facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Κολχικίνη: Το φάρμακο των φτωχών που οι Έλληνες ρίχνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού

Στην ερευνητική διαδικασία που «τρέχει» στην Ελλάδα για τη μάχη εναντίον του κορονοϊού μίλησε μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας, Γεράσιμος Σιάσος.

Ο συγκεκριμένος επιστήμονας είναι μέλος μια μεγάλης ομάδας γιατρών, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και ερευνά τη χρήση της κολχικίνης σε ασθενείς με τον φονικό ιό.

Η κολχικίνη, μάλιστα, θεωρείται και φάρμακο των φτωχών μιας και πρόκειται για μία ουσία που εμπεριέχεται σε πολλά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Όπως είπε ο κ. Σιάσος μέσω της ΕΡΤ, η κολχικίνη «είναι φάρμακο πολλών ετών, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, αλλά χρησιμοποιείται και τώρα για την αντιμετώπιση νόσων της καρδιάς, όπως η περικαρδίτιδα.

Συγκεκριμένα, ερευνητική ομάδα από τη χώρα μας, με επικεφαλής τον κ. Δευτεραίο, έχει χρησιμοποιήσει τον κολχικίνη και στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και στις μυοκαρδίτιδες και στις περικαρδίτιδες και στην κολπική μαρμαρική, άρα είναι σχετικά αθώο και φθηνό (φάρμακο), που παρέχει αντιφλεγμονώδη καρδιοπροστασία».

«Στην ερευνητική προσπάθεια συμμετέχουν περίπου 50 επιστήμονες Έλληνες, αλλά και από άλλα πανεπιστήμια από την Ιταλία και την Ισπανία. Έχουμε μαζευτεί σε μεγάλη ομάδα, για να διερευνήσουμε εάν η κολχικίνη μπορεί να δράσει στην προστασία των επιπλοκών από τον COVID-19».

Επίσης, ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρωτοστατεί, όμως έχουμε και τον Καναδά, που ξεκίνησε να δίνει (την κολχικίνη) σε περίπου 6.000 άτομα στα αρχικά στάδια της νόσου, όχι σε αυτούς που έχουν νοσήσει βαριά, καθώς εικάζουμε ότι μπορεί να σταματήσει τη φλεγμονή τόσο στους πνεύμονες όσο και στην καρδιά, στα αρχικά στάδια».

«Δεν μιλάμε για θεραπεία της νόσου, αλλά για μια ουσία που πιθανώς θα προστατεύσει από επιπλοκές της νόσου. Είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, που εικάζουμε ότι μπορεί να προστατεύσει τόσο την καρδιά, ίσως προστατευθούν και οι πνεύμονες», σημείωσε ο κ. Σιάσος.

Και συμπλήρωσε: «Πήρε το "πράσινο φως" χθες από τον ΕΟΔΥ και άμεσα πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσει η μελέτη».

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news