Oλοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στη Γαλλία, κατά την οποία ο ΥΠΕΘΑ είχε συνομιλίες με την ομόλογό του Φλοράνς Παρλύ για μια σειρά ζητημάτων διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, θέματα εξοπλισμών, καθώς και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο.
Από την ελληνική πλευρά εκδηλώθηκε πρόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικώς με την προμήθεια νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και για την επίλυση εκκρεμοτήτων στη σύμβαση υποστήριξης μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής της Πολεμικής Αεροπορίας. Τέλος, διευθετήθηκαν θέματα που αφορούν στην παράδοση μεταφορικών ελικοπτέρων στον Ελληνικό Στρατό.
Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος συζητήθηκαν ζητήματα εξοπλισμών, όσον αφορά στην προμήθεια δύο φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. «Υπογράψαμε τη δήλωση πρόθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, ωστόσο, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρις ότου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού μας».
«Είχαμε την ευκαιρία να λύσουμε εκκρεμότητες σχετικά με τη σύμβαση υποστήριξης των αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, των Mirage, έτσι ώστε σύντομα να βελτιωθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς αυτό το αεροσκάφος γαλλικής παραγωγής που χρειαζόμαστε απολύτως», σημείωσε και αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα έξι μεταφορικά ελικόπτερα NH-90, τονίζοντας πως «διευθετήσαμε τις τελικές λεπτομέρειες, ώστε να ολοκληρωθεί η υποστήριξη και η παράδοση αυτών των μονάδων που χρειάζεται ο Ελληνικός Στρατός».
«Είμαι ικανοποιημένος διότι και στα τρία αυτά θέματα σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος. Έχει πολλή δουλειά ακόμα στο ζήτημα των Φρεγατών, αλλά τα άλλα δύο βρίσκονται στο τελικό στάδιο επίλυσης με μεγάλο όφελος για τις Ένοπλες Δυνάμεις», επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, τονίστηκε η ανάγκη παρουσίας γαλλικών και ιταλικών πλοίων κοντά στα τουρκικά πλοία επιφανείας που συνοδεύουν το σκάφος, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις εκεί, έτσι ώστε να καταγραφεί και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της παραβατικής αυτής συμπεριφοράς για μία ακόμα φορά από την Τουρκία.
«Προσβλέπουμε στη στενή στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία, η οποία είναι μια φίλη και σύμμαχος χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από σήμερα αυτή η σχέση εμβαθύνεται ακόμα περισσότερο προς όφελος και των δύο χωρών», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
naftemporiki
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου