facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Από το μηδέν και... τρέχοντας η διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική

Χωρίς άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις και περιορισμό της γραφειοκρατίας, ώστε να αλλάξουν οι χρήσεις γης για να δημιουργηθούν «πράσινα σημεία» ανακύκλωσης ή να χωροθετηθούν οι μονάδες επεξεργασίας, και χωρίς ταχεία προώθηση των βαλτωμένων επί τριετία προγραμμάτων χρηματοδότησης των δήμων από το ΕΣΠΑ και εξίσου ταχύτατη αναθεώρηση των περιφερειακών και τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων, η Αττική θα συνεχίσει να ζει πάνω σε μια «ωρολογιακή βόμβα».
Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα από τη χθεσινή συνάντηση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με τους δημάρχους του Λεκανοπεδίου, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία διαλόγου για τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Όπως είπε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, η αναθεώρηση είναι απαραίτητη όχι μόνο επειδή θα αλλάξει ο εθνικός σχεδιασμός (ΕΣΔΑ), αλλά και γιατί πρέπει να ενσωματωθούν οι τελευταίες κοινοτικές οδηγίες. Κυρίως ο αυστηρός κοινοτικός στόχος για ξεχωριστή συλλογή όλων των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων (εκτός και αν είναι οικιακής κομποστοποίησης) μέχρι το τέλος του 2023.
Ο κ. Πατούλης δεν απέφυγε τις αιχμές προς την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, υποστηρίζοντας πως το ΠΕΣΔΑ εκτός από απαρχαιωμένο δεν έχει κοστολογημένους στόχους και ποτέ δεν στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις. Από την πλευρά της Περιφέρειας επισημάνθηκε πως σήμερα από το 1,9 εκατ. τόνους απορριμμάτων που παράγονται ετησίως στην Αττική, το 1,65 εκατομμύριο θάβονται στη Φυλή, ενώ οι πολίτες πληρώνουν σχετικά ακριβά τη διαχείριση.

Κινητοποίηση


Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας, όπως είπε ο κ. Πατούλης προβλέπει: Πρώτον, «διαβούλευση σχεδίου με τους δημάρχους με ειλικρίνεια». Δεύτερον, συμφωνία με κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να χρηματοδοτηθεί. Τρίτον, «αυτοδέσμευση όλων των εμπλεκομένων στον σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων στη συντομότερα δυνατή εφαρμογή». Τέταρτον, κοστολόγηση του σχεδίου. Πέμπτον, άμεση αύξηση των πόρων και της αποτελεσματικότητας του σχεδίου με στοχευμένη εμπλοκή και ιδιωτικού τομέα. Έκτον, στήριξη σε ευρωπαϊκούς θεσμούς χρηματοδότησης.Εβδομον, «άμεση έναρξη όλων των δράσεων τόσο των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων με τη στήριξη Task Force και αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων» και όγδοον, «διαρκή και στοχευμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών». Στο πλαίσιο αυτό το 2020 θα ανακηρυχθεί Έτος Ανακύκλωσης για την Αττική.
Κατά τον κ. Πατούλη, «το δίλημμα δεν είναι αν θα αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα, αλλά το πώς θα κατευθύνουμε τα κεφάλαια αυτά στη διαλογή στην πηγή. Το έσοδο που θα βγαίνει από την ανακύκλωση θέλουμε να παραμένει στον κάθε δήμο, ώστε να δημιουργούνται εκεί οι πράσινες θέσεις εργασίας».
Ειδικά για την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή προωθούνται ο ανασχεδιασμός προγραμμάτων πρόληψης και επαναχρησιμποίησης, η πύκνωση του δικτύου των μπλε κάδων, η δημιουργία πράσινων σημείων σε όλους τους δήμους, η δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης με πολύ καθαρά ρεύματα, η δημιουργία δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων (καφές κάδος) και η δημιουργία μικρών περιφερειακών μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).
Η Περιφέρεια βάζει και στενό κορσέ στους δημάρχους ζητώντας εντός διμήνου να καταθέσει κάθε δημοτική αρχή την πορεία υλοποίησης των τοπικών σχεδίων, ώστε να εντοπιστούν τα όποια ζητήματα υπάρχουν (π.χ. με αδειοδοτήσεις, κ.ά.). Υποσχέθηκε πως σε συμφωνία με την κυβέρνηση θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για τη χωροθέτηση των «πράσινων σημείων», καθώς σήμερα απαιτούνται τέσσερα με πέντε χρόνια!
Στόχος είναι εντός του 2020 να έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του 50% των ενεργειών που θα προβλέπει το νέο ΠΕΣΔΑ και να ολοκληρωθούν μέχρι το 2021. Επιπλέον επιδιώκεται να μειωθεί το υπόλειμμα του μπλε κάδου (δηλαδή τα άσχετα υλικά που πετάγονται μέσα και στο τέλος πάνε στη χωματερή της Φυλής) από 40%-50% που είναι σήμερα σε 20%. Επιπλέον, να λειτουργήσουν δίκτυα συλλογής βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων σε όλους τους δήμους. Τέλος, δημιουργείταιΠαρατηρητήριο Ανακύκλωσης στο οποίο θα καταγράφεται με στοιχεία «η πραγματική εικόνα σε κάθε δήμο», ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες.

Ξεχωριστό σύστημα συλλογής για ξενοδοχεία, εστιατόρια


Στην ερώτηση δημάρχων για το πώς θα καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες των δήμων από τη λειτουργία του νέου ρεύματος αποκομιδής με τους καφέ κάδους (βιοαπόβλητα), η πλευρά της περιφερειακής αρχής είπε πως αναζητείται κεντρική συμφωνία με επιχειρήσεις/οργανισμούς που παράγουν εμπορικά απόβλητα όπως ξενοδοχεία και εστιατόρια, ώστε να δημιουργηθούν δίκτυα συλλογής χωρίς τη συμμετοχή των δήμων. Με βάση τη νομοθεσία, «τα εμπορικά απόβλητα πρέπει να τα διαχειρίζονται αυτοί που τα παράγουν» και αν συμβεί αυτό, «θα απελευθερώσει σημαντικούς πόρους ώστε οι ΟΤΑ να ασχοληθούν με τα οικιακά απορρίμματα».
Ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος υποστήριξε πως προχωράει η διαδικασία ώστε να επιλεγεί ο σύμβουλος που θα αναθεωρήσει το ΕΣΔΑ. Ταυτόχρονα θα υπάρχει και στήριξη από τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία θα μπορούν να παράσχουν τεχνική υποστήριξη και στους ΟΤΑ. Επισήμανε πως ο νέος σχεδιασμός θα παρέχει ευελιξία στους δημάρχους και θα είναι ανοικτός σε τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας. Ο ίδιος ζήτησε από τους δημάρχους να «βάλουν πλάτη», ώστε να κλείσουν οι τέσσερις παράνομες χωματερές που λειτουργούν ακόμα στην περιφέρεια Αττικής.

Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος παρουσίασε το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων (των απορριμμάτων από την κουζίνα που φτάνουν συνολικά τους 40 τόνους ημερησίως στο Χαλάνδρι) σε 250 οικογένειες με κλειδωμένο καφέ κάδο και δικό τους καφέ κάδο στο σπίτι. Όπως είπε, «το προϊόν που παίρνουμε από κλειδωμένο κάδο είναι 99% καθαρό και τώρα προσπαθούμε να το απλώσουμε σε 7.000 κατοίκους, σε μια ολόκληρη γειτονιά του Χαλανδρίου, για να δούμε πως δουλεύει γενικά». Το προϊόν «ξηραίνεται και τεμαχίζεται σε πιλοτική εγκατάσταση καιπαράγεται υψηλής ποιότητας κομπόστ και πέλετ καθώς και 8 ειδών καύσιμα». 

Κατά τον κ. Ρούσσο, «με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα στην αυτοδιοίκηση, θα αργήσουμε. Για να απλώσουμε στην πόλη τους καφέ κάδους χρειαζόμαστε χωροθέτηση και χρηματοδότηση, όταν η πολιτεία έχει υπό επεξεργασία Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο από το 2005, χωρίς να έχει γίνει τίποτα. Εχουμε κάνει διαγωνισμό για πράσινο σημείο και μας λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο πως δεν έχουμε χρήσεις. Εχω χωροθετημένο χώρο με υπουργική απόφαση για να κάνω αμαξοστάσιο και έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που το αγοράσαμε και οι μελέτες δεν ωριμάζουν... Αν δεν κοπεί αυτός ο γόρδιος δεσμός, δεν μπορείς να αδειοδοτήσεις, να χωροθετήσεις και χρηματοδοτήσεις καμία καινοτομία, δεν γίνεται τίποτα».
Να βρεθεί λύση με την προώθηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση δράσεων διαχείρισης αποβλήτων που σέρνονται επί χρόνια, αλλά και φόρμουλα για τους δήμους που δεν κατάφεραν να ενταχθούν σε αυτά ζήτησε ο κ.Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη και πρόεδρος της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής). Ο ίδιος ζήτησε να λυθούν τα προβλήματα με τις χρήσεις γης «στα πράσινα σημεία».
Ο τέως αντιπεριφερειάρχης Αττικής και δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππουθεωρεί πως δεν πρέπει να αλλάξει το ΠΕΣΔΑ, αλλά να αναμορφωθούν συγκεκριμένα προβληματικά σημεία. Ο ίδιος ζήτησε νομοθετικές αλλαγές για τα πράσινα σημεία. Όπως είπε, «όπου και να πάμε, έρχεται ο εισαγγελέας, το δασαρχείο, η διεύθυνση περιβάλλοντος, ο παπάς της ενορίας, μόνο ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει έρθει ακόμα!» Μίλησε και για εκρηκτική κατάσταση με τα ογκώδη και άλλα απορρίμματα στην Ανατολική Αττική.
Ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος είπε πως κατάφερε με νύχια και με δόντια να χωροθετήσει ένα «πράσινο σημείο» και ήρθε η πολιτεία και το πήρε με νόμο το 2016, προκειμένου να το εντάξει στο «Πάρκο Τρίτση». Ζήτησε, επίσης, από τους συναδέλφους του να είναι «ανοικτοί σε διάφορες τεχνολογίες» επεξεργασίας των αποβλήτων.
Κατά τον δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας Λάμπρο Μίχο, «λείπει η πολιτική βούληση» για τις αλλαγές στο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων.
Προβληματισμό για τις χωροθετήσεις των μονάδων εξέφρασε και ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, ευχόμενος να μη λειτουργήσει στο τέλος μόνο η μονάδα που έχει χωροθετηθεί στο Σχιστό, επειδή δεν πρόλαβαν να χωροθετηθούν άλλες.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news