Η Ευρώπη κινδυνεύει από μια νέα κρίση κρατικού χρέους, αν οι κυβερνήσεις δεν συντονιστούν με τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δεν συμφωνήσουν σε με μια κοινή δημοσιονομική απάντηση για την στήριξη της οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού, είπε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιάννη Στουρνάρα.
Ο Στουρνάρας, ο οποίος είναι επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, προέτρεψε τους ηγέτες να σταματήσουν τους διαξιφισμούς και να σχηματίσουν μια «ισχυρή συμμαχία» για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα σύστησε να εκδοθούν από κοινού ομόλογα, ένα βήμα με το οποίο συντάσσονται πολλά κράτη αλλά αντιστέκονται τα δημοσιονομικώς συντηρητικά κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
«Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη», είπε Ο Γιάννης Στουρνάρας στον Bloomberg News. «Οι ανησυχίες περί ηθικού κινδύνου οφείλει να μην είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας των ενεργειών μας σήμερα.»
Ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει σε εθνικό επίπεδο δημοσιονομικά πακέτα μέτρων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αντιτίθεται στα λεγόμενα κορωνοομόλογα, αντανακλώντας τις ανησυχίες των ψηφοφόρων της ότι θα πληρώσουν για τις δαπάνες άλλων ασθενέστερων οικονομιών.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αντιδρά στην πίεση που ασκείται στις χώρες που πιέζονται περισσότερο να υποβάλουν αίτηση για γραμμή πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της περιοχής, καθώς δεν επιθυμεί το στίγμα της πρόσδεσης σε ένα μνημόνιο.
Κοινός Εχθρός
Ο Στουρνάρας υποστήριξε ότι οι προσπάθειες δεν πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στον ESM ως τον κύριο τρόπο παροχής βοήθειας.
Ο ΕΜΣ «διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο», είπε ο Στουρνάρας, αλλά οι υπό προϋποθέσεις πιστώσεις δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο για μια πανδημία και «δεν μπορούν να εφαρμοστούν στις τρέχουσες συνθήκες», ανέφερε. «Η κοινή έκδοση χρεών αποτελεί κοινή δράση εναντίον του κοινού εχθρού.»
Η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα αξίας μεγαλύτερης του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ φέτος σε συνδυασμό με άλλα μέτρα στήριξης – με στόχο την αποφυγή πιστωτικής ασφυξίας και την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθεί επίσης να πείσει τους ηγέτες να συμφωνήσουν στο κοινό χρέος.
Ο Στουρνάρας ανέφερε ότι τα επίπεδα των κρατικών χρεών πρόκειται να αυξηθούν κατά 10 με 20 ποσοστιαίες μονάδες λόγω των δημοσιονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον ιό.
Στην Ελλάδα, η οποία προκάλεσε την κρίση χρέους της περιοχής πριν από μια δεκαετία, το φορτίο ανέρχεται ήδη στο 180% του ΑΕΠ, έναντι περίπου 60% στη Γερμανία.
Είναι επίσης πιθανό ότι η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των ισολογισμών των τραπεζών να επιδεινωθεί και τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν, πρόσθεσε.
«Τα ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους ενδέχεται να εμφανιστούν ξανά όταν η πανδημία έχει τελειώσει, γεγονός που θα εμποδίσει τις προοπτικές ανάπτυξης», ανέφερε ο Στουρνάρας. «Η ΕΚΤ έχει δείξει ευελιξία και κοινό πνεύμα. Το ίδιο πνεύμα, ευελιξία και ρεαλισμός πρέπει να αποδειχθούν και από άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. «
newmoney
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου