facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Τρομακτική εκτίμηση για τον κορονοϊό: Αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, θα μολυνθεί το 60% του πληθυσμού της Γης

Μία νέα, ηχηρή προειδοποίηση κάνει το γύρο του κόσμου, κρούοντας πιο έντονα από ποτέ τον κώδωνα του κινδύνου για την ραγδαία εξάπλωση του φονικού κορονοϊού

Ένας ειδικός στους κορονοϊούς, ο Γκάμπριελ Λουάνγκ, καθηγητής και κορυφαίος επιδημιολόγος του Χονγκ Κονγκ, έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, με την δήλωσή του ότι, αν δεν ελεγχθεί άμεσα η επιδημία του κορονοϊού, είναι πιθανό το μικρόβιο να διασπαρεί στο 60% του πληθυσμού ολόκληρου του πλανήτη.

Μπορεί η εν λόγω δήλωση να ακούγεται τρομολαγνική, ωστόσο έρχεται σε απόλυτη συνάφεια με την τελευταία τοποθέτηση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που αποκάλυψε ότι πρόσφατα κρούσματα ασθενών ήταν άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ την Κίνα. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, μάλιστα, τόνισε ότι οι περιπτώσεις αυτές μπορεί να αποτελούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου».

Υπενθυμίζεται ότι ο φονικός ιός έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 10.16 ανθρώπους, ενώ έχει μολύνει περίπου 40 χιλιάδες επιπλέον ασθενείς.

Οι περισσότεροι μελετητές εκτιμούν ότι κάθε άνθρωπος που μολύνεται θα συνεχίσει να μεταδίδει τον ιό σε περίπου άλλους 2,5 ανθρώπους.

Αν η εκτίμηση αυτή βγει αληθινή, τότε ο ρυθμός εξάπλωσης αγγίζει το 60-80% του πληθυσμού, με τον καθηγητή Λουάνγκ να τονίζει ότι αυτός είναι ένας «τρομακτικά μεγάλος αριθμός».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Λουάνγκ συμμετείχε στην μελέτη και αντιμετώπιση της επιδημίας του SARS το 2002-2003, παίζοντας μάλιστα καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, ενώ θα συμμετέχει και στην διάσκεψη των επικεφαλής του ΠΟΥ στην Γενεύη. Εκεί, ο ειδικός στον κορονοϊό θα προσπαθήσει να τους επικοινωνήσει την ανάγκη να εξεταστεί το ενδεχόμενο τήρησης καραντίνας και σε άλλα σημεία του πλανήτη, εκτός από την Κίνα. Ειδικότερα, ο καθηγητής θα ζητήσει από τον ΠΟΥ να διαπιστωθεί αν η τακτική της Κίνας να κρατήσει σε καραντίνα τις περιοχές που θεωρήθηκαν γενεσιουργοί της επιδημίας έδειξε να έχει αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι πολιτικές αυτές είχαν θετικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, τότε, όπως δηλώνει στον Guardian, ίσως θα ήταν καλό και άλλες χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν παρόμοιες πρακτικές.

«Είναι πιθανόν να μολυνθεί το 60%-80% του πληθυσμού; Μπορεί όχι. Μπορεί αυτό να συμβεί σε κύματα. Μπορεί ο ιός να μειώσει τη θνησιμότητά του, γιατί δεν βοηθάει αν σκοτώνει τους πάντες στο πέρασμά του, γιατί θα σκοτωθεί και ο ίδιος», είχε υποστηρίξει ο Λουάνγκ σε έρευνά του, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στο περιοδικό Lancet.

Μεγάλο ζήτημα για τους επιστήμονες εξακολουθεί να αποτελεί η περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι είναι φορείς του ιού, αλλά δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.

Όπως εξηγούν, απαραίτητη η καραντίνα, αλλά, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάποιος δεν είναι φορέας του ιού, θα έπρεπε να υποβάλλεται σε εξετάσεις κάθε δύο ημέρες και, σε περίπτωση που κριθεί θετικός, να μετράει ξανά η περίοδος των 14 ημερών της καραντίνας.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, ανακοινώθηκε στην Κίνα ότι «απολύθηκαν» τουλάχιστον δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και ο λόγος είναι ο τρόπος που χειρίστηκαν το ευαίσθητο, ιδιαίτερα για την Κίνα, ζήτημα της αντιμετώπισης της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα με την εμφάνιση του κορονοϊού. Εκ των δύο απολυθέντων αξιωματούχων, ο ένας είναι ο πρόεδρος της επιτροπής Υγείας της επαρχίας Χουμπέι και ο δεύτερος είναι ο εγκατεστημένος από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας στην επιτροπή.

Σύμφωνα με το BBC, στους απολυμένους περιλαμβάνεται και ο αναπληρωτής διευθυντής του τοπικού παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού για «παραμέληση καθηκόντων» σχετικά με τον χειρισμό των δωρεών.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news