Κεφάλαια ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ ετησίως θα μπορεί να μοχλεύει σε δύο-τρία χρόνια από σήμερα η Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας αργά χτες το βράδυ στο δείπνο που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) στους κήπους του Κυβερνείου, με την ευκαιρία της 84ης Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο υπουργός χαρακτήρισε ακόμη ως ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη το γεγονός ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer επέλεξε την πόλη για να ιδρύσει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για την τεχνητή νοημοσύνη.
«Η εταιρεία Pfizer, που έψαχνε σε ποια χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης θα ίδρυε ένα κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, μού ζήτησε ραντεβού. Προ πέντε ημερών ήρθε η απάντηση από τα κεντρικά τους, στις ΗΠΑ, ότι επέλεξαν η Ελλάδα να είναι η χώρα όπου θα ιδρύσουν το κέντρο και έδρα τους η Θεσσαλονίκη. Όταν μια εταιρεία ακουστεί παγκοσμίως ότι επιλέγει τη Θεσσαλονίκη, για να ιδρύσει ένα τέτοιο κέντρο με εξειδικευμένους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένα καλό μήνυμα. Δεν είναι μόνο το οικονομικό σκέλος και το σκέλος της απασχόλησης, 200 θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται διεθνώς, ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταγωνιστεί τις καλύτερες χώρες και να τις ξεπεράσει» υπογράμμισε ο κ.Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το επιχειρείν στην Ελλάδα να γίνει ευκολότερο, γιατί ο χρόνος είναι χρήμα και η υφήλιος προχωρά και «δεν μπορούμε εμείς, που έχουμε και υψηλή φορολογία, την οποία προσπαθούμε να μειώσουμε, αλλά παραμένει πολύ υψηλή, να επιβαρύνουμε την οικονομία μας με επιπλέον κόστος γραφειοκρατίας».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), επισημαίνοντας: «Η αναγεννητική προσπάθεια της ΔΕΘ, που έγινε τα τελευταία χρόνια και συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό, αποδίδει καρπούς κι αυτό μας γεμίζει μεγάλη περηφάνια και μας κάνει να τρέχουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα τον σχέδιο της ανάπλασης της ΔΕΘ, διότι οι υπάρχουσες υποδομές έχουν εξαντλήσει τα όριά τους. Θα τρέξουμε ήδη έχουμε συναντηθεί με διοίκηση ΔΕΘ και θα γίνει ξανά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι στη διάθεσή σας, για να χρηματοδοτήσουμε κι εμείς από την πλευρά μας αυτό το έργο, που μας ενδιαφέρει, ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό, τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα».
Οι επιχειρήσεις θέλουν κράτος σύμμαχο, όχι δυνάστη
Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης της βραδιάς, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή ότι «ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να κινείται με σύνεση και μετριοπάθεια και θα αποφύγει ασθένειες του πολιτικού μας συστήματος». Οπως είπε, δεν αμφισβητεί την ειλικρίνεια των προθέσεών του, αλλά έχει κάποιες επιφυλάξεις, γιατί το ελληνικό κράτος, όπως έχει διαμορφωθεί, είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός με πολλές αγκυλώσεις, πολύ δύσκολο πλέον να βελτιωθεί.
«Θέλουμε ένα κράτος σύμμαχο στον επιχειρηματία και όχι δυνάστη. Δεν θέλουμε να δούμε άλλες σπατάλες και προσλήψεις στο δημόσιο, δεν θέλουμε να δούμε άλλες υπηρεσίες χωρίς αρμοδιότητες. Το κράτος πρέπει να μικρύνει ώστε να εξυπηρετεί τις απολύτως απαραίτητες αρμοδιότητές του. Δεν μπορεί να κάνει ούτε τον επιχειρηματία ούτε τον χουβαρντά. Την πατρίδα μας τη χρεοκόπησε το δημόσιο και όχι ο ιδιωτικός τομέας, παρά τις παθογένειές του» σημείωσε ο κ.Ζορπίδης, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και οι ιδιωτικοποιήσεις.
«Ελπίζω και εύχομαι ότι η νέα κυβέρνηση θα δουλέψει ώστε να αλλάξει το κλίμα στη χώρα (...) Αναμένουμε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, με μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και των άλλων βαρών. Η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η πολυνομία κοστίζουν πάρα πολλά στην ιδιωτική οικονομία» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ και κάλεσε την κυβέρνηση να δει τα επιμελητήρια ως συμβούλους της Πολιτείας.
Χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ενώ το «παρών» από την πλευρά της κυβερνησης έδωσαν επίσης ο αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Πικραμένος, οι υφυπουργοί Γεράσιμος Θωμάς (Ενέργειας), Γιάννης Τσακίρης (Ανάπτυξης και Επενδύσεων), Γιάννης Κεφαλογιάννης (Μεταφορών και Υποδομών), Κώστας Σκρέκας (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Δόμνα Μιχαηλίδου (Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) και Θεόδωρος Καράογλου (Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας-Θράκης). Παραβρέθηκαν επίσης βουλευτές, στελέχη της αυτοδιοίκησης, διοικήσεις παραγωγικών φορέων και επιχειρηματίες.
euro2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου