facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Ελλάδα – Τουρκία: Αυτή είναι η ελληνική “απάντηση” στις τουρκικές “φαντασιώσεις” στη Μεσόγειο [pics]

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καθίσουν στο… ίδιο τραπέζι αύριο (04.12.2019) στο Λονδίνο, μετά το αίτημα της Τουρκίας για συνάντηση των δυο πλευρών. Το ραντεβού, παρουσία των αντιπροσωπειών των δυο χωρών κατ’ απαίτηση της Ελλάδας, γίνεται στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων και των χαρτών που παρουσιάζει… όπως θέλει η Άγκυρα.
Χθες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας «αποκάλυψε» τις προθέσεις και τις αξιώσεις της Άγκυρας, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Λιβύη στη Μεσόγειο, με σκοπό να εμποδίσει την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδίων της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και της Αιγύπτου.
Ωστόσο, η Ελλάδα έχει την δική της “απάντηση”, η οποία απεικονίζεται αναλυτικά σε χάρτες. Εκεί παρουσιάζονται τα οικόπεδα, στα οποία έχουν παραχωρηθεί δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου.
Αυτοί είναι και οι μόνοι επίσημοι χάρτες που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά, καθώς -σε αντίθεση με την Τουρκία και την Κύπρο- δεν έχει υποβάλλει στον ΟΗΕ συγκεκριμένες συντεταγμένες των θαλάσσιων ορίων της.
Όπως αναφέρει η παράγραφος 1 του άρθρου 156 του Ν. 4001/2011: «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ΄ης κηρυχθεί), είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης».

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε διαγωνισμός με ξένες εταιρείες, οι οποίες διήρκεσαν από το 2015 και κατέληξαν το 2019 σε διαδοχικές υπογραφές συμβάσεων για περιοχές του Ιονίου, καθώς επίσης σε περιοχής δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε διαγωνισμός με ξένες εταιρείες, οι οποίες διήρκεσαν από το 2015 και κατέληξαν το 2019 σε διαδοχικές υπογραφές συμβάσεων για περιοχές του Ιονίου, καθώς επίσης σε περιοχής δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Οι ελληνικοί χάρτες και τα «οικόπεδα»
Η συνέχεια δόθηκε στην Βουλή, όπου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε στις 18 Σεπτεμβρίου 4 σχέδια νόμου για την κύρωση ισάριθμων συμβάσεων μίσθωσης για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές σε Κρήτη και Ιόνιο.
  • Πιο συγκεκριμένα, για τις δυο θαλάσσιες περιοχές «Νοτιοδυτικά Κρήτης»και «Δυτικά Κρήτης» εισάγονται προς κύρωση οι δυο συμβάσεις που υπεγράφησαν στις 27 Ιουνίου 2019 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας Total, ExxonMobil και Ελληνικών Πετρελαίων.
  • Για τη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο» (Δυτική Ελλάδα) εισάγεται προς κύρωση η σύμβαση που υπεγράφη στις 9 Απριλίου 2019 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας Repsol-Ελληνικά Πετρέλαια.
  • Για τη θαλάσσια περιοχή «Περιοχή 10 Ιόνιο Πέλαγος» (Κόλπος Κυπαρισσίας) εισάγεται προς κύρωση η σύμβαση που υπεγράφη στις 9 Απριλίου 2019 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Ελληνικών Πετρελαίων.​
Στον χάρτη -που έχει κατατεθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση- απεικονίζονται και τα 13 θαλάσσια και χερσαία «οικόπεδα», στα οποία το Ελληνικό Δημόσιο έχει παραχωρήσει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ενώ μπορεί εύκολα να γίνει η αντιπαραβολή του με τον χάρτη που δημοσίευσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να γίνει πιο κατανοητή η «ανεδαφική» αξίωση της Άγκυρας απέναντι στην ελληνική πραγματικότητα.

Μητσοτάκης: Τι θα πω στον Ερντογάν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε, μιλώντας σε συνεργάτες του, τα όσα προτίθεται να πει στον Ερντογάν κατά την αυριανή τους (04.12.2019) συνάντηση στο Λονδίνο.
«Θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες. Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.\

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος ότι οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες. Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών (Κρήτη, Ρόδος, Κάρπαθος, Καστελόριζο) με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα στο δίκαιο της θάλασσας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ερντογάν: Δεν συζητάμε με κανέναν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε φροντίσει να… τορπιλίσει τη συνάντηση που ο ίδιος ανακοίνωσε, λέγοντας πως αυτό που θα πει στον Έλληνα πρωθυπουργό, είναι πως δεν… συζητά τίποτα για τα κυριαρχικά δικαιώματα (!) της χώρας του, αναφερόμενος στη συμφωνία της χώρας του με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.
«Η Τουρκία δεν θα συζητήσει γύρω από ένα τραπέζι, με άλλες χώρες, για τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε ο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν έδειξε τις προθέσεις με τις οποίες «πηγαίνει» στη συνάντηση, απορρίπτοντας οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συμφωνίας για την χάραξη θαλασσίων συνόρων που υπέγραψε με τη Λιβύη και η οποία επιτρέπει στην Άγκυρα θα εγκαθιδρύσει δικαιώματα επί τεραστίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.
«Εάν το θέμα τεθεί στην ατζέντα, θα τους πούμε ότι αυτό που έκαναν η Λιβύη και η Τουρκία απορρέει από κυριαρχικά τους δικαιώματα και δεν θα τα συζητήσουμε μαζί τους», είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ζητήσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για το θέμα.
«Η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέτρα, εμείς επίσης έχουν το δικαίωμα να λάβουμε. Θα κάνουμε ό, τι είναι αναγκαίο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα, αλλά επίσης από την Αίγυπτο και την κυπριακή κυβέρνηση και το Ισραήλ, για την αποτυχία της τουρκο-λιβυκής θαλάσσιας συμφωνίας «δεν θα έχουν καμία συνέπεια, διότι έχουμε συνομολογήσει γραπτή συμφωνία με την Λιβύη».



newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news