facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Σαρηγιάννης – Κορωνοϊός: Τα μέτρα έπρεπε να εφαρμοστούν 3 εβδομάδες πριν

«Η αλήθεια είναι πως σε αυτή την επικίνδυνη φάση που είμαστε αυτό το διάστημα, ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας είναι ο χρόνος, δηλαδή, ό,τι πρέπει να εφαρμοστεί, πρέπει να γίνει τώρα, ήδη έχουμε καθυστερήσει» τονίζει στο Thesstoday.gr, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 
«Δυστυχώς, τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται εάν δεν εφαρμοστούν στο έπακρο τα μέτρα, διότι άργησαν να εφαρμοστούν.  
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, σχετικά με την εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας, την κατανόηση των πολιτών για την επικινδυνότητα της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία και την προσωπική ευθύνη του καθενός» επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης. 
Η πιο κρίσιμη παράμετρος, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, για την διαχείριση του κορωνοϊού, είναι ο χρόνος 
«Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, βρισκόμαστε πίσω από τον χρόνο και προσπαθούμε να τον προλάβουμε, ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε «μέρες μπροστά», και να έχουμε προλάβει οτιδήποτε ζούμε τώρα» προσθέτοντας πως «τα μέτρα που εφαρμόστηκαν, αφού ήδη είχαμε αύξηση κρουσμάτων, θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν, ώστε να μην φτάσουμε ξανά στην αρχή».  
Το κυρίαρχο θέμα πλέον είναι η κοινωνική απόσταση 
Σύμφωνος δηλώνει ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο Thesstoday.gr, με την απόφαση της κυβέρνησης να «αποκλείσει» περιπτώσεις που θα μπορούσαν καταλήξουν μία υγειονομική βόμβα, όπως τα πάρτι, τα πανηγύρια, και τα μέτρα προστασίας στους γάμους και στους χώρους λατρείας.  
«Πέρα από αυτά, το κυρίαρχο θέμα, πέρα από την μάσκα η οποία προστατεύει, αλλά μόνο αυτό προφανώς δεν αρκεί, είναι η κοινωνική απόσταση 
Στα ΜΜΜ εμείς προτείναμε την μείωση της χωρητικότητας, αντίστοιχη αύξηση των δρομολογίων, και προφανώς είμαι αντίθετος με την αύξηση της πληρότητας στα πλοία. Λανθασμένο μέτρο, καταλαβαίνουμε την ανάγκη να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με ασφάλεια. 
Εκτός αυτού, θεωρώ πως θα έπρεπε να γίνονται πιο συχνές ενημερώσεις, και να δίνονται οι οδηγίες, για την σωστή χρήση της μάσκας. Μήνες αργότερα, και ακόμη παρατηρούμε άτομα να τη φοράνε λάθος, ή να την χρησιμοποιούν λάθος. Ας αφήσουμε την δικαιολογία, ότι δεν μπορούμε να την αντέξουμε επειδή είναι καλοκαίρι. 
Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ακόμα το μέγεθος της κρισιμότητας, αυτά τα μέτρα προφανώς δεν είναι υπερβολικά».  
Αύξηση του κόστους των προστίμων και εντατικότεροι έλεγχοι 
Παίρνοντας ως παράδειγμα, χώρες παρόμοιες, με παρόμοιες συνθήκες, δηλαδή υψηλή ζέστη και υγρασία, όπως την Κύπρο και την Ιταλία, συγκεκριμένα στη Νάπολη, το κόστος των προστίμων σε αυτές τις χώρες είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με την Ελλάδα, που είναι 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας.  
Όπως αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης στο Thesstoday.gr «σύμφωνα με τα μοντέλα, παρατηρήθηκε πως στην περίοδο της καραντίνας που χρησιμοποιούσαμε το sms για τις εξόδους, φυσικά ο κόσμος προσπαθούσε να βρει έναν έξυπνο τρόπο να το αποφύγει, ώστε να πάει εκεί που θέλει.  
Τα στατιστικά δείχνουν, πως το ποσοστό των πολιτών για τις εξόδους, ήταν μεγαλύτερο τις καθημερινές, παρά το Σαββατοκύριακο, κάτι που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβγαζε κανένα νόημα, εάν υποθέσουμε ότι οι περισσότεροι δουλεύουν μέσα στην εβδομάδα.  
Αυτό συνέβη, γιατί το Σαββατοκύριακο, το κόστος του προστίμου ήταν υψηλότερο, οπότε δεν γίνονταν τόσες παραβάσεις. Αυτή η διαφορά του κόστους, έκανε τον κόσμο να επιλέξει ουσιαστικά, τις ημέρες που θα βγει έξω, συμπεραίνοντας, δυστυχώς πως η συμπεριφορά αλλάζει με το κόστος των προστίμων 
Βρισκόμαστε σε ένα διάστημα που δεν υπάρχει κάτι για να πείσουμε τον κόσμο, καλώς ή κακώς σε κάποιες καταστάσεις πρέπει να επιβάλλουμε την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων 
Προφανώς, αυτό, συνδυαστικά με τους εντατικότερους ελέγχους που θα έπρεπε να γίνονται, θα είχε ένα θετικό για εμάς αποτέλεσμα, κάνοντας τους τουρίστες που έρχονται στην χώρα, να νιώθουν ασφαλείς και να απολαύσουν τον ελληνικό πολιτισμό». 
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι τουρίστες 
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αυξημένος, σχετικά με τις αρχές Ιουλίου που ήταν ο πρώτος συναγερμός για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού.
«Όταν είχαν αυξηθεί τα τεστ ανίχνευσης στις πύλες εισόδου, είχαμε μία μείωση των ασυμπτωματικών φορέων που εισάγονται στη χώρα, όμως όταν ανοίξαμε τις πύλες για περισσότερες χώρες, ξαφνικά αυξήσαμε πολύ τις τουριστικές ροές.
Αν υποθέσουμε, με ένα τυπικό ποσοστό των φορέων που μπαίνουν στη χώρα, κάνοντας τα στοχευμένα τεστ, ναι μεν ανιχνεύουμε, αλλά σίγουρα, φαίνεται πως αν στην αρχή του μήνα είχαμε 55 ασυμπτωματικούς φορείς, κάπου στα μέσα έγινε μία «κοιλιά» πέφτοντας στους 10-15, τώρα που άνοιξαν τα σύνορα, ανεβήκαμε πάλι στους 30.
Βέβαια, δεν είναι μόνο οι τουρίστες το πρόβλημα, αλλά η εφαρμογή των μέτρων που δεν τηρούνται. Δεν καταπολεμάμε σωστά την κατάσταση εντός της χώρας. Αν γινόταν αυτό, οι τουριστικές ροές απλώς θα ήταν ελεγχόμενες, ενώ τώρα έχουμε ξεφύγει και προσπαθούμε να το συμμαζέψουμε.
Είμαστε στο όριο, δεν έχουμε χρόνο για συζητήσεις, αλλά ποτέ δεν είναι αργά» καταλήγει ο κ. Σαρηγιάννης.

thesstoday

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news