facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Καλοκαίρι με «ΣΥΝεργασία»: Πόσα θα χάσει ο μισθωτός από αμοιβή και επιδόματα

Με μεικτά σχήματα που συνδυάζουν την παράταση της αναστολής της σύμβασης και την ένταξη στο μηχανισμό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ αναμένεται να λειτουργήσουν το καλοκαίρι οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις επιλογές που δίνει η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας.

Ο εργοδότης μπορεί να μειώνει μονομερώς το χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων του, ανάλογα με τις λειτουργικές του ανάγκες σε εβδομαδιαία βάση, και το κράτος να αναπληρώνει τον κομμένο μισθό.

Ο μηχανισμός θα είναι ενεργός από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου και οι επιχειρήσεις μπορούν να εντάξουν το σύνολο η μέρος του προσωπικού τους.

Ειδικά για τους εργαζόμενους στα εποχικά ξενοδοχεία που επαναπροσλαμβάνονται, όπως και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, το πρόγραμμα «Συνεργασία» μπορεί να εφαρμόζεται έως και τις 30 Σεπτεμβρίου συνδυαστικά και με τις αναστολές συμβάσεων για διαφορετικά τμήματα του προσωπικού της ίδιας επιχείρησης.

Ρήτρα πληρότητας θα ισχύσει για την υποχρέωση επαναπρόσληψης των εποχικών υπαλλήλων στα ξενοδοχεία που επαναλειτουργούν. Δηλαδή οι υπάλληλοι θα «ενεργοποιούνται» μετά την επιστροφή από την αναστολή με βάση την πληρότητα του καταλύματος ως εξής :

-Με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,

-με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,

-με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής όλων των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,

Η αναστολή μπορεί να συνδυαστεί με το πρόγραμμα «μισή δουλειά – μισός μισθός – μερική αναπλήρωση από το κράτος» έως 30 Σεπτεμβρίου. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων.

Oσοι εποχικοί δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας για τον Ιούνιο ,τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Παράταση αναστολής: Γενικότερα οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους τουρισμού, εστίασης, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού μπορούν να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή να θέσουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα τριάντα 30 ημερών και πάντως όχι πέραν της 31ης.7.2020. Το ίδιο ακριβώς πλαίσιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις εστίασης αλλά μόνο μέχρι της 30ης Ιουνίου 2020. Ως εκ τούτου καταργείται το καθεστώς προσωπικού ασφαλούς λειτουργείας που ισχύει έως 31 Μαΐου.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ορίζεται στο πόσο των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534) ευρώ για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας και επί του ποσού αυτού υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου. Για τις νέες 30 ημέρες της αναστολής δηλαδή οι εισφορές δεν υπολογίζονται με βάση τον αρχικό ονομαστικό μισθό όπως συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες.

Οσοι κάνουν χρήση του μέτρου έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για 30 μέρες ακόμα.

Μηχανισμός ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Αμοιβή, επιδόματα και ασφαλιστικές εισφορές: Το κράτος θα επιδοτεί το 60% της απώλειας του εισοδήματος επί των καθαρών αποδοχών. Επίσης θα καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020 επί του ποσού της κρατικής επιδότησης. Για παράδειγμα αν ο αρχικός καθαρός μισθός είναι 1000 ευρώ ο εργοδότης καταβάλλει τα 500 και το κράτος τα 300. Ο εργαζόμενος παίρνει συνολικά 800 ευρώ και χάνει 200. Απώλειες θα έχει και από το δώρο Χριστουγέννων καθώς θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αποδοχές. Το επίδομα αδείας θα το πάρει ολόκληρο αν δεν εντάχθηκε σε αναστολή ή άλλα εναλλακτικά σχήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εφόσον έχει συμπληρώσει ένα έτος εργασίας.

Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, δεν καλύπτονται από τον μηχανισμό και επιβαρύνουν τον εργοδότη. Οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση κάλυψης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό και για το χρονικό διάστημα ένταξης καθενός σε αυτόν. Ο εργοδότης καλύπτει επίσης τις εισφορές για το επίδομα αδείας, καθώς και για το δώρο Χριστουγέννων έτους 2020.

Ως όριο ασφαλείας τίθεται το κατώτατος μισθός των 650 ευρώ. Δηλαδή σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές, μετά την ανωτέρω προσαρμογή, υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο μηχανισμός αφορά μόνο όσους εργάζονται με σύμβαση πλήρους απασχόλησης κατά την χρονική στιγμή που η τροπολογία θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις εργοδότες κάνουν χρήση του εν λόγω μέτρου.

Απαγόρευση απολύσεων: Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Υποχρεούνται δε να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό.

Δικαίωμα συμμετοχής στον μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) με την προυπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στη ρύθμιση και το είδος των φορολογικών βιβλίων.

Ειδικές διατάξεις ισχύουν για τους εργαζόμενους στις αερομεταφορές και τους εποχικούς στον τουρισμό.

Τι προβλέπει η τροπολογία για τους εποχικά εργαζόμενους

Οι εργοδότες-επιχειρήσεις που επαναπροσέλαβαν εργαζομένους, οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019 με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1346/1983, σε συνδυασμό με τους όρους κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι σε ισχύ, έχουν δικαίωμα από 1.6.2020 έως 30.9.2020 να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησής τους.

Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων. Οι εποχικά εργαζόμενοι σε αναστολή εισπράττουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού που είναι 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής, δηλαδή 534 ευρώ για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας. Προσοχή, οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου υπολογίζονται επί του ποσού αυτού.

Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών που δεν θα επαναλειτουργήσουν, τίθενται σε αναστολή και οι εν λόγω εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να ανακαλέσουν οριστικά την αναστολή συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, με βάση το ποσοστό πληρότητας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων της επιχείρησης, σταδιακά ως εξής:

-με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,

-με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,

-με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής όλων των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,

Οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να υπαγάγουν στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» τους εργαζόμενους, των οποίων η αναστολή των συμβάσεων εργασίας έχει ανακληθεί οριστικά.

Οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να εφαρμόζουν συνδυαστικά τα μέτρα μέχρι τις 30.9.2020.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news