Αλεύρι που οι αρχές θεώρησαν πως είναι ηρωίνη. Το καλύτερο από όλα είναι πως εξ αρχής (στο αρχικό στάδιο και συγκεκριμένα 2 μήνες μετά τη σύλληψή του) το Γενικό Χημείο του Κράτους γνωμάτευσε πως δεν επρόκειτο για ναρκωτικά αλλά αλεύρι. Αλλά η τυφλή δικαιοσύνη αυτό το είδε με καθυστέρηση 11 μηνών κι αφού ο άνθρωπος «σάπισε» στη φυλακή, αφήνοντας μόνη της μια οικογένεια με ένα ανήλικο παιδί με ειδικές ανάγκες στα Σκόπια.
Στην υπόθεσή του (την οποία αποκάλυψε στα τέλη του 2019 η Εφημερίδα των Συντακτών) έχουν συμβεί όμως δυο οξύμωρα περιστατικά:
-Πρώτον ότι δεν εντόπισε το έγγραφο του Γενικού Χημείου, ούτε η ανακρίτρια Κιλκίς που έκανε την έρευνα, ούτε ο εισαγγελέας , ούτε δυο δικαστικά συμβούλια που έστειλαν τον άνθρωπο σε δίκη
-Δεύτερον ότι μετά την αθώωσή του προσέφυγε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ζητώντας αποζημίωση , όπως προβλέπεται από το ελληνικό Δίκαιο. Η προβλεπόμενη αποζημίωση κυμαίνεται μεταξύ 20 και 50 ευρώ ημερησίως για την άδικη φυλάκισή του. Ξέρετε πόσο κοστολόγησαν τους 11 χαμένους μήνες της ζωής του; Με 20 ευρώ ημερησίως, το ελάχιστο δηλαδή ποσό για το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Κουβέντα για την ηθική βλάβη που υπέστη, για την ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, για την διαπόμπευση!
Τώρα ο συνήγορός του Μόρφης Βασιλακέρης ετοιμάζει την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να δικαιωθεί και εκεί ο εντολέας του για τις εμφανείς παραλείψεις της ελληνικής Δικαιοσύνης στο πρόσωπό του.
H τιμή
«Ποια είναι, εν τέλει, η τρέχουσα αξία της «απαραβίαστης» προσωπικής ελευθερίας στην χώρα μας; Όπως φαίνεται, αυτή τιμάται προς 20 ευρώ ημερησίως», γράφει σε άρθρο του για αυτό ακριβώς το θέμα στο περιοδικό NOVACRIMINALIA (και δημοσιεύει το dikastiko.gr) , ο καθηγητής και Προέδρος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων , Ηλίας Αναγνωστόπουλος.
Η περιπέτεια του 39χρονου βοσκού ξεκίνησε τον περασμένο Γενάρη, όταν πέρασε στο ελληνικό έδαφος από το χωριό Στρώμνιτσα της γειτονικής χώρας, κρατώντας ένα πακέτο με… αλεύρι και χωρίς διαβατήριο, κάτι που όμως είναι συνηθισμένο σε κατοίκους παραμεθόριων χωριών Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.
Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς τον εντόπισαν και σχημάτισαν εις βάρος του δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διακίνηση και εισαγωγή ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια. Δεν παρέλειψαν, ωστόσο, να στείλουν δείγμα 5,5 γραμμαρίων της ουσίας στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Ο άνθρωπος φώναζε πως δεν κρατούσε ναρκωτικά αλλά δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα και προφυλακίστηκε!
Ανανεώθηκε η κράτηση
Στις 6 Μαρτίου 2019, με επίσημο έγγραφό του, το Χημείο ξεκαθάρισε πως η «ύποπτη» σκόνη ήταν αλεύρι! Το έγγραφο διαβιβάστηκε στις αρχές αλλά ουδείς το έλαβε υπόψιν.
Ο άνθρωπος κατέθεσε μόνος του αίτηση αποφυλάκισης, η οποία απορρίφθηκε και παραπέμφθηκε σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Το κατηγορητήριο μάλιστα συντάχθηκε στις 13 Μαΐου 2019, δηλαδή δυόμισι μήνες μετά την κοινοποίηση της έκθεσης του Χημείου, την οποία κανένας δεν είδε!
Παράλληλα το καλοκαίρι ανανεώθηκε το 6μηνο προσωρινής κράτησης του!
Τελικά το χαρτί εντόπισε (αφού της επισημάνθηκε επισταμένως) η εισαγγελέας της έδρας και οδήγησε στην απαλλαγή του.
dikastiko
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου