Στο δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας ο Άρμιν Λάσετ έλαβε 521 ψήφους από τους 1001 συνέδρους και ο Φρίντριχ Μερτς 466.
Στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας ο Μερτς είχε λάβει 385 ψήφους, ο Λάσετ 380 και ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν 224.
Μεταξύ των τριών υποψηφίων, ο Λάσετ, ο οποίος από το 2017 είναι ο πρωθυπουργός της πιο πυκνοκατοικημένου κρατιδίου της Γερμανίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είναι αυτός που υπερασπίζεται έντονα τη συνέχιση της πορείας της Ανγκελα Μέρκελ για ένα «κεντρώο CDU». Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ο κ. Λάσετ δίνει έμφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και στη συνεργασία με τις ΗΠΑ και σκοπεύει να πιέσει για περισσότερη συνεργασία με την Ουάσιγκτον για το κλίμα και την εμπορική πολιτική.
Με την εκλογή του Λάσετ, για πρώτη φορά στην ιστορία του CDU ένας πρώην ευρωβουλευτής αναλαμβάνει την ηγεσία του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στη Γερμανία. Γνωρίζει άριστα τις δομές και τις διαδικασίες στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο και είναι περισσότερο ευρωπαϊστής από τους περισσότερους συναδέλφους του στους Χριστανοδημοκράτες, ιδίως σε ζητήματα όπως τα ευρωομόλογα. Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο νέος πρόεδρος του CDU στις Βρυξέλλες είναι το αυτό του Βίκτορ Ορμπάν, ήτοι εάν το κόμμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας έχει ακόμα θέση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η μακρά περίοδος της εσωκομματικής διαδικασίας στο CDU είχε παγώσει οποιαδήποτε απόφαση εδώ και μήνες.
Ποιος είναι ο Άρμιν Λάσετ
Όταν ο Άρμιν Λάσετ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τον Φεβρουάριο, θεωρήθηκε ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί, ειδικά μετά την απόφασή του να χρίσει εκπρόσωπο της εκστρατείας του τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας της χώρας Γενς Σπαν. Έναν εξαιρετικά δημοφιλή πολιτικό, ανοικτά ομοφυλόφιλο ο οποίος είναι παντρεμένος με τον δημοσιογράφο Ντάνιελ Φούνκε και έναν πιθανό του αντίπαλο, ο οποίος λόγω ακριβώς της δημοφιλίας του ενδέχεται να διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ως πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας ο κ. Λάσετ αποφάσισε να εφαρμόσει πολύ χαλαρά περιοριστικά μέτρα, επιτρέποντας σε καταστήματα και χώρους ψυχαγωγίας να παραμείνουν ανοικτά (σ.σ στη Γερμανία την ευθύνη για την πολιτική υγείας την έχουν τα κρατίδια και όχι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση), με αποτέλεσμα να λάβει το παρατσούκλι "laissez-faire Laschet" (σ.σ ειρωνικά ως «ο μη παρεμβατικός Λάσετ»). Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο κ. Λάσετ χαρακτηρίστηκε ως το αντίθετο του αποφασιστικού πρωθυπουργού της Βαυαρίας και ενός εκ των πιθανών διαδόχων της Μέρκελ, Μάρκους Ζέντερ.
Παντρεμένος με την Σουζάν Μαλανζρέ, μέλος μιας εκ των επιφανέστερων οικογενειών του Άααχεν, η οποία μετανάστευσε στη Γερμανία από το γαλλόφωνο Βέλγιο στις αρχές του 19ου αιώνα, ο κ. Λάσετ ο οποίος μιλάει άπταιστα γαλλικά, έχει οικοδομήσει ένα εντελώς αντίθετο προφίλ από αυτό του κ. Μερτς τον οποίο και κέρδισε στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.
«Στη Γερμανία οι εκλογές κερδίζονται από τους κεντρώους ψηφοφόρους και όχι από τους ακραίους λαϊκιστές της Αριστεράς και της Δεξιάς» συνηθίζει να υπογραμμίζει. Ο ίδιος ο κ. Λάσετ εξακολουθεί να θεωρεί τη συνέχεια της πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ ως το βασικό του προτέρημα. «Το CDU πρέπει να γνωρίζει ότι τα 16 χρόνια που ήταν καγκελάριος η Μέρκελ ήταν καλά χρόνια και ότι πρέπει να στηρίξουμε τις πολιτικές της».
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου