγκρότηση της εταιρίας ειδικού σκοπού και ο στόχος είναι οι μελέτες, το μάξιμουμ δυνατόν των μελετών να έχουν ωριμάσει μέχρι τον Αύγουστο του 2022, προκειμένου να είναι εξασφαλισμένη από κει και πέρα η χρηματοδότησή του. Επαναλαμβάνω ότι αυτό δεν αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέρος του ιστορικού πυρήνα που είναι η αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Εδώ μιλάμε για τη μελέτη βιωσιμότητας”.
Όσο για το κόστος, η κυρία Μενδώνη απάντησε: “Εάν εννοείτε τάξη μεγέθους για τις επενδύσεις, προκειμένου να είναι βιώσιμο το κτήμα οι επενδύσεις μπορεί να κυμαίνονται από 97-98 εκατομμύρια ευρώ έως 130″.
newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου