facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Κορονοϊός: Ανακάλυψαν έξι νέους κορονοϊούς σε νυχτερίδες – Μελλοντικός κίνδυνος νέων πανδημιών από τις αγορές ζώων στην Ασία

Ερευνητές στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Υγείας του Smithsonian ανακάλυψαν έξι νέους κορονοϊούς σε νυχτερίδες στην Μιανμάρ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται τέτοιοι ιοί οπουδήποτε στον κόσμο. Μελλοντικές μελέτες θα αξιολογήσουν τη δυνατότητα μετάδοσης αυτών των κορονοϊών μεταξύ ζώων για την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο κορονοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, δεν σχετίζεται στενά με αυτούς τους έξι νέους κορονοϊούς.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, θα βοηθήσουν στην κατανόηση της ποικιλομορφίας των κορονοϊών στις νυχτερίδες και θα προσθέσουν σημαντικές πληροφορίες στην παγκόσμια προσπάθεια για τον εντοπισμό, την πρόληψη και την ανταπόκριση σε μολυσματικές ασθένειες που μπορεί να απειλήσουν τη δημόσια υγεία, ιδίως ενόψει της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19.

Κορονοϊός: Η μελέτη της άγριας φύσης κλειδί για την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών

“Οι ιογενείς πανδημίες μας υπενθυμίζουν πόσο στενά συνδέεται η ανθρώπινη υγεία με την υγεία της άγριας πανίδας και του περιβάλλοντος”, δήλωσε ο Marc Valitutto, πρώην κτηνίατρος αγρίων ζώων στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Υγείας του Smithsonian και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης. "Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την άγρια ​​φύση με αυξανόμενη συχνότητα, έτσι όσα περισσότερα μαθαίνουμε γι’ αυτούς τους ιούς στα ζώα (τι τους επιτρέπει να μεταλλάσσονται και πώς εξαπλώνονται σε άλλα είδη) τόσο καλύτερα μπορούμε να μειώσουμε το πανδημικό τους δυναμικό".

Οι ερευνητές εντόπισαν αυτούς τους νέους ιούς στο πλαίσιο βιο-παρακολούθησης ζώων και ανθρώπων για να κατανοήσουν καλύτερα τις συνθήκες μετάδοσης ασθενειών για το πρότζεκτ PREDICT. Το PREDICT, μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), υποστηρίζει την παγκόσμια ανακάλυψη και επιτήρηση παθογόνων που έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν από ζώα σε ανθρώπους. Η ομάδα PREDICT στη Μιανμάρ αποτελείται από επιστήμονες από το Smithsonian, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις, από το Υπουργείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Άρδευσης της Μιανμάρ, από το Υπουργείο Υγείας και Αθλητισμού της Μιανμάρ και από το Υπουργείο Φυσικών Πόρων και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Μιανμάρ.

Η ομάδα εστίασε την έρευνά της σε τοποθεσίες στη Μιανμάρ όπου οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έρθουν σε στενή επαφή με την τοπική άγρια ​​φύση, λόγω αλλαγών στη χρήση γης και την ανάπτυξη. Από τον Μάιο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2018, συνέλεξαν περισσότερα από 750 δείγματα σιέλου και κοπράνων από νυχτερίδες σε αυτές τις περιοχές. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι χιλιάδες κορονοϊοί (πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί) υπάρχουν σε νυχτερίδες.

Οι ερευνητές εξέτασαν και συνέκριναν τα δείγματα με γνωστούς κορονοϊούς και εντόπισαν για πρώτη φορά έξι νέους κορονοϊούς.

Η ομάδα εντόπισε επίσης έναν κορονοϊό που είχε βρεθεί αλλού στη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά ποτέ πριν στην Μιανμάρ.

Οι κορονοϊοί έχουν προκαλέσει επανειλημμένως επιδημίες στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των SARS CoV-1, MERS και πιο πρόσφατα την πανδημία COVID-19. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι έξι νέοι κορονοϊοί δεν σχετίζονται στενά με τους SARS CoV-1, MERS ή SARS-CoV-2. Απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για την αξιολόγηση της δυνατότητάς τους για μεταπήδηση σε άλλα είδη για την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία.

Οι συγγραφείς λένε ότι αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της επιτήρησης για ζωονοσολογικές ασθένειες, όπως αυτές εμφανίζονται στην άγρια ​​φύση. Τα αποτελέσματα θα καθοδηγήσουν τη μελλοντική παρακολούθηση των πληθυσμών νυχτερίδων για την καλύτερη ανίχνευση πιθανών ιογενών απειλών για τη ανθρώπινη δημόσια υγεία.

"Πολλοί κορονοϊοί μπορεί να μην αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τους ανθρώπους, αλλά όταν εντοπίζουμε αυτές τις ασθένειες νωρίς σε ζώα, δηλαδή στην πηγή, έχουμε μια πολύτιμη ευκαιρία να διερευνήσουμε την πιθανή μελλοντική απειλή", δήλωσε η Suzan Murray, διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Υγείας του Smithsonian και συν-συγγραφέας της μελέτης. "Η επαγρύπνηση, η έρευνα και η εκπαίδευση είναι τα καλύτερα εργαλεία για να αποτρέψουμε τις πανδημίες πριν εμφανιστούν".

phys.org/iatropedia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news