facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Νέα έρευνα αμφισβητεί τις συστάσεις για μάσκες, απόσταση ασφαλείας

Τα πάνω-κάτω μπορεί να φέρει μια νέα έρευνα για την ικανότητα του κορωνοϊου Covid-19 να μεταδίδεται μέσω του αέρα και των επιφανειών. Όπως αποκαλύπτει, ο κορονοϊός ενδέχεται να αιωρείται για πολλή ώρα στον αέρα και να «ταξιδεύει» σε απόσταση πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι είκαζαν έως τώρα οι επιστήμονες.
Στην πραγματικότητα, στον αέρα μπορεί να αιωρείται επί τουλάχιστον 30 λεπτά. Η, δε, απόσταση όπου μπορεί να φτάσει στο διάστημα αυτό, φτάνει μέχρι και τα 4,5 μέτρα!
Η ίδια έρευνα ανατρέπει, επίσης, την πεποίθηση ότι ο ιός επιζεί για λίγες ώρες στα αντικείμενα. Όπως αποκαλύπτει, σε μερικές επιφάνειες επιβιώνει για ημέρες.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιδημιολόγοι της κινεζικής κυβέρνησης. Τα ευρήματά της θέτουν υπό αμφισβήτηση μία από τις βασικές συστάσεις των υγειονομικών Αρχών για την προστασία από τον ιό. Η σύσταση αυτή είναι να διατηρούμε απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1 μέτρου στους δημόσιους χώρους.
«Στους κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους η απόσταση μετάδοσης του νέου κορωνοϊού υπερβαίνει την ευρέως αναγνωρισμένη απόσταση ασφαλείας», γράφουν οι ερευνητές στην κινεζική ιατρική επιθεώρηση Practical Preventive Medicine.

Οι μάσκες και τα μολυσμένα αντικείμενα

Όπως αναφέρει η εφημερίδα South China Morning Post, τα νέα ευρήματα αμφισβητούν και μία άλλη σύσταση: να μην φοράμε χειρουργικές μάσκες αν είμαστε υγιείς. Όπως λέει, οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρέπει να φοράμε μάσκες, επειδή ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να αιωρείται τόσο πολλή ώρα.
Οι Κινέζοι επιδημιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ότι ο κορωνοϊός Covid-19 δεν επιζεί μόνο μερικές ώρες στα μολυσμένα αντικείμενα. Αντιθέτως, μπορεί να επιζήσει επί  ημέρες σε ορισμένες επιφάνειες και υπό ορισμένες συνθήκες.
Η διάρκεια της επιβίωσής του εξαρτάται από το υλικό και το είδος της επιφάνειας. Παραδείγματος χάριν, σε θερμοκρασία περίπου 37 βαθμών Κελσίου, επιβιώνει επί 2-3 ημέρες στο γυαλί, το ύφασμα, το μέταλλο, το πλαστικό και το χαρτί!
Εφ' όσον όλ' αυτά τα ευρήματα επαληθευτούν, μπορεί να αλλάξουν ριζικά τις συστάσεις για πρόληψη που δίνουν έως σήμερα οι ειδικοί και οι οποίες βασίζονται, ως επί το πλείστον, σε όσα γενικώς γνωρίζουν για τους κορωνοϊούς και όχι ειδικώς για τον Covid-19.

Πως μεταδόθηκε ο κορωνοϊός σε ένα λεωφορείο

Η όλη έρευνα βασίστηκε σε μια τοπική έξαρση του κορωνοϊού στις 22 Ιανουαρίου 2020. Τις μέρες εκείνες οι Κινέζοι ταξίδευαν πολύ, λόγω των διακοπών για την κινέζικη πρωτοχρονιά. Το περιστατικό που αναλύθηκε συνέβη στην επαρχία Hunan της Κίνας.
κορωνοϊός
Ένας άνδρας, γνωστός ως «επιβάτης Α», επιβιβάστηκε σε ένα λεωφορείο για ένα πολύωρο ταξίδι. Κάθισε στο πίσω μέρος του οχήματος, στην δεύτερη σειρά καθισμάτων από το τέλος. Ένιωθε ήδη άρρωστος, αλλά δεν είχε ακόμα ανακηρυχθεί ο κορωνοϊός «εθνική κρίση» στην Κίνα. Έτσι, ούτε αυτός ούτε πολλοί από τους συνεπιβάτες του φορούσαν χειρουργική μάσκα.
Στο λεωφορείο επέβαιναν συνολικώς 48 επιβάτες και ο οδηγός. Μέχρι να περάσουν οι 4 ώρες του ταξιδιού, 13 από τους επιβάτες είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό!
Το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που διέθετε το πούλμαν αποκάλυψε ότι ο «επιβάτης Α» δεν ήρθε σε επαφή με κανέναν από τους συνεπιβάτες του. Ωστόσο μολύνθηκαν ακόμα και άνθρωποι που κάθονταν 6 σειρές πιο μακριά από αυτόν. Με άλλα λόγια, μολύνθηκαν άνθρωποι που κάθονταν σε απόσταση 4,5 μέτρων από αυτόν.
Μάλιστα ο ένας από τους ανθρώπους που μολύνθηκε, ανέβηκε στο λεωφορείο 30 λεπτά μετά την αποβίβαση του «επιβάτη Α» και όσων αυτός είχε ήδη μολύνει. Επομένως μολύνθηκε εισπνέοντας τα μικροσκοπικά σταγονίδια μολυσμένου υγρού που είχαν αφήσει οι επιβάτες με τηνεκπνοή τους.

Και δεύτερο λεωφορείο

Ο «επιβάτης Α» επιβιβάστηκε στη συνέχεια σε ένα άλλο λεωφορείο, όπου μόλυνε δύο ακόμα ανθρώπους. Και αυτοί κάθονταν σε απόσταση περίπου 4,5 μέτρα, γράφουν οι ερευνητές.
Και στα δύο λεωφορεία τα παράθυρα ήταν κλειστά.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «σε έναν κλειστό χώρο, η ροή του αέρα ρυθμίζεται κυρίως από τον ζεστό αέρα που παράγουν τα κλιματιστικά. Ο ζεστός αέρας όμως συγκεντρώνεται ψηλά και μπορεί να μεταφέρει τα μολυσμένα σταγονίδια σε μεγαλύτερη απόσταση», σημειώνουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους.
Και προσθέτουν πως η έρευνά τους υπογραμμίζει τη σημασία της χρήσης μάσκας προσώπου. Και αυτό διότι και στα δύο λεωφορεία, δεν μολύνθηκε κανένας από τους επιβάτες που φορούσαν μάσκα.
iatropedia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news