facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Τσιόδρας: «Σύμφωνη με τον ΠΟΥ η καταγραφή θανάτων στη χώρα – Δεν εξυπηρετούμε καμία σκοπιμότητα»

Εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται οι θάνατοι από το νέο κορονοϊό στη χώρα έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας στη «φιλολογία», όπως χαρακτηριστικά είπε, που ξέσπασε μετά τη δήλωση ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων που ανακοινώνεται συμπεριλαμβάνει και ασθενείς που ήταν θετικοί στον ιό, ανεξάρτητα απ’ το αν πέθαναν εξαιτίας του ή εξαιτίας κάποιου άλλου παθολογικού αιτίου.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι η καταγραφή γίνεται βάσει της στρατηγικής που προτείνουν οι διεθνείς οργανισμοί, τονίζοντας ότι αυτή είναι η αντικειμενικότερη και επιστημονικά ορθότερη διαθέσιμη πρακτική.

«Στην Ευρώπη, ο επίσημος ορισμός που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), γι’ αυτά τα κρούσματα είναι ότι οιοσδήποτε θάνατος με εργαστηριακή επιβεβαίωση παρουσίας του ιού καταγράφεται ως περίπτωση του ιού», τόνισε ο κος Τσιόδρας κατά την τακτική ενημέρωση της Τετάρτης.

Όπως εξήγησε, στην τελευταία εκτίμηση κινδύνου του ECDC υιοθετούνται οι οδηγίες του ΠΟΥ σχετικά με την ταξινόμηση των θανάτων με συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία έχει πλήρως υιοθετήσει και η χώρα μας. Σε αυτά αναφέρεται σαφώς ότι οποιοσδήποτε θάνατος με θετική PCR (εργαστηριακός έλεγχος ανίχνευσης του ιού) δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη απόδειξη, δηλαδή, να αναρρώσει ο ασθενής, να έχει αρνητικό τεστ και αρκετό καιρό μετά να πεθάνει από κάποιο άλλο παθολογικό αίτιο.

«Αυτό είναι το επιστημονικά ορθό. Γιατί ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο και δεν μπορεί να υπάρχει ένας συντελεστής που να δείχνει πόσο συνέβαλλε ο ιός και πόσο η υπόλοιπη κατάσταση του οργανισμού. Φυσικά ένας ιός μπορεί να συνεισφέρει σε άλλο και άλλο βαθμό στην επέλευση του θανάτου και δεν μπορούμε να διακρίνουμε εάν ο ιός συνετέλεσε 1%, 10%, 90% ή παραπάνω. Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν εάν οφείλεται στον ιό ή σε κάτι άλλο, τότε θα υποεκτιμούσαμε τους θανάτους. Θα καταγράφαμμε λιγότερους και θα προσπαθούσαμε να δώσουμε μία ψεύτικα καλύτερη εικόνα για τη χώρα και φυσικά δεν θα τηρούσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες», σημείωσε ο καθηγητής.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι ενώ στην Ελλάδα δεν υπήρξε υποεκτίμηση του φαινομένου, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρούνται μέσω του δικτύου επιτήρησης των θανάτων EUROMOMO, μεγάλες αυξήσεις των συνολικών θανάτων, πολύ υψηλότερες των καταγεγραμμένων, εργαστηριακά επιβεβαιωμένων από το νέο ιό. Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης αποδίδεται στο νέο ιό και στην υποδιάγνωσή του.

«Δεν πρόκειται για κάποια επινόηση δική μου. Αν ήταν ποτέ δυνατόν… Εμείς, η επιστημονική κοινότητα της χώρας, οι επιστήμονες και επιδημιολόγοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του υπουργείου Υγείας, ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες, την επιστημονική πρακτική. Αυτή είναι η αντικειμενικότερη διαθέσιμη και φυσικά δεν εξυπηρετούμε καμία σκοπιμότητα. Έτσι κάνουν οι περισσότερες προηγμένες χώρες, έτσι λειτουργήσαμε κι εμείς», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Τέλος, τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που πέθαναν και καταγράφηκαν ως θάνατοι από το νέο κορονοϊό είχαν την τυπική εικόνα της πνευμονίας και της αναπνευστικής ανεπάρκειας, η οποία είναι χαρακτηριστική των σοβαρών περιπτώσεων της νόσου.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news