facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Ερντογάν και Τατάρ ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Βαρωσίων

Το άνοιγμα των Βαρωσίων και μάλιστα την Πέμπτη, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον Τούρκο πρόεδρο, ο 'πρόεδρος' του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, μετά το πέρας της συνάντησής τους.

Δηλώνοντας ότι τα Βαρώσια είναι "αναμφισβήτητα έδαφος του ψευδοκράτους", ο Ερσίν Τατάρ είπε: "Κάνουμε το πρώτο συγκεκριμένο βήμα σύμφωνα με τον οδικό μας χάρτη, ανοίγουμε την παράκτια ζώνη. Ο "λαός" θα επωφεληθεί από την ακτή". 

"Η παραλία στην εδώ και καιρό εγκαταλελειμμένη πόλη των Βαρωσίων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου θα ανοίξει την Πέμπτη", είπε ο Τατάρ, για την περιοχή που παραμένει κλειστή από το 1974 και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, με την πρόφαση της "ειρηνευτικής επέμβασης".

Ο Ερντογάν πήρε τον λόγο και είπε: "Συγχαίρω όλους τους Τουρκοκύπριους για αυτήν την όμορφη εξέλιξη. Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα ενοχλήσει πολλά μέρη. Ευχόμαστε να καταστεί ανοιχτό το σύνολο της Αμμοχώστου για χρήση. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε υποστήριξη στις αρχές της 'ΤΔΒΚ' ως προς αυτό."

Νωρίτερα, εξάλλου ο τ/κ Τύπος μετέδωσε πως υπάρχει ο ισχυρισμός, ότι το ψευδοκράτος και η Τουρκία, επρόκειτο να προβούν σε τέτοια ανακοίνωση, μετά το ταξίδι αστραπή του Τατάρ στην Άγκυρα.

Οργή Ακιντζί: "Ντροπή για τη δημοκρατία μας"

Οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν ντροπή για τη "δημοκρατία" μας, αναφέρει στην τοποθέτηση του ο Μουσταφά Ακιντζί σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Ερντογάν και Τατάρ για τον αγωγό μεταφοράς νερού και τα Βαρώσια.

Σε γραπτή του δήλωση ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, αναφέρει ότι οι τελετές για το νερό και το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων έγιναν μόνο για να δώσουν πλεονέκτημα στον Τατάρ και αποτελούν μια άλλη διάσταση της παρέμβασης που έγινε στις 'εκλογές', κάτι που είχε καταγγείλει πριν κάποιες εβδομάδες.

"Όσο αφορά τα όσα γίνονται στην περίκλειστη Αμμόχωστο, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσα και στο παρελθόν, να είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να μην αποτελούν εμπόδιο για τη λύση, αλλά συμβάλουν στη λύση. Καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προετοιμάζεται για την άτυπη πενταμερή 5+1 μετά τις 'εκλογές'.

Αυτοί που προσπαθούν να κάνουν βήματα στα Βαρώσια πριν τις εκλογές, οδηγούν τους Τ/κ σε μια δύσκολη κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίτροπος ΕΕ για θέματα Διεύρυνσης: "Η ανακοίνωση δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή"

Το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν "δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή" δήλωσε πριν από λίγο ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση των εκθέσεων προόδου για τις υπό ένταξη χώρες. Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου ώστε να προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

Καταδίκη από την κυπριακή κυβέρνηση

Με γραπτή του δήλωση, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, εξέφρασε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης για την κίνηση από πλευράς Ερντογάν-Τατάρ.

Αναλυτικά:

"Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το θέμα θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο σήμερα για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων".

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news