facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Στα πρόθυρα εμφράγματος τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, στο 2 ανεβαίνει το RT

Ισχυρή πίεση δέχονται τις τελευταίες ώρες οι κλινικές και οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) CoViD-19 στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι συνολικά στη χώρα μας ο δείκτης RT αυξάνει και κινείται προς το 2.

Οπως μεταδίδει το iatronet, στη συμπρωτεύουσα οι διοικήσεις των νοσοκομείων μετατρέπουν συνεχώς χώρους, όπως χειρουργικές αίθουσες, θαλάμους, καρδιοχειρουργικές μονάδες, σε ΜΕΘ προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Το Σάββατο, εφημέρευσαν το "Γ. Γεννηματάς" και το ΑΧΕΠΑ, ενώ χθες εφημέρευσε το "Παπαγεωργίου". Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ομοσπονδία εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), η εικόνα ανά νοσοκομείο έχει ως εξής:

"Γ. Γεννηματάς": Εισήχθησαν 30 ασθενείς με κορωνοϊό και 21 ύποπτα κρούσματα. Νοσηλεύονται 56 θετικοί στον ιό ασθενείς και 21 ύποπτα. Δόθηκαν επιπλέον 6 κλίνες στη ΜΕΘ (χειρουργικές αίθουσες) και εισήχθησαν 12 διασωληνωμένοι (διαθέτει 16 κλίνες).

ΑΧΕΠΑ: Εισήχθησαν 70 ασθενείς με κορωνοϊό και νοσηλεύονται συνολικά 270 ασθενείς. Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 34 διασωληνωμένοι (διαθέτει 37 κλίνες).

"Παπαγεωργίου": Μία στις τρεις εισαγωγές αφορά ασθενείς με κορωνοϊό. Ξεκίνησε την εφημερία με 26 διασωληνωμένοιυς και μέχρι το βράδυ είχαν φτάσει τους 31. Η γενική ΜΕΘ μετατράπηκε σε ΜΕΘ κορωνοϊού και γέμισε αμέσως, με 26 εισαγωγές. Οι γιατροί του νοσοκομείου απευθύνουν δραματική έκκληση να σταματήσει η εισαγωγή ασθενών με Covid-19. «Η Νοσηλεία των ασθενών είναι επισφαλής την ώρα που καλείται πχ ένας οφθαλμίατρος ή ένας πλαστικός χειρουργός να εκτιμήσει την αξονική θώρακος ενός ασθενούς ή να ακροαστεί τους πνεύμονές του», τονίζουν.

Πάνω από 3.000 οι ασθενείς

Πάνω από 3.000 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Ελλάδας με κορωνοϊό, όπως είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας - Πειραιά, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Τόνισε επίσης ότι ο δείκτης R έχει περάσει το 1 «και πάει προς το 2».

Εξήγησε ότι τα 1.698 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ δεν θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας, καθώς τα δείγματα ήταν τα μισά, δηλαδή έγιναν περίπου 14.000 μοριακά τεστ και 1.600 rapid.

Θα πρέπει  όμως να βασιζόμαστε στους αυξημένους θανάτους που είχαμε όχι μόνο χθες αλλά τις τελευταίες ημέρες, είπε η κα Παγώνη, προσθέτοντας ότι δικαιολογούνται από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid-19 στα νοσοκομεία.

Η κα Παγώνη τόνισε ότι στην Αττική και στις άλλες πόλεις πλην της Θεσσαλονίκης αναμένεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων από το προσεχές Σάββατο (21/11) καθώς θα έχει περάσει ένα 15νθήμερο από την εφαρμογή των νέων μέτρων. Η σταθεροποίηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί για 3 με 4 ημέρες και το παραπάνω Σάββατο (28/11) να ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων.

Για τη Θεσσαλονίκη, είπε ότι είναι μια περίπτωση ιδιαίτερη και χρειάζεται πιο πολύ χρόνο καθώς συγκριτικά με τον πληθυσμό της, τα κρούσματα ήταν πάρα πολλά. Συνεπώς η τάση σταθεροποίησης θα ξεκινήσει μαζί με την Αθήνα και τις άλλες πόλεις, παρότι ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα νωρίτερα.

Τεράστια πίεση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», κα Μίνα Γκάγκα, και ο κ. Απόστολος Κομνός, διευθυντής ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τη δραματική αύξηση των νεκρών και των διασωληνωμένων, αλλά και την τεράστια πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της χώρας.

«Μας στεναχωρούν όλοι οι θάνατοι σε νέους ανθρώπους και όλοι οι θάνατοι γενικά. Φυσικά υπάρχει κίνδυνος στη δουλειά, αλλά υπάρχει κίνδυνος και εκτός δουλειάς», σχολίασε η κα Γκάγκα αναφορικά με τον 42χρονο πνευμονολόγο που έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό.

«Στη Θεσσαλονίκη πιέζονται πάρα πολύ. Εδώ μέχρι στιγμής πιεζόμαστε λιγότερο. Η νοσηλεία για τους ασθενείς είναι δύσκολη, είτε είναι διασωληνωμένοι είτε όχι, λόγω και της μοναξιάς». 

Σε ό,τι αφορά στις ηλικίες των νοσούντων αλλά και το αν έχει αλλάξει ο ιός στη διάρκεια της πανδημίας, η κα Γκάγκα είπε: «Έχουμε νεαρότερες ηλικίες νοσούντων στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και το βλέπουμε αυτό δυστυχώς και στους θανάτους, γιατί οι νεότερες ηλικίες εκτίθενται περισσότερο, βγαίνουν περισσότερο. Ο ιός δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Μίλησα με συναδέλφους μου στη Γερμανία και η αίσθησή τους και από τα δεδομένα τους προκύπτει ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζουν τον ίδιο ιό».

«Τώρα στους ασθενείς δίνουμε αντιιικά, στεροειδή, αντιπηκτικά, αντιπυρετικά και την αντίστοιχη αγωγή που χρειάζεται, αν επηρεάζεται κάποιο σύστημα. Δεν δίνουμε απαραίτητα αντιβίωση, μόνο αν υπάρξουν και μικροβιακές λοιμώξεις. Ο ιός αυτός διεγείρει το ανοσοποιητικό και αυτό συμπεριφέρεται με έντονη αντίδραση. Το κύριό μας μέλημα είναι να σταματήσουμε αυτή την αντίδραση», εξήγησε ακόμα η κα Γκάγκα.

«Χρειαζόμαστε γιατρούς να μας βοηθήσουν»

«Καθημερινά αγωνιζόμαστε να εξασφαλίσουμε κρεβάτια, όχι μόνο εντατικής αλλά και κρεβάτια για ασθενείς με ήπιο κορωνοϊό. Οι εισαγωγές αυξάνονται τις τελευταίες εφημερίες. Πριν μια βδομάδα, είχαμε 12-15 περιστατικά την ημέρα, τώρα αυτά έχουν διπλασιαστεί. Κρεβάτια βρίσκουμε καθημερινά, έχουμε συμπτύξει τις κλινικές του νοσοκομείου, ευτυχώς έχουμε και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο που έχει πολλά κρεβάτια. Μας βοηθούν και οι ιδιωτικές κλινικές. Οι δύο μονάδες που είχαμε, μετετράπησαν σε Covid, οπότε μεταφέραμε ασθενείς που έπρεπε να νοσηλεύονται εδώ σε ιδιωτικές κλινικές», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κομνός.

«20 κλίνες ΜΕΘ έχουμε που είναι κατειλημμένες. Αρκετοί παίρνουν εξιτήριο. Από αυτούς που έρχονται, αυτοί που φεύγουν είναι λιγότεροι. Επομένως χρειαζόμαστε καινούργια κρεβάτια. Υπάρχει ένας σχεδιασμός από την υγειονομική περιφέρεια. Σήμερα θα ανοίξουν στην Καρδίτσα 4 καινούργιες κλίνες, εμείς θα ανοίξουμε άλλες 4, στη Λαμία μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξουν άλλες πέντε», συνέχισε ο ίδιος.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news