facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Ανάβει φωτιές σε Αθήνα, Λευκωσία, Βρυξέλλες η «εισβολή» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ!

Εσπευσμένα μεταβαίνει τη Δευτέρα (7.10.2019) στην Κύπρο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καθώς οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ κορυφώνονται.

Στην Λευκωσία ο κ. Δένδιας θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τις δύο πλευρές να επανακαθορίζουν τις κινήσεις τους για να ανακόψουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο Νίκος Δένδιας θα μεταφέρει στην κυπριακή πολιτική ηγεσία τις απόψεις και ενδεχομένως προτάσεις που εξέφρασε στον ίδιο ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά την παραμονή του στην Αθήνα.

«Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι αποδεκτές» διαμήνυσε η Αμερικανίδα πρέσβης στη Λευκωσία, ενώ και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναστασιάδης – Μακρόν για την κυπριακή ΑΟΖ

Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 του μηνός, όπου θα εξεταστεί στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο η επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή, όπου θα τεθούν οι έκνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας, συζητώντας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος Μακρόν, προσθέτει ο κ. Προδρόμου, συζήτησαν για τους τρόπους αντίδρασης μπροστά σε αυτές τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και συμφωνήθηκε όπως Κύπρος και Γαλλία βρίσκονται σε συνεχή επαφή τις επόμενες ημέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου.

Σημειώνει, τέλος, πως ο Πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε τη γαλλική θέση, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και εκφράζοντας τη θέση ότι αυτές οι επεμβάσεις που εκφεύγουν του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, πρέπει να τερματιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη Παρασκευή, θα εγγράψει το θέμα των νέων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Ραντεβού Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Αλ Σίσι για Τουρκία

Νωρίτερα, όλες οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα μπουν στο μικροσκόπιο την Τρίτη (8.10.2019) το πρωί στην 7η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών κρατών της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο Κάιρο, με την παρουσία του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει νωρίς το πρωί της Τρίτης, 8 Οκτωβρίου, για το Κάιρο. Στο πλαίσιο της εντεινόμενης και πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει εκ νέου την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα θα τονιστεί ότι ο τριμερής αυτός θεσμός, ο οποίος είναι ανοικτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής πολιτικής τους και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους τον σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας αποτελεί ένα μοντέλο συνεργασίας με συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα των επενδύσεων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της νεολαίας, αξιοποιώντας και τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι απαραίτητη για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, με τη συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων. Μια λύση επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μια λύση, βεβαίως, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Μια συμφωνημένη λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται σαφώς από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Μία λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.

Επίσης αναμένεται να τονιστεί ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο η ασφάλεια εδραιώνεται επί τη βάσει της συνεργασίας και όχι της απομόνωσης ή των μονομερών ενεργειών και συγκεκριμένα ότι η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται -και σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτό αντιληπτό- από την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτόνων της.

Τέλος θα υπογραμμιστεί ότι η θεσμοθετημένη αυτή τριμερής συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο επικεφαλής του Entreprise Greece Γεώργιος Φιλιόπουλος.



«Εσβολή» του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια στιγμή το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που «εισέβαλε» την Πέμπτη (3.10.2019) στο τεμάχιο 7 της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ ΑΟΖ, έφτασε στον στόχο «Μόρφου-1>.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το γεωτρύπανο ετοιμάζεται να εγκατασταθεί.

Ο Ντονμέζ αναφέρει ότι το «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει τη γεώτρηση το συντομότερο δυνατό, αφού ολοκληρώσει τις προετοιμασίες.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το γεωτρύπανο συνοδεύεται από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, υποβρύχιο και drones.

«Κόκκινη» κάρτα του Καΐρου στην Άγκυρα

Σε πολύ αυστηρό τόνο, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση σε όποιες μονομερείς ενέργειες απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

«Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τους πόρους της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει παραχωρήσει άδειες για διερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Στην ανακοίνωση καθίσταται σαφές ότι το Κάιρο «είναι εναντίον της συνέχισης οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου».

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news