facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

DW:Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης φαίνεται «παράλογη»

Στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Αθήνα αναφέρεται η Handelsbatt σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ένδειξη διαμαρτυρίας της Ελλάδας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο» και συμπληρώνει ότι «νότια της Κρήτης ενδέχεται να υπάρχουν πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου. Η Ελλάδα και η Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ» και ότι «η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος βλέπουν επίσης τα συμφέροντά τους να πλήττονται από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.»
Νέες εντάσεις αναδύονται από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Tagesspiegel σχολιάζοντας: «Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ απεφεύχθη μια μεγάλη σύγκρουση Τουρκίας - δυτικών εταίρων και ο πρόεδρος Ερντογάν απέσυρε το απειλητικό βέτο του ενάντια στο κοινό ανακοινωθέν της Συμμαχίας. Ωστόσο φαίνεται να αναδύονται νέες εντάσεις. Αφορμή είναι η μυστική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη σύγκρουση στη Λιβύη και να προκαλέσει προβλήματα στην προσπάθεια της Γερμανίας για λύση στον λιβυκό εμφύλιο». Όπως σημειώνει «η συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων συνόρων φαίνεται παράλογη. Επεκτείνει τα τουρκικά χωρικά ύδατα μέχρι την περιοχή κοντά στην Κρήτη. Επίσης σύμφωνα με τη συμφωνία και τα χωρικά ύδατα γύρω από τη Ρόδο και άλλα ελληνικά νησιά θα πρέπει μελλοντικά να ελέγχονται από την Τουρκία. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος αντιδρούν στη συμφωνία. Οι τρεις χώρες συνεργάζονται για την εκμετάλλευση τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στον πυθμένα της Ανατολικής Μεσογείου. Και το Ισραήλ συμμετέχει. Ωστόσο η Τουρκία απαιτεί συμμετοχή στο δυνητικά κερδοφόρο έργο και ως εκ τούτου αναζητά φυσικό αέριο στην περιοχή γύρω από τη διαιρεμένη Κύπρο (…). Mέχρι τώρα η κριτική δεν έχει αναγκάσει την Τουρκία να υποχωρήσει».
Τέλος, όπως παρατηρεί η εφημερίδα του Βερολίνου, η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί νέες εντάσεις στην ΕΕ, όχι μόνο λόγω της διαμάχης για το φυσικό αέριο. «Η γερμανική κυβέρνηση προγραμματίζει Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο αρχές Ιανουαρίου. Η Γερμανία θέλει να περιορίσει την εισροή προσφύγων από τη Λιβύη» γράφει η Tagesspiegel κάνοντας αναφορά και στην αμυντική συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης σημειώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τα γερμανικά σχέδια σε αποτυχία δεδομένου ότι «η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής όπλων για την κυβέρνηση αλ Σαράτζ, παρέχοντας μεταξύ άλλων αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα»
Το Βερολίνο θέλει να δεχθεί 70 ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα
O δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ
O δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ
Στην πρόθεση του Βερολίνου να δεχθεί 70 ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα προκειμένου να τους φιλοξενήσει σε δομές φιλοξενίας νέων που έχουν κενές θέσεις αναφέρεται η Tageszeitung. «Ο χειμώνας έρχεται και επειδή οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, μια λύση θα ήταν να τους δεχθεί άμεσα το Βερολίνο και άλλα γερμανικά κρατίδια. Η προθυμία υπάρχει: ο δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ (SPD) προτίθεται, μετά από διαβούλευση με το αρμόδιο τμήμα νεολαίους του δήμου, να φιλοξενήσει 70 παιδιά και εφήβους. Η κίνηση αυτή έχει και την υποστήριξη των Πρασίνων», γράφει η TAZ. Όπως σημειώνει η TAZ: «Το Βερολίνο έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία, που θέλει να υλοποιήσει, ώστε αντίστοιχα προγράμματα υποδοχής προσφύγων από τα κρατίδια να μην πρέπει να περάσουν από έγκριση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ωστόσο αυτή η εκδήλωση προθυμίας του Βερολίνου, της Θουριγγίας και της Κάτω Σαξονίας εξαρτάται από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών. Απαιτείται η υπογραφή του». Όπως αναφέρει στην ΤΑΖ η Μπετίνα Γιάρας, εκπρόσωπος των Πρασίνων, «οι δήμοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πολιτική της ΕΕ. Μπορούν όμως μέσω του δικτύου Solidarity Cities (σσ. μια πρωτοβουλία συνεργασίας ευρωπαϊκών πόλεων) να δείξουν ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη αλληλεγγύη και σε αυτό το επίπεδο, που διαφέρει από αυτή μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ»
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ, η Γερμανία και η Ελλάδα
Η Ελλάδα επωφελήθηκε περισσότερο από ευρωπαϊκά χρήματα μεταξύ 2008-2017, βάσει νέας έρευνας. Κυρίως για την αντιμετώπιση της κρίσης
Η Ελλάδα επωφελήθηκε περισσότερο από ευρωπαϊκά χρήματα μεταξύ 2008-2017, βάσει νέας έρευνας. Κυρίως για την αντιμετώπιση της κρίσης
Το περιοδικό Spiegel αναφέρεται σε έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP), η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, για τη συνεισφορά των κρατών-μελών της ΕΕ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. «Η Γερμανία συμβάλει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην κατανομή χρηματικών πόρων εντός της ΕΕ (…) Η χώρα που επωφελείται περισσότερο είναι η Ελλάδα» αναφέρει το Spiegel, παραθέτοντας ότι «η Γερμανία μεταξύ 2008 και 2017 συνεισέφερε περίπου 130 δις ευρώ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τη χρηματοδοτική βοήθεια σε χώρες της κρίσης». Τα στοιχεία αυτά καθιστούν τη Γερμανία «τη χώρα που πληρώνει τα περισσότερα ενώ βρίσκεται μακράν πιο μπροστά από τη Γαλλία, η οποία την ίδια περίοδο συνεισέφερε 80 δις ευρώ στον προϋπολογισμό και τη διαχείριση της κρίσης». Στη συνέχεια το Spiegel παρατηρεί, βάσει της ίδιας έρευνας, ότι η «η Ελλάδα ήταν η χώρα που επωφελήθηκε περισσότερο λαμβάνοντας 114 δις ευρώ και η Πολωνία με 104 δις (…) Eνώ οι Πολωνοί επωφελήθηκαν κυρίως μέσω της κατανομής των πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, η Ελλάδα έλαβε κυρίως οικονομική βοήθεια κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Ένα από τα πλεονεκτήματα για τη χώρα ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να εξοικονομήσει σημαντικά κόστη από τόκους λόγω των ευνοϊκών όρων των δανείων βοήθειας». Βάσει της έρευνας, αν η Ελλάδα ευνοήθηκε από τη δανειακή βοήθεια, «αντίστροφα, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία επιβαρύνθηκαν οικονομικά διότι τα δάνεια προς την Ελλάδα έγιναν με προνομιακούς όρους».
dw

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news