facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Αναστασιάδης: Εξετάζουμε το βέτο στην ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ

Eάν η Τουρκία δεν ανασχέσει την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να χάσει το καθεστώς της ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, μέσω βίντεοσυνομιλίας από το γραφείο του στη Λευκωσία.

Είπε, επίσης, ότι οι έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου, που η ΕΕ λέει ότι είναι παράνομες επειδή παραβιάζουν την αποκλειστική οικονομική ζώνη του νησιού, υπερβαίνουν τα όρια.

«Είτε θα συμμορφώνονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις οποιασδήποτε άλλης υποψήφιας χώρας, είτε διαφορετικά δεν θα μπορούν να είναι ούτε υποψήφιοι ούτε να γίνουν δεκτοί», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και πρόσθεσε ότι παρόλο που «είμαστε υπέρ του να έχουμε την Τουρκία ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτιμούμε να έχουμε έναν ευρωπαϊκό γείτονα παρά να έχουμε ένα επιθετικό κράτος όπως συμπεριφέρεται η Τουρκία».

Σε σχέση με την προσθήκη περισσότερων ονομάτων στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, ο ίδιος ανέφερε πως «είναι μία από τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, ωστόσο πιστεύω ότι ως ΕΕ δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας». Σημείωσε ότι η απόφαση να σταματήσουν επίσημα οι ενταξιακές συνομιλίες είναι «ένα από τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, αν και θα προτιμούσα να έχω μια ειρηνική λύση».

Τον Οκτώβριο, οι Τουρκοκύπριοι θα πάνε στις κάλπες και, εάν ο Μουσταφά Ακιντζί επανεκλεγεί ηγέτης, οι συνομιλίες μπορούν "σίγουρα" να επαναληφθούν, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με το Politico, πρόσθεσε ότι, ως ένα τρόπο δίκαιου διαμοιρασμού των εσόδων από τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία, έχει προσφέρει στους Τουρκοκύπριους ένα μέρος των εσόδων από φυσικό αέριο εάν η Άγκυρα αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Λευκωσίας σε έρευνες για ενέργεια.

«Είμαι έτοιμος να ανοίξω ειδικό λογαριασμό υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σύμφωνα με την αναλογία του πληθυσμού», είπε. «Και αν η Τουρκία σταματήσει την επιθετικότητα και αναγνωρίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είμαι έτοιμος να δεχτώ, ακόμη και χωρίς να βρω λύση στο Κυπριακό, να δώσω το δικαίωμα στους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από οποιαδήποτε έσοδα που μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων», πρόσθεσε.

Η Τουρκία διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στη Λιβύη, όπου υποστηρίζει την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Fayez al-Sarraj υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά μην ξεγελιέστε, προειδοποίησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Από τη μία πλευρά, λένε ότι προσπαθούν να σταματήσουν την αρνητική κατάσταση στη Λιβύη, αλλά ταυτόχρονα προκαλούν τόσους πονοκεφάλους στις γύρω χώρες παραβιάζοντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο». Ανέφερε ότι αυτό περιλάμβανε «αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» με τον σχεδιασμό για επέκταση της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές πιέσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει: «παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας για αποτελεσματική αλληλεγγύη και παρά τα μέτρα που έχουμε λάβει σε εθνικό επίπεδο, η Κύπρος παραμένει το κράτος μέλος της ΕΕ που λαμβάνει τις περισσότερες πρωτοβάθμιες αιτήσεις ασύλου ανάλογα με τον πληθυσμό της». Με την Κομισιόν να υποβάλλει μια νέα πρόταση για τη μετανάστευση, «μένει να δούμε τι εννοούν οι βόρειοι εταίροι και φίλοι μας με την αλληλεγγύη», ανέφερε

Χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Οι περισσότερες χώρες συμφωνούν» με τις προτάσεις της Κομισιόν, πρόσθεσε.

Ειδικά για το μέσο που προσφέρει ο ESM για τη χρηματοδότηση των δαπανών υγείας και το αν θα το χρησιμοποιήσει η Κύπρος, ο Πρόεδρος απάντησε: "Aν έχουμε ανάγκη, ναι."

Μπορεί ωστόσο να μην χρειάζεται, αναφέρει στο Politico. Η Κύπρος απέφυγε τα χειρότερα σε σχέση με τον κορωνοϊό. Μέχρι τις 2 Ιουνίου, υπήρχαν 978 μολύνσεις και 17 θάνατοι από συνολικά λιγότερα από 1,2 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, και ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι "εξετάστηκε το 12% του πληθυσμού".

Αυτό «μας επιτρέπει να προωθήσουμε για άλλη μια φορά την Κύπρο ως έναν ελκυστικό και ασφαλή τουριστικό προορισμό».
Θα υπάρξουν έλεγχοι για τον τουρισμό, είπε, αλλά η Κυβέρνηση "θα καλύψει όλα τα έξοδα για όποιον έχει θετικό αποτέλεσμα για τον κορωνοϊό ενώ βρίσκεται σε διακοπές, όπως διαμονή, φαγητό και φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους".

Επιπλέον, ένα «νοσοκομείο 100 κλινών θα εξυπηρετεί αποκλειστικά ξένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν θετικοί, ενώ 500 θέσεις σε ξενοδοχεία θα προορίζονται για ασθενείς και μέλη οικογενειών»

Για τα θέματα εκτός ΕΕ, ο Αναστασιάδης είπε ότι "ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικογένεια ανησυχεί" για την κατάσταση στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. «Δυστυχώς, στις ΗΠΑ έπειτα από τόσους αιώνες εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε ρατσισμό», είπε.

Όσον αφορά την Κίνα, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η ΕΕ ήταν πολύ μαλακή μετά την κίνηση του Πεκίνου σε σχέση με το Χονγκ Κονγκ. «Η Κομισιόν και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα συμπεριφέρθηκαν με σύνεση αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις με κατανόηση ... ότι αντί να δημιουργήσουμε εχθρούς, είναι πολύ καλύτερα να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε τρόπους συνεργασίας. Ο διάλογος είναι το καλύτερο εργαλείο για την εξεύρεση λύσεων», είπε.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news