facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

ΛΑΡΚΟ: Υπό καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία

Τελικά οι …μαγικές λύσεις δεν έπιασαν και η κυβέρνηση προχωρά πρόσω ολοταχώς για την υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία. Η νικελοβιομηχανία ΛΑΡΚΟ έχει περάσει τα περισσότερα από τα 56 χρόνια της ιστορίας της σε κατάσταση διαρκούς χρεοκοπίας. Κι αυτό διότι τα προβλήματα διαιωνίζονται. Το κόστος παραγωγής είναι ανεξέλεγκτο και πολλαπλάσιο των εσόδων με αποτέλεσμα η εταιρεία να συσσωρεύει διαρκώς ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Μέχρι στιγμής η ΛΑΡΚΟ έχει κοστίσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο και τους πιστωτές της. Επιβιώνει σε βάρος της ΔΕΗ στην οποία χρωστάει περισσότερα από 340 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, χρωστά περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές και πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε τράπεζες.  Ακόμη, καλείται να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο περί τα 136 εκατομμυρίων ευρώ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, μετά από τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν  αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη εφαρμογή της απόφασης διεκδικώντας πλέον την επιβολή προστίμου και στη χώρα μας, δηλαδή στους Έλληνες φορολογούμενους.
Πέρα από τα εκατομμύρια των χρεών και τις παράνομες ενέσεις ρευστότητας από το Δημόσιο, πρόκληση αποτελεί το ύψος των μισθών και των επιδομάτων στην χρεοκοπημένη μεταλλουργία. Ενδεικτικά, το κόστος της μισθοδοσίας (με στοιχεία 2016) υπερβαίνει ακόμη και τις 73.000 ευρώ τον χρόνο για εργαζόμενους με πολυετή προϋπηρεσία.
Η ΛΑΡΚΟ καταβάλλει επίσης πριμ παραγωγής, επίδομα ετοιμότητας, επιδόματα γαλοπούλας και… οβελία.
®Το πριμ παραγωγής (μεταξύ 4 και 6 εκατ. ευρώ τον χρόνο) καταβάλλεται  ακόμη και στις ζημιογόνες χρήσεις. Έτσι, το 2007 με κύκλο εργασιών 550 εκατ. και κέρδη 23 εκατ. το πριμ παραγωγής ήταν 6,2 εκατ. ευρώ. Το 2017 με το ένα τρίτο του τζίρου (180 εκατ.) και ζημιές 67 εκατ. καταβλήθηκε πριμ ύψους 4 εκατ. Για έναν μηχανικό η πρόσθετη αυτή αμοιβή κυμαίνεται στα 300 ευρώ το μήνα.
®Το επίδομα ετοιμότητας καταβάλλεται μία ή δύο φορές το δίμηνο σε στελέχη και εργαζόμενους για να προστρέξουν αν συμβεί κάποιο έκτακτο γεγονός κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η αμοιβή για την ετοιμότητα κυμαίνεται για ένα στέλεχος στα 1.000 ευρώ.
®Το επίδομα γαλοπούλας τα Χριστούγεννα είναι 40 ευρώ και αρνιού το Πάσχα 100 ευρώ.
Με τα συγκεκριμένα επιδόματα (αλλά και άλλα όπως επίδομα ρευστών μετάλλων, ηλεκτροκαμίνων κλπ.) ο μηνιαίος μισθός ενός εργοδηγού με 30ετή προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 4.363 ευρώ ενώ για έναν μηχανικό με 3ετή προϋπηρεσία φθάνει στα 3.673 ευρώ.
Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι η  ΛΑΡΚΟ δεν εφήρμοσε το ενιαίο μισθολόγιο παρά την ρητή εντολή του υπουργείου Οικονομικών το 2012.  Μάλιστα, στις αρχές του 2019 (προεκλογικά) καταρτίστηκε σχέδιο επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις μισθών και παροχές, της οποίας η υπογραφή μπλοκαρίστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.
Στατιστικά στοιχεία εργαζομένων και κόστους) 2016
(* στοιχεία της εταιρείας) 
Ενδεικτικές περιπτώσεις αποδοχών 
tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news