Για υποκρισία και ανικανότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού» στη Βουλή.
Όπως επισήμανε «στην Ευρώπη μόνο το 23% τον απορριμμάτων πηγαίνει σε ταφή. Σε ορισμένες δεν ξεπερνά το 5% πρόκειται για χώρες που παράγουν ενέργεια από σκουπίδια. Αυτά είναι ενδεικτικά για την ανικανότητα της προηγούμενης κυβέρνησης. Όπως στην οικονομία έτσι και στην διαχείριση του περιβάλλοντος έχασε το τραίνο των επενδύσεων και υπονόμευση κάθε απόπειρα διαχείρισης των απορριμμάτων. Ό,τι έγινε πραγματοποιήθηκε από στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κόντρα στην κεντρική κυβέρνηση. Υπήρξαν πρωτοβουλίες από ιδιωτικές εταιρίες για παραγωγή βιοαερίου».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός «τα κατάλοιπα της καθημερινότητας (σκουπίδια) μπορούν να οδηγήσουν σε πλούτο, να δημιουργηθεί κυκλική οικονομία που παράγει πλούτο, ενέργεια, θέσεις εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής» ενώ παρατήρησε ότι «είμαστε 24 στην ΕΕ στην ανακύκλωση, 2η στην Ευρώπη στην ταφή των απορριμμάτων δυστυχώς. Υπάρχουν καταγεγραμμένες 53 χωματερές, 22 στα νησία, 21 στην Πελοπόννησο. Αριθμοί που απειλούν την ποιότητα ζωής των πολιτών και βέβαια τον τουρισμό μας».
«Η εικόνα στην Ηλεία και Κέρκυρα είναι αποκαρδιοτική και αποκρουστική. Τα στερέα απόβλητα που προέρχονται από τα σπίτια μας ανακυκλώνονται μόνο σε ποσοστό 20% που σημαίνει θαβουμε 80%» είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι στην Αττική πρέπει να υπάρχει ένας μόνο χώρος ταφής απορριμμάτων.
Μιλώντας για τον κεντρικό στόχο της πολιτικής της κυβέρνησης για την διαχείριση των απορριμμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε ότι «είναι η αξιοποίηση της κυκλικής οικονομίας. Να καταλήγουν σε ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα αφού προηγουμένους έχουν ανακτηθεί τα χρήσιμα στοιχεία της. Τα οφέλη είναι προφανή: τελειώνουμε με βάσανο χωματερών που κοστίζουν σε πρόστιμα και περιβάλλον. Οι χώροι υγειονομικής ταφής να μην επιτρέπεται να παίρνουν πανω από 10% των απορριμμάτων. Να παράγουμε πράσινη ενέργεια από απορρίμματα που φέρνουν πρόσθετα οφέλη και αισθητική αναβάθμιση πόλεων και χωριών».
«Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα. Είναι πρώτες ύλες, είναι δευτερογενή προϊόντα ή καύσιμα. Στην Κοπεγχάγη εγκαινιάστηκε σύγχρονο εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης. Ένα όμορφο κατασκεύασμα με τεχνητή πίστα σκι. Η Δανία έχει τόσο υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης που αναγκάζεται να εισάγει σκουπίδια γιατί η παραγωγή της δεν επαρκεί για την δυναμικότητα του εργοστασίου τους. Πρέπει να δούμε τα πράγματα διαφορετικά. Δουλευουμε για την εκπόνηση του επόμενου σχεδίου με ορίζοντα 2026. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τους στόχους ανακύκλωσης. Είχε μπει στόχος ανακύκλωσης 50% που αποδείχθηκε εξωπραγματικός. Σήμερα ανακυκλώνουμε 20% και άρα πρέπει να αναθεωρήσουμε τους στόχους».
Προανήγγειλε, δε, σχεδίο επιβράβευσης Δήμων που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης μέσω της διασύνδεσης με προγράμματα χρηματοδότησης. «Να υπάρχει μαστίγιο και καρότο. Να ενισχύσουμε τις προσπάθειες ανακύκλωσης στην πηγή και ο καλύτερος τρόπος να γίνει είναι η δημιουργία ενός ρεύματος με καφέ κάδους. Σε πρώτη φάση σε νοσοκομεία, εστιατόρια και κάποια φάση να πάνε και στα σπίτια. Θα γίνεται διαλογή για να πηγαίνουν για κομπόστ. Πρέπει να μεταφέρουμε πόρους και αρμοδιότητες σε ΟΤΑ. Να εστιάσουμε στην εφαρμογή και υλοποίηση ενός συστήματος με 3 κάδους: μπλέ, καφέ και πράσινους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Προτεραιότητα είναι η ενθάρρυνση ΣΔΙΤ στο κρίσιμο αντικείμενο διαχείρισης απορριμμάτων. Κομβικό σημείο για τη μείωση απορριμμάτων που θάβονται η ανάκτηση βιοαπορριμμάτων. Με ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας μπορούμε να ανακτήσουμε σε ποσοστό 50% τα βιοαπορρίμματα από πράσινους κάδους καθώς σήμερα είναι 6%. Ενίσχυση της διαλογής βιοαπορριμάτων και από τους μπλε κάδους για επεξεργασία του υπόλοιπου 30%» συμπλήρωσε για το κυβερνητικό σχέδιο.
«Πρόσφατα είδα το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Δωδώνη που λειτουργεί εντυπωσιακά και κατασκευάστηκε γρήγορα. Πρότυπη μονάδα που βραβεύτηκε από την ΕΕ γιατί η σύγκριση της εικόνας Ηπείρου και της γειτονικής Κέρκυρας είναι καταλυτική για το τι μπορούμε να κάνουμε. Η ίδια εταιρία θα χρησιμοποιηθεί και στην Πελοπόννησο για την ολοκλήρωση του έργου» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε: «Τέλος να πω για το υπόλοιπο 20% των απορριμμάτων. Μπορούμε να τα θάβουμε ή να τα επεξεργαζόμαστε για την παραγωγή ενέργειας. Είχα επισκεφτεί τη Φυλή και διατύπωσα ότι κατά την επεξεργασία σύμμειξης παράγει ένα καύσιμο το RDF αλλά επειδή υπήρχαν λαθεμένες αντιλήψεις το παραγόμενο καύσιμο το θάβαμε. Αυτές είναι ξεπερασμένες αντιλήψεις. Θα παράγουμε δευτερογενές καύσιμο με μηχανικό τρόπο. Για το έργο της Πελοποννήσου θα ξεκινήσει εντός του πρώτου εξαμήνου 2020 και θα είναι έτοιμο εντός 2 ετών. Στο έργο θα έχει 3 μονάδες στην Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία. Τα απορρίμματα Πελοποννήσου υπολογίζονται σε 270.000 τόνους».
Στην αρχή της απάντησής του ο ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα προσέρχομαι στην Ώρα του Πρωθυπουργού. Αυτή τη φορά να απαντήσω σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου. Δεν θα πω πολλά λόγια για την εικόνα της Βουλής σήμερα αλλά θα ήθελα να καταγραφεί ότι δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος έστω για τους τύπους να μετέχει κατά τα άλλα ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση του επιπέδου».
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος παρατήρησε ότι σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα με τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο λύθηκε από το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης. Ένα ΣΔΙΤ που ψηφίστηκε το 2012 δεν έχει ξεκινήσει ακόμα
Ιστορικά υπενθύμισε ότι το 2009 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το περιβαλλοντικό έργο για το περιβάλλον με τα ΣΔΙΤ με τότε γενικό γραμματέα τον Νίκο Ματζούφα που θα έφερνε επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ και 12.000 θέσεις εργασίας και 25.000 θέσεις κατά την περίοδο των εργασιών κατασκευής.
Οι δευτερολογίες
Ξεκινώντας τις δευτερολογίες ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι «σε έξι μήνες θα φανει αν σήμερα κόψαμε το γόρδιο δεσμό που οφειλόταν σε σύγκρουση μικρών και μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Στις πρόσφατες εκλογές ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην γγ του υπουργείου Υποδομών είχε υπογράψει το έργο και τις απαλλοτριώσεις. Ως επικεφαλής στο περιφερειακό συμβούλιο καταψήφισε τις απαλλοτριώσεις. Κάποιοι νομίζουν ότι δεν καταλάβαμε τα συμφέροντα της προηγούμενης κυβέρνησης. Να ξέρουν αυτοί ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ δεν είσαι αυτό που δηλώνεις αλλά κυρίως η συμπεριφορά σου. Είχατε τα προηγούμενα χρόνια υποψηφίους στην ΝΔ αλλά στην πράξη ήταν ΣΥΡΙΖΑ. Στην Πελοπόννησο λειτουργούσαν συμφέροντα οικογενειοκρατικά».
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ πρότεινε, μάλιστα, στον πρωθυπουργό για τα ΣΔΙΤ Αττικής και Θεσσαλονίκης να συσταθεί επιτελική ομάδα «που θα πάρει τις αρμοδιότητες από την περιφερειακή διοίκηση και θα τις φέρει στην κεντρική σε επίπεδο γενικής γραμματείας».
«Να πω τέλος ότι χαίρομαι που οι συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε μειώσεις χρεώσεων. Σας το είχαμε επισημάνει και το αντιληφθήκατε. Εμείς έτσι αντιλαμβανόμαστε την αντιπολίτευση» έκλεισε την παρέμβασή του ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντινος Τασούλας ο οποίος παρατήρησε ότι «στην παρούσα κοινοβυλευτική περίοδο καταβάλλεται προσπάθεια από μέλη κυβέρνησης και πρωθυπουργό να προσέρχονται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Σήμερα εκτός από τον πρωθυπουργό θα απαντηθούν 19 ερωτήσεις. Σήμερα απαντώνται οι ερωτήσεις σε ποσοστό 80% όταν την προηγούμενη περίοδο ήταν 50%. Είναι ελπιδοφόρο ξεκίνημα που ενθαρρύνει ο πρωθυπουργός, τηρεί η κυβέρνηση και παρακολουθεί η Βουλή».
Συνεχίζοντας από το ίδιο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η κατεύθυνση που έχει δοθεί από εμένα είναι σαφής: πρέπει να υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος που δεν θα επιτρέψει σε υπουργό να μην απαντά σε βουλευτή. Για εμάς είναι χρήσιμο εργαλείο ανάδειξης και αξιολόγησης θεμάτων. Είναι ο μεγεθυντικός φακός σε πολλά τοπικά προβλήματα. Για εμάς δεν είναι τυπική υποχρέωση αλλά γόνιμη διαδικασία συζήτησης».
«Πολύ καλό παράδειγμα είναι και το ζήτημα της συζήτησης γύρω από τις προμήθειες τραπεζών. Το βάλατε στον δημόσιο διάλογο, υπήρξε αντίδραση της κυβέρνησης, έχουμε κάποια απτά αποτελέσματα από τις τράπεζες. Κάποιες από τις αυξήσεις χρεώσεων ειδικά για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων εποχών είχαν ήδη δρομολογηθεί από 1ης Ιουλίου δηλαδή από την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι πρέπει να αναβαθμιστεί το κοινοβούλιο. Εντάσεις και αντιπαραθέσεις θα υπάρχουν πάντα αλλά οι συνθέσεις είναι ζητούμενο για να υπάρχουν νομοσχέδια που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Υπάρχει και η δεκτικότητα των υπουργών κατά την επεξεργασία νομοσχεδίων να ενσωματώνουν παρατηρήσεις από την συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε βουλή και κανόνες καλής νομοθέτησης».
Επανερχόμενος στο θέμα των ΣΔΙΤ για τη διαχείρηση των απορριμμάτων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «έχουμε εμπειρία να υλοποιούμε συμπράξεις. Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι σωστός τρόπος όχι μόνο για κατασκευή μεγάλων έργων αλλά και παροχή υπηρεσιών. Βλέπω δίπλα μου τον υπουργό Υγείας. Για παράδειγμα αντί αγοράς μηχανημάτων να αγοράζουμε υπηρεσίες σε επίπεδο διαγωνιστικών εξετάσεων. Θα μιλήσουμε τις επόμενες εβδομάδες για το μεγάλο πρόβλημα της Αττικής πριν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Χρειάζονται γρήγορες δράσεις για τα βραχυπρόθεσμα θέματα και γρήγορο σχεδιασμό για το μέλλον για δημιουργία μονάδας που θα καταφέρει μεσοπρόθεσμα να δώσει ανάσα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει το υπουργείο και η περιφέρεια. Βέβαια υπάρχουν πάντα συγκρούσεις συμφερόντων που εκφεύγουν από τον ιδεολογικό μανδύα που ο καθένας φορά γι αυτό απαιτείται συντονισμός από την γγ της κυβέρνησης καθώς το πρόβλημα αφορά την Αττική. Δυνητικά το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο αλλά πρόθεσή μας είναι να το μετατρέψουμε σε μεγάλη ευκαιρία».
protothema
Όπως επισήμανε «στην Ευρώπη μόνο το 23% τον απορριμμάτων πηγαίνει σε ταφή. Σε ορισμένες δεν ξεπερνά το 5% πρόκειται για χώρες που παράγουν ενέργεια από σκουπίδια. Αυτά είναι ενδεικτικά για την ανικανότητα της προηγούμενης κυβέρνησης. Όπως στην οικονομία έτσι και στην διαχείριση του περιβάλλοντος έχασε το τραίνο των επενδύσεων και υπονόμευση κάθε απόπειρα διαχείρισης των απορριμμάτων. Ό,τι έγινε πραγματοποιήθηκε από στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κόντρα στην κεντρική κυβέρνηση. Υπήρξαν πρωτοβουλίες από ιδιωτικές εταιρίες για παραγωγή βιοαερίου».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός «τα κατάλοιπα της καθημερινότητας (σκουπίδια) μπορούν να οδηγήσουν σε πλούτο, να δημιουργηθεί κυκλική οικονομία που παράγει πλούτο, ενέργεια, θέσεις εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής» ενώ παρατήρησε ότι «είμαστε 24 στην ΕΕ στην ανακύκλωση, 2η στην Ευρώπη στην ταφή των απορριμμάτων δυστυχώς. Υπάρχουν καταγεγραμμένες 53 χωματερές, 22 στα νησία, 21 στην Πελοπόννησο. Αριθμοί που απειλούν την ποιότητα ζωής των πολιτών και βέβαια τον τουρισμό μας».
«Η εικόνα στην Ηλεία και Κέρκυρα είναι αποκαρδιοτική και αποκρουστική. Τα στερέα απόβλητα που προέρχονται από τα σπίτια μας ανακυκλώνονται μόνο σε ποσοστό 20% που σημαίνει θαβουμε 80%» είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι στην Αττική πρέπει να υπάρχει ένας μόνο χώρος ταφής απορριμμάτων.
Μιλώντας για τον κεντρικό στόχο της πολιτικής της κυβέρνησης για την διαχείριση των απορριμμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε ότι «είναι η αξιοποίηση της κυκλικής οικονομίας. Να καταλήγουν σε ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα αφού προηγουμένους έχουν ανακτηθεί τα χρήσιμα στοιχεία της. Τα οφέλη είναι προφανή: τελειώνουμε με βάσανο χωματερών που κοστίζουν σε πρόστιμα και περιβάλλον. Οι χώροι υγειονομικής ταφής να μην επιτρέπεται να παίρνουν πανω από 10% των απορριμμάτων. Να παράγουμε πράσινη ενέργεια από απορρίμματα που φέρνουν πρόσθετα οφέλη και αισθητική αναβάθμιση πόλεων και χωριών».
«Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα. Είναι πρώτες ύλες, είναι δευτερογενή προϊόντα ή καύσιμα. Στην Κοπεγχάγη εγκαινιάστηκε σύγχρονο εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης. Ένα όμορφο κατασκεύασμα με τεχνητή πίστα σκι. Η Δανία έχει τόσο υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης που αναγκάζεται να εισάγει σκουπίδια γιατί η παραγωγή της δεν επαρκεί για την δυναμικότητα του εργοστασίου τους. Πρέπει να δούμε τα πράγματα διαφορετικά. Δουλευουμε για την εκπόνηση του επόμενου σχεδίου με ορίζοντα 2026. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τους στόχους ανακύκλωσης. Είχε μπει στόχος ανακύκλωσης 50% που αποδείχθηκε εξωπραγματικός. Σήμερα ανακυκλώνουμε 20% και άρα πρέπει να αναθεωρήσουμε τους στόχους».
Προανήγγειλε, δε, σχεδίο επιβράβευσης Δήμων που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης μέσω της διασύνδεσης με προγράμματα χρηματοδότησης. «Να υπάρχει μαστίγιο και καρότο. Να ενισχύσουμε τις προσπάθειες ανακύκλωσης στην πηγή και ο καλύτερος τρόπος να γίνει είναι η δημιουργία ενός ρεύματος με καφέ κάδους. Σε πρώτη φάση σε νοσοκομεία, εστιατόρια και κάποια φάση να πάνε και στα σπίτια. Θα γίνεται διαλογή για να πηγαίνουν για κομπόστ. Πρέπει να μεταφέρουμε πόρους και αρμοδιότητες σε ΟΤΑ. Να εστιάσουμε στην εφαρμογή και υλοποίηση ενός συστήματος με 3 κάδους: μπλέ, καφέ και πράσινους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Προτεραιότητα είναι η ενθάρρυνση ΣΔΙΤ στο κρίσιμο αντικείμενο διαχείρισης απορριμμάτων. Κομβικό σημείο για τη μείωση απορριμμάτων που θάβονται η ανάκτηση βιοαπορριμμάτων. Με ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας μπορούμε να ανακτήσουμε σε ποσοστό 50% τα βιοαπορρίμματα από πράσινους κάδους καθώς σήμερα είναι 6%. Ενίσχυση της διαλογής βιοαπορριμάτων και από τους μπλε κάδους για επεξεργασία του υπόλοιπου 30%» συμπλήρωσε για το κυβερνητικό σχέδιο.
«Πρόσφατα είδα το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Δωδώνη που λειτουργεί εντυπωσιακά και κατασκευάστηκε γρήγορα. Πρότυπη μονάδα που βραβεύτηκε από την ΕΕ γιατί η σύγκριση της εικόνας Ηπείρου και της γειτονικής Κέρκυρας είναι καταλυτική για το τι μπορούμε να κάνουμε. Η ίδια εταιρία θα χρησιμοποιηθεί και στην Πελοπόννησο για την ολοκλήρωση του έργου» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε: «Τέλος να πω για το υπόλοιπο 20% των απορριμμάτων. Μπορούμε να τα θάβουμε ή να τα επεξεργαζόμαστε για την παραγωγή ενέργειας. Είχα επισκεφτεί τη Φυλή και διατύπωσα ότι κατά την επεξεργασία σύμμειξης παράγει ένα καύσιμο το RDF αλλά επειδή υπήρχαν λαθεμένες αντιλήψεις το παραγόμενο καύσιμο το θάβαμε. Αυτές είναι ξεπερασμένες αντιλήψεις. Θα παράγουμε δευτερογενές καύσιμο με μηχανικό τρόπο. Για το έργο της Πελοποννήσου θα ξεκινήσει εντός του πρώτου εξαμήνου 2020 και θα είναι έτοιμο εντός 2 ετών. Στο έργο θα έχει 3 μονάδες στην Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία. Τα απορρίμματα Πελοποννήσου υπολογίζονται σε 270.000 τόνους».
Στην αρχή της απάντησής του ο ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα προσέρχομαι στην Ώρα του Πρωθυπουργού. Αυτή τη φορά να απαντήσω σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου. Δεν θα πω πολλά λόγια για την εικόνα της Βουλής σήμερα αλλά θα ήθελα να καταγραφεί ότι δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος έστω για τους τύπους να μετέχει κατά τα άλλα ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση του επιπέδου».
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος παρατήρησε ότι σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα με τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο λύθηκε από το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης. Ένα ΣΔΙΤ που ψηφίστηκε το 2012 δεν έχει ξεκινήσει ακόμα
Ιστορικά υπενθύμισε ότι το 2009 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το περιβαλλοντικό έργο για το περιβάλλον με τα ΣΔΙΤ με τότε γενικό γραμματέα τον Νίκο Ματζούφα που θα έφερνε επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ και 12.000 θέσεις εργασίας και 25.000 θέσεις κατά την περίοδο των εργασιών κατασκευής.
Οι δευτερολογίες
Ξεκινώντας τις δευτερολογίες ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι «σε έξι μήνες θα φανει αν σήμερα κόψαμε το γόρδιο δεσμό που οφειλόταν σε σύγκρουση μικρών και μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Στις πρόσφατες εκλογές ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην γγ του υπουργείου Υποδομών είχε υπογράψει το έργο και τις απαλλοτριώσεις. Ως επικεφαλής στο περιφερειακό συμβούλιο καταψήφισε τις απαλλοτριώσεις. Κάποιοι νομίζουν ότι δεν καταλάβαμε τα συμφέροντα της προηγούμενης κυβέρνησης. Να ξέρουν αυτοί ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ δεν είσαι αυτό που δηλώνεις αλλά κυρίως η συμπεριφορά σου. Είχατε τα προηγούμενα χρόνια υποψηφίους στην ΝΔ αλλά στην πράξη ήταν ΣΥΡΙΖΑ. Στην Πελοπόννησο λειτουργούσαν συμφέροντα οικογενειοκρατικά».
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ πρότεινε, μάλιστα, στον πρωθυπουργό για τα ΣΔΙΤ Αττικής και Θεσσαλονίκης να συσταθεί επιτελική ομάδα «που θα πάρει τις αρμοδιότητες από την περιφερειακή διοίκηση και θα τις φέρει στην κεντρική σε επίπεδο γενικής γραμματείας».
«Να πω τέλος ότι χαίρομαι που οι συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε μειώσεις χρεώσεων. Σας το είχαμε επισημάνει και το αντιληφθήκατε. Εμείς έτσι αντιλαμβανόμαστε την αντιπολίτευση» έκλεισε την παρέμβασή του ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντινος Τασούλας ο οποίος παρατήρησε ότι «στην παρούσα κοινοβυλευτική περίοδο καταβάλλεται προσπάθεια από μέλη κυβέρνησης και πρωθυπουργό να προσέρχονται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Σήμερα εκτός από τον πρωθυπουργό θα απαντηθούν 19 ερωτήσεις. Σήμερα απαντώνται οι ερωτήσεις σε ποσοστό 80% όταν την προηγούμενη περίοδο ήταν 50%. Είναι ελπιδοφόρο ξεκίνημα που ενθαρρύνει ο πρωθυπουργός, τηρεί η κυβέρνηση και παρακολουθεί η Βουλή».
Συνεχίζοντας από το ίδιο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η κατεύθυνση που έχει δοθεί από εμένα είναι σαφής: πρέπει να υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος που δεν θα επιτρέψει σε υπουργό να μην απαντά σε βουλευτή. Για εμάς είναι χρήσιμο εργαλείο ανάδειξης και αξιολόγησης θεμάτων. Είναι ο μεγεθυντικός φακός σε πολλά τοπικά προβλήματα. Για εμάς δεν είναι τυπική υποχρέωση αλλά γόνιμη διαδικασία συζήτησης».
«Πολύ καλό παράδειγμα είναι και το ζήτημα της συζήτησης γύρω από τις προμήθειες τραπεζών. Το βάλατε στον δημόσιο διάλογο, υπήρξε αντίδραση της κυβέρνησης, έχουμε κάποια απτά αποτελέσματα από τις τράπεζες. Κάποιες από τις αυξήσεις χρεώσεων ειδικά για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων εποχών είχαν ήδη δρομολογηθεί από 1ης Ιουλίου δηλαδή από την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι πρέπει να αναβαθμιστεί το κοινοβούλιο. Εντάσεις και αντιπαραθέσεις θα υπάρχουν πάντα αλλά οι συνθέσεις είναι ζητούμενο για να υπάρχουν νομοσχέδια που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Υπάρχει και η δεκτικότητα των υπουργών κατά την επεξεργασία νομοσχεδίων να ενσωματώνουν παρατηρήσεις από την συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε βουλή και κανόνες καλής νομοθέτησης».
Επανερχόμενος στο θέμα των ΣΔΙΤ για τη διαχείρηση των απορριμμάτων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «έχουμε εμπειρία να υλοποιούμε συμπράξεις. Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι σωστός τρόπος όχι μόνο για κατασκευή μεγάλων έργων αλλά και παροχή υπηρεσιών. Βλέπω δίπλα μου τον υπουργό Υγείας. Για παράδειγμα αντί αγοράς μηχανημάτων να αγοράζουμε υπηρεσίες σε επίπεδο διαγωνιστικών εξετάσεων. Θα μιλήσουμε τις επόμενες εβδομάδες για το μεγάλο πρόβλημα της Αττικής πριν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Χρειάζονται γρήγορες δράσεις για τα βραχυπρόθεσμα θέματα και γρήγορο σχεδιασμό για το μέλλον για δημιουργία μονάδας που θα καταφέρει μεσοπρόθεσμα να δώσει ανάσα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει το υπουργείο και η περιφέρεια. Βέβαια υπάρχουν πάντα συγκρούσεις συμφερόντων που εκφεύγουν από τον ιδεολογικό μανδύα που ο καθένας φορά γι αυτό απαιτείται συντονισμός από την γγ της κυβέρνησης καθώς το πρόβλημα αφορά την Αττική. Δυνητικά το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο αλλά πρόθεσή μας είναι να το μετατρέψουμε σε μεγάλη ευκαιρία».
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου