facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Στα 1.047 τα κρούσματα, 458 διασωληνωμένοι και 58 νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.047 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 136976, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.

5380 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40566 (29.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

458 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 140 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 877 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.730 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1923 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Αναλυτικά η κατανομή των 1.047 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα διαμορφώνεται ως εξής:

Aττική 327:
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 98
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 30
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 47
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 28
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 23
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 53
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 197

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ 9

ΑΡΓΟΛΙΔΑ 9

ΑΡΚΑΔΙΑ 1

ΑΧΑΪΑ 10

ΒΟΙΩΤΙΑ 12

ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2

ΔΡΑΜΑ 9

ΕΒΡΟΥ 37

ΕΥΒΟΙΑ 5

ΗΛΕΙΑ 5

ΗΜΑΘΙΑ 17

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1

ΘΑΣΟΥ 4

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 1

ΚΑΒΑΛΑΣ 23

ΚΑΛΥΜΝΟΥ 10

ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 6

ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2

ΚΕΑΣ – ΚΥΘΝΟΥ 1

ΚΕΡΚΥΡΑΣ 3

ΚΙΛΚΙΣ 34

ΚΟΖΑΝΗΣ 52

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 10

ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1

ΛΑΡΙΣΑΣ 50

ΛΕΣΒΟΥ 19

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 21

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2

ΞΑΝΘΗΣ 20

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 48

ΠΕΛΛΑΣ 8

ΠΙΕΡΙΑΣ 13

ΡΟΔΟΠΗΣ 30

ΡΟΔΟΥ 1

ΣΕΡΡΩΝ 18

ΣΥΡΟΥ 1

ΤΡΙΚΑΛΩΝ 10

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 6

ΦΛΩΡΙΝΑΣ 20

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 6

ΧΑΝΙΩΝ 6

ΧΙΟΥ 2

ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 3

Παπαευαγγέλου: έχουμε 8.500 ενεργά κρούσματα

«Σήμερα είναι η τελευταία ενημέρωση για την covid-19 για το 2020» είπε καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, κάνοντας μια αναδρομή στην εξάπλωση της πανδημίας διεθνώς αλλά και στη χώρα μας όλο αυτό το διάστημα.

«Τα πρώτα κρούσματα της νόσου εμφανίστηκαν στη Γιουχάν της Κίνας περίπου ένα χρόνο πριν από σήμερα ενώ δύο μήνες αργότερα είδαμε τη λοίμωξη να επεκτείνεται στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα σημειώθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου. Συνολικά μέχρι χθες 28 Δεκεμβρίου, σε ένα διάστημα 10 μηνών, διαγνώστηκαν στη χώρα μας 136 χιλιάδες κρούσματα με μια μικρή υπεροχή των ανδρών περίπου στο 52% ενώ τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών. Μέχρι χθες 4.672 έχασαν τη ζωή τους και είναι σαφές ότι οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, που αν και αντιπροσωπεύουν μόνο το 16,8% των κρουσμάτων, αφορούν στο 85% των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό» υπογράμμισε η κ. Παπαεαυγγέλου.



Όπως είπε η ίδια «το πρώτο πανδημικό κύμα αναχαιτίστηκε γρήγορα. Πέρασαν οι καλοκαιρινοί μήνες και στη συνέχεια είδαμε μια ήπια αύξηση των κρουσμάτων που έκανε όλους μας να συνειδητοποιήσουμε ότι για κάποιους μήνες τουλάχιστον θα συνηθίσουμε να ζούμε με τον κορονοϊό ανάμεσά μας».

«Δυστυχώς, στα τέλη του Οκτωβρίου ήρθε το δεύτερο πανδημικό κύμα και ο κορωνοϊός μας έδειξε για τα καλά τα δόντια του» ανέφερε η κ. Παπαευαγέλου. «Η επιδημιολογική επιβάρυνση ήταν ραγδαία με αποτέλεσμα να φτάσει στα όρια του το ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό που κυρίως μας έμαθε το δεύτερο πανδημικό κύμα είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορωνοϊός» υπογράμμισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Μας έμαθε όμως ακόμα, και όλοι το παρατηρήσατε, πόσο εύκολα γεμίζουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, όταν αντίθετα η μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία έρχεται με εξαιρετικά επώδυνους βραδείς ρυθμούς» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι «ήταν λοιπόν μια χρονιά πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες». «Μάθαμε πολλά, όχι μόνο εμείς οι γιατροί, όλοι μας είχαμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα διηγούμαστε στην επόμενη γενιά. Μια επώδυνη εμπειρία που όμως μας έκανε να σταματήσουμε για μια στιγμή το χρόνο και να σκεφτούμε τι πάνω από όλα έχει σημασία για τη ζωή του καθενός μας».

«Ήρθε επιτέλους η ελπίδα, ήρθε το εμβόλιο που όλοι περιμέναμε» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι «έτσι μπορούμε πια να πούμε ότι το 2021 θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω και θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, να βάζουμε στόχους, να τους πετυχαίνουμε αλλά και να διασκεδάζουμε ανέμελα με συγγενείς και φίλους».

«Προσοχή όμως» είπε η λοιμωξιολόγος «επαναλαμβάνουμε συνεχώς πως ο εμβολιασμός μάς δίνει χαρά και ελπίδα αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός».

Όπως υπογράμμισε η ίδια «η συλλογική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες- ακόμα και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σήμερα δείχνουν ότι στην επικράτεια έχουμε ακόμα πολλά ενεργά κρούσματα. Υπολογίζεται ότι συνολικά σήμερα έχουμε περίπου 8,5 χιλιάδες ενεργά κρούσματα με περισσότερα από 2 χιλιάδες στην Αττική και περισσότερα από 1.600 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας. Η διασπορά του ιού αφορά ολόκληρη την επικράτεια» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης:  Έχουμε εκόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε 

Σε παγκόσμια κλίμακα «η πανδημία έχει ξεπεράσει πλέον τις 82 εκατ. διαγνώσεις εκ των οποίων τα 58 εκατ. έχουν αναρρώσει. Οι ενεργές λοιμώξεις αυξήθηκαν σε περίπου 22 εκατ. Ο ρυθμός των διαγνώσεων διατηρείται σε 700 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από τον ιό έχει σταθεροποιηθεί στις 13 χιλιάδες ανά ημέρα» υπογράμμισε ο επίκουςρος καθηγήτης Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού.



«Στην Ευρώπη η επιδημία πλησιάζει τα 23 εκατομμύρια διαγνώσεις και τους 530 χιλιάδες θανάτους ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων υποχώρησε τα επίπεδα των 150 χιλιάδων ανά ημέρα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, σημείωσε πως βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ «συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια». «Η πίεση στο σύστημα Υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση. Ενδεικτικά βλέπουμε μείωση 22% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 50%» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη».

«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 10% λιγότερες διαγνώσεις ενώ στη Θεσσαλονίκη η συρρίκνωση διατηρήθηκε στο ρυθμό των 30% λιγότερων διαγνώσεων» διευκρίνισε. «Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής στην Αττική 10 ημέρες πριν εκτιμάται σε περίπου 0,8 ενώ στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται σε περίπου 0,6» σημείωσε.

«Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη. Ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία» διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Με απλά λόγια το σύστημα Υγείας αποσυμφορείται πολύ πιο αργά από ό,τι συμπιέστηκε γι αυτό και οι γιορτές αυτές, όπως έχουμε πει, είναι διαφορετικές» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Δεν είμαστε σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση

«Οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους χωρίς χρήση μάσκας σε γιορτινές συνθήκες δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Ό,τι κερδίζουμε με κόπο πρέπει να το διατηρήσουμε. Δυστυχώς ακόμα δεν είμαστε σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε τις γιορτές με την οικογένεια μας μόνο και να αποφύγουμε τη συνάντηση με διαφορετικά νοικοκυριά. Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα είναι να είναι η ίδια που είδαμε και στις προηγούμενες ημέρες ώστε να διατηρήσουμε τη λεγόμενη κοινωνική φούσκα σε όλη τη διάρκεια των εορτών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι. Εάν έχουμε συμπτώματα δεν συμμετέχουμε και απομονωνόμαστε. Φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν, στις γιαγιάδες, στους παππούδες, ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες πάμε με μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά. Διατηρούμε ένα μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις, συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, διατηρούμε την κοινωνική μας φούσκα. Κρατάμε τους κανόνες υγιεινής, αερίζουμε τους χώρους ή συναντιόμαστε σε ανοιχτούς χώρους» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, υπενθυμίζοντας τους κανόνες για όσο το δυνατόν ασφαλείς γιορτές.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι παραμένει υψηλή προτεραιότητα η επιστροφή των παιδιών στις σχολικές αίθουσες.

Για τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι οι εμβολιασμοί στις ευπαθείς ομάδες που είναι οι άνω των 70 ετών, οι νεφροπαθείς, οι καρκινοπαθείς και οι αιμοκαθαιρούμενοι.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

 protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news