Ανάσα για την Μέρκελ η έγκριση από τον μεγαλομέτοχο της Lufthansa του σχεδίου διάσωσης της εταιρείας. Ναι και από την Κομισιόν και από τα συνδικάτα. 20% της εταιρείας στο Γερμανικό Κράτος.
Αίσιο τέλος φαίνεται να έχει η υπόθεση της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείαςτης Γερμανίας και μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, της Lufthansa καθώς ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας δέχθηκε το σχέδιο διάσωσης που πρότεινε η Γερμανική κυβέρνηση.
Οι μετοχές της σημείωσαν νωρίτερα άνοδο άνω του 10% αφού ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Χάιντς Χέρμαν Τίλε αποδέχθηκε το κρατικό σχέδιο ύψους 9 δισεκ. ευρώ για τη διάσωση της αεροπορικής εταιρίας που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.
«Θα ψηφίσω υπέρ της πρότασης», δήλωσε ο Τίλε, που κατέχει ποσοστό 15,5% στη Lufthansa, στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine την Τετάρτη.
Η επικύρωσή του αποτελεί ‘ανάσα’ για την εταιρία καθώς υπήρχαν φόβοι ότι ίσως ασκήσει βέτο στο προτεινόμενο πακέτο, βάσει του οποίου το γερμανικό κράτος θα αποκτήσει ποσοστό 20% στην εταιρία καθώς και θέσεις στο διοικητικό της συμβούλιο. Οι μέτοχοι αναμένεται να ψηφίσουν επί της διάσωσης της Lufthansa σε έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση αργότερα σήμερα.
Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν επίσης την ανακεφαλαιοποίηση ύψους 6 δισεκ. ευρώ της Lufthansa, που εντάσσεται στην ευρύτερη συμφωνία και υπόκειται σε μια σειρά από περιορισμούς, όπως απαγορεύσεις σε ό,τι αφορά τα μερίσματα, την επαναγορά μετοχών και ορισμένες εξαγορές έως ότου αποπληρωθεί η κρατική βοήθεια.
Η στήριξη του Τίλε προσφέρει ανακούφιση στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που δεν θα άντεχε εύκολα την κατάρρευση μιας ακόμα γνωστής εταιρίας, ύστερα από το σκάνδαλο που ξέσπασε με τη γερμανική εταιρία πληρωμών Wirecard.
Η Lufthansa, που είναι η ναυαρχίδα των αεροπορικών εταιριών στη Γερμανία, απασχολεί περίπου 138.000 εργαζομένους και έχει στην ιδιοκτησία της εταιρίες όπως η Eurowings και η Austrian Airlines.
Η εταιρία κατέληξε επίσης σε συμφωνία περικοπής κόστους χθες τη νύχτα με συνδικάτο που εκπροσωπεί τους ιπτάμενους φροντιστές στη Γερμανία, η οποία θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω των 500 εκατ. ευρώ.
Έως και 22.000 θέσεις εργασίας μπορεί να κινδυνεύουν στην εταιρία.
Έγκριση από Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε το σχέδιο της Γερμανίας που προβλέπει την ανακεφαιολοποίηση της Lufthansa, του κορυφαίου ομίλου αερομεταφορών στην Ευρώπη, ύψους 6 δισεκ. ευρώ.
Το μέτρο αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο διάσωσης, που προβλέπει επίσης κρατικές εγγυήσεις για δάνειο 3 δισεκ. ευρώ, το οποίο το Βερολίνο προβλέπει να διαθέσει στην εταιρία στο πλαίσιο ενός σχεδίου βοήθειας που ήδη εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες τον Μάρτιο, ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωση.
Το γερμανικό σχέδιο βοήθειας φθάνει έτσι στο σύνολό του τα 9 δισεκ. ευρώ.
Αυτή η «σημαντική» βοήθεια «συνοδεύεται από προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων τη διασφάλιση ότι το κράτος θα αποζημιωθεί επαρκώς, και επιπλέον μέτρα για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε ανακοίνωση.
«Ειδικότερα, η Lufthansa δεσμεύεται να καταστήσει διαθέσιμες χρονοθυρίδες…στα κομβικά αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου», όπου η εταιρία «έχει σημαντική δύναμη αγοράς», πρόσθεσε η ίδια.
Αυτή η προϋπόθεση αναμένεται να προσφέρει «στους ανταγωνιστικούς αερομεταφορείς τη δυνατότητα να διεισδύσουν σε αυτές τις αγορές, διασφαλίζοντας δίκαιες τιμές και αυξημένες επιλογές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές».
Πλήγμα η πτώχευση της Wirecard
Η Wirecard ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε αίτηση πτώχευσης αφού αποκάλυψε ‘τρύπα’ ύψους 2,1 δισεκ. δολαρίων (1,9 δισεκ. ευρώ) στα λογιστικά της βιβλία και έγινε έτσι η πρώτη εταιρία στον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη blue-chip που ακολουθεί μια τέτοια πορεία.
Η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ανεστάλη πριν γίνει γνωστή η είδηση αυτή. Οι μετοχές της Wirecard έχασαν πάνω από το 90% της αξίας τους από τότε που η ελεγκτική εταιρία EY αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα να επικυρώσει τους ισολογισμούς του 2019, γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής εταιρίας πληρωμών Μάρκους Μπράουν.
Η Wirecard ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η νέα της διοίκηση αποφάσισε να καταθέσει αίτηση πτώχευσης σε δικαστήριο του Μονάχου εξαιτίας της «επικείμενης αφερεγγυότητας και των υπερβολικών χρεών» καθώς και ότι εξετάζει εάν θα προχωρήσει σε αντίστοιχη διαδικασία για τις θυγατρικές της.
Η γερμανική εταιρία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) κατέρρευσε μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά την εισαγωγή της στον γερμανικό δείκτη blue-chip DAX. Η εταιρία, η αξία της οποίας στο απόγειό της έφθασε τα 28 δισεκ. δολάρια, είναι η πρώτη εταιρία στον δείκτη DAX που καταρρέει.
Η εισαγγελία του Μονάχου, που ήδη διενεργεί έρευνα σε βάρος του Μπράουν με υποψίες ότι παραποίησε τα οικονομικά στοιχεία της Wirecard και ότι χειραγώγησε την αγορά, ανακοίνωσε: «Τώρα θα εξετάσουμε όλα τα πιθανά ποινικά αδικήματα».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου