Να διαψεύσει ρητές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που ανοίγουν τις πύλες των φυλακών για σκληρούς βαρυποινίτες και πολυισοβίτες τρομοκράτες επιχειρεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει από τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης συνέπειας από την εφαρμογή του νέου Κώδικα. Ο κ.Καλογήρου μάλιστα, επιχειρεί να συνδέσει τη δημοσιοποίηση με προσπάθεια σύνδεσης με την προεκλογική αντιπαράθεση, παραβλέποντας ότι το άρθρο 110Α του νέου ποινικού κώδικα περιγράφει με σαφήνεια ότι για απόλυση από τις φυλακές υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι «Σε κάθε περίπτωση ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί αν έχει παραμείνει στο κατάστημα δεκατέσσερα έτη και αν εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν έχει παραμείνει δεκαέξι έτη και για την απόλυση του καταδικασθέντος κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν απαιτείται να έχει καταστεί η καταδίκη αμετάκλητη».
Έτσι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χαρακτηρίζει πρόχειρα και ψευδή τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν και άλλοι πολυισοβίτες θα μπορούν να αποφυλακίζονται σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα η εφαρμογή του οποίου άρχισε σήμερα και συνδέει τα δημοσιεύματα με προεκλογική αντιπαράθεση.
Ειδικότερα, ο κ. Καλογήρου αναφέρει στην ανακοίνωσή του τα εξής:
«Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σύμφωνα με τα οποία πολυισοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, είναι πρόχειρα, ψευδή και επιχειρούν να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των ποινικών κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση.
Η αντιμετώπιση των πολυισοβιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων.
Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα 25 έτη.
Παράλληλα σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014 δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.
Συνεπώς, σήμερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο εν λόγω θεσμός στις περιπτώσεις που αφορούν τα προκείμενα δημοσιεύματα.
Πέραν αυτού, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις».
Ωστόσο, τους ισχυρισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης διαψεύδει το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα, που αναφέρει αυτολεξεί:
Απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση
1. Όσοι καταδικάσθηκαν σε ποινή στερητική της ελευθερίας μπορούν, με αίτησή τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 106 παρ. 1, να απολυθούν υπό τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 284 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εφόσον έχουν εκτίσει: α) προκειμένου για φυλάκιση, το ένα πέμπτο αυτής, β) προκειμένου για πρόσκαιρη κάθειρξη, τα δύο πέμπτα αυτής και γ) προκειμένου για ισόβια κάθειρξη, τουλάχιστον δεκατέσσερα έτη.
2. Στην περίπτωση που συντρέχουν σωρευτικά περισσότερες ποινές, ο καταδικασθείς πρέπει να έχει εκτίσει το άθροισμα των τμημάτων των ποινών που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να απολυθεί, αν έχει εκτίσει δεκαεπτά έτη, ακόμη και όταν το παραπάνω άθροισμα υπερβαίνει το όριο αυτό.
3. Αν ο καταδικασθείς εργάζεται, κάθε ημέρα εργασίας υπολογίζεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της σωφρονιστικής νομοθεσίας.
4. Για τη χορήγηση της υπό όρο απόλυσης, ως ποινή που εκτίθηκε θεωρείται αυτή που υπολογίστηκε ευεργετικά κατά την προηγούμενη παράγραφο. Προκειμένου για ποινές κάθειρξης δεν μπορεί να χορηγηθεί στον καταδικασθέντα η απόλυση, αν δεν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με το ένα πέμπτο της ποινής που του επιβλήθηκε και, σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης, για δώδεκα έτη. Το χρονικό διάστημα του ενός πέμπτου ή, σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης, των δώδεκα ετών, προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο των λοιπών ποινών που τυχόν έχουν επιβληθεί, στην περίπτωση που αυτές συντρέχουν σωρευτικά. Σε κάθε περίπτωση όμως ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί αν έχει παραμείνει στο κατάστημα δεκατέσσερα έτη και αν εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν έχει παραμείνει δεκαέξι έτη.
5. Για την απόλυση του καταδικασθέντος κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν απαιτείται να έχει καταστεί η καταδίκη αμετάκλητη.
6. Ο απολυθείς σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου επιτρέπεται να ευρίσκεται προκαθορισμένες ώρες της ημέρας εκτός του τόπου του κατ’ οίκον περιορισμού του αποκλειστικά για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης, συμμετοχής του σε εγκεκριμένο πρόγραμμα συντήρησης ή απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες ή αλκοόλ ή και εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που του έχουν επιβληθεί. Οι ώρες απουσίας του καταδικασθέντος από τον τόπο του κατ’ οίκον περιορισμού του και το σύνολο των υποχρεώσεών του καθορίζονται είτε με το βούλευμα που διέταξε την απόλυσή του είτε μετά τη χορηγηθείσα απόλυση, με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής. Με διάταξή του, ο ίδιος εισαγγελέας είτε κατόπιν αίτησης του καταδικασθέντος είτε αυτεπαγγέλτως, αποφασίζει για την αλλαγή του τόπου του κατ’ οίκον περιορισμού, την τροποποίηση του προγράμματος των ωρών απουσίας του καταδικασθέντος από αυτόν και την επιβολή ή τροποποίηση των υποχρεώσεων του τελευταίου. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 106 παρ. 2.
7. Η απόλυση σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου μπορεί να μη χορηγηθεί, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 106.
8. Η απόλυση μπορεί να ανακληθεί, αν ο καταδικασθείς δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που του επιβλήθηκαν και πιθανολογείται ότι ενόψει της βαρύτητας της παράβασης των υποχρεώσεών του, του τρόπου και των εν γένει συνθηκών που αυτή συντελέστηκε, δεν παρέχει την προσδοκία ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του στο μέλλον. Σε περίπτωση ανάκλησης, ο χρόνος από την απόλυση έως τη νέα σύλληψη δεν υπολογίζεται στην εκτιθείσα ποινή. Ο καταδικασθείς διατηρεί πάντως το δικαίωμα να απολυθεί υπό όρο κατ’ άρθρο 105Β.
9. Η απόλυση σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου αίρεται, όταν ο καταδικασθείς, κατά το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στην παράγραφο 10, τελέσει κακούργημα ή πλημμέλημα με δόλο που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών, για το οποίο καταδικάστηκε αμετακλήτως. Σε περίπτωση άρσης της απόλυσης, ο χρόνος από την απόλυση έως τη νέα σύλληψη δεν υπολογίζεται στην εκτιθείσα ποινή. Ο καταδικασθείς στην περίπτωση αυτή δικαιούται να απολυθεί υπό όρο κατ’ άρθρο 105Β, αφού παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα ένα επιπλέον έτος σε σχέση με τα οριζόμενα στο άρθρο 105Β παρ. 1. Το ίδιο ισχύει αν, κατά το χρόνο που κατέστη η καταδίκη αμετάκλητη, είχε ήδη χορηγηθεί απόλυση κατ’ άρθρο 105Β, χωρίς όμως να έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στο άρθρο 109. Δεν εφαρμόζεται το προηγούμενο εδάφιο, αν, κατά το χρόνο που κατέστη η καταδίκη αμετάκλητη, είχε ήδη χορηγηθεί στον καταδικασθέντα η απόλυση υπό όρο κατ’ άρθρο 105Β, χωρίς να έχει ανακληθεί, με αποτέλεσμα η ποινή για την οποία χορηγήθηκε η απόλυση να θεωρείται ότι έχει ήδη εκτιθεί κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 109.
10. Η με το παρόν άρθρο χορηγούμενη απόλυση εκτείνεται μέχρι του χρονικού σημείου της χορήγησης στον καταδικασθέντα της απόλυσης υπό όρο κατ’ άρθρο 105Β.
«Βγάζει» από τη φυλακή σκληρούς βαρυποινίτες και τρομοκράτες ο νέος ποινικός κώδικας
Έτσι, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα ανοίγουν οι πύλες των φυλακών για «σκληρούς» ποινικούς κατάδικους και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Κρατούμενοι για διακεκριμένες κλοπές, εμπορία ναρκωτικών και όπλων, καταδικασθέντες για ανθρωποκτονίες ή για υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως για συμμετοχή στη «17Ν», έχουν πλέον τη δυνατότητα να βρεθούν εκτός φυλακής ή να εκτίσουν τις ποινές τους στο ...σπίτι τους. Οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που άρχισαν να εφαρμόζονται από σήμερα, φέρνουν τα πάνω κάτω στον ποινικό «χάρτη» της χώρας.
Από σήμερα, δικηγόροι κρατουμένων για διακεκριμένες κλοπές ακόμη και για ανθρωποκτονίες αρχίζουν να καταθέτουν είτε στους εισαγγελείς των φυλακών είτε στα αρμόδια δικαστικά συμβούλια αιτήσεις, βάση των νέων διατάξεων, με ζητούμενο την αποφυλάκιση με ή χωρίς όρους των εντολέων τους. Μια διαδικασία, που πλέον όλων των άλλων αναμένεται να προκαλέσει «έμφραγμα» στη Δικαιοσύνη.
Και παρά τη γενική παραδοχή ότι οι νέες διατάξεις κινούνται στη λογική του εκσυχρονισμού – άλλωστε τα νέα νομοθετήματα καταρτίστηκαν έπειτα από 70 χρόνια – νομικοί, δεν παύουν να θέτουν ερωτήματα ως προς τα ζητήματα που ανακύπτουν σε ό,τι αφορά την μεταχείριση που μπορεί να έχουν στο εξής επικίνδυνοι κακοποιοί. Ήδη, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος η μόνη από τις δικαστικές Ενώσεις που αντέδρασε, έχει προειδοποιήσει για «παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων». Σε αντίθεση με την Ένωση Εισαγγελέων που ζήτησε ακόμη και την απόσυρση τόσο του νέου Ποινικού Κώδικα όσο και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας...εκκωφαντική ήταν η σιωπή που κράτησε η πολυπληθέστερη Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Εκτός φυλακής εκατοντάδες κρατούμενοι!
Από σήμερα, όσοι κατηγορούμενοι έχουν προφυλακιστεί στο παρελθόν για κακουργήματα, τα οποία τώρα με τις νέες διατάξεις μετατρέπονται σε πλημμελήματα, θα καταθέτουν αιτήσεις αποφυλάκισης που θα πρέπει, βάση των νέων διατάξεων, να γίνονται δεκτές. Σε αυτή την κατηγορία, ανήκουν οι κρατούμενοι για διακεκριμένες κλοπές, αξίας κάτω των 120.000 ευρώ, όπως επίσης και κρατούμενοι για εμπόριο όπλων ή μικροποσοτήτων ναρκωτικών.
Οι παραπάνω κατηγορίες προσωρινά κρατουμένων, που υπολογίζονται σε εκατοντάδες, θα αιτηθούν την αποφυλάκισή τους, αφού δεν προβλέπεται προφυλάκιση για πλημμελήματα. Μάλιστα, για την αποφυλάκισή τους η οποία θα κρίνεται από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια, δεν θα εξετάζονται πλέον άλλες προϋποθέσεις, όπως είναι η συμπεριφορά τους εντός της φυλακής ή η τυχόν άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους.
Με τις παλαιές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, η κλοπή αντικειμένων αξίας άνω των 120.00 ευρώ ήταν κακούργημα, όπως κακούργημα ήταν και η περίπτωση όπου τουλάχιστον δυο άτομα ή και περισσότερα διέπρατταν κλοπή. Ακόμη, ως κακούργημα αντιμετωπίζονταν και η περίπτωση τέλεσης κλοπής κατ' επάγγελμα. Πλέον με τις νέες διατάξεις οι τρεις αυτές περιπτώσεις καταργούνται και μετατρέπονται σε πλημμελήματα αν η κλοπή είναι αξίας μέχρι 120.000 ευρώ. Το αδίκημα της κλοπής αντιμετωπίζεται ως κακούργημα μόνο αν η αξία των κλοπιμαίων υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.
Μιλώντας στο «Θέμα» έγκριτοι νομικοί διαβλέπουν πως στα δικαστήρια θα λάβει χώρα στο μέλλον το εξής παράδοξο: Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο θα δικάζονται υποθέσεις κλοπών αξίας χιλιάδων ευρώ ενώ οι μέγιστες ποινές που θα επιβάλλονται δεν θα ξεπερνούν τα πέντε έτη φυλάκισης. Σε περιπτώσεις, δε, που το δικαστήριο χορηγεί και ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους τότε η ποινή θα πέφτει στα 2 με 2,5 έτη. Αυτό σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι μετά τη δική τους θα επιστρέφουν σπίτι τους έχοντας λάβει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους.
Αίτηση αναστολής
Δικαίωμα επίσης σε αποφυλάκιση αποκτούν όχι μόνο όσο κρατούνται προσωρινά αλλά και όσοι βρίσκονται στις φυλακές επειδή έχουν καταδικασθεί για κακουργήματα, τα οποία τώρα μετατρέπονται σε πλημμελήματα. Συγκεκριμένα, οι κατάδικοι για διακεκριμένες κλοπές, εμπορία ναρκωτικών και όπλων, μπορούν να καταθέσουν από αύριο αιτήσεις αναστολής στην εκτέλεση της ποινής, που τους έχουν επιβάλλει τα δικαστήρια. Οι αιτήσεις αυτές θα κρίνονται από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια, τα οποία θα αποφαίνονται αν θα τις κάνουν ή όχι δεκτές. Γενικότερα, πάντως, για όλες τις παραπάνω κατηγορίες εγκλημάτων με το νέο Κώδικα αλλάζει το πλαίσιο ποινής και από πέντε έως και δέκα κάθειρξη που ίσχυε μέχρι τώρα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από ένα έως έξι έτη. Αυτό σημαίνει ότι κατάδικος σε πρώτο βαθμό για κάποιο από τα παραπάνω αδικήματα μέχρι να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό θα έχει εκτίσει το μάξιμουμ της ποινής πριν προλάβει να δικαστεί από το Εφετείο! Άρα, το μέγιστο που θα μπορεί να κάνει σε περίπτωση που το Εφετείο τον κρίνει ένοχο θα είναι να του επιβάλλει την πρωτόδικη ποινή που ήδη έχει εκτίσει.
Πιο εύκολα τα ελαφρυντικά για ανθρωποκτονίες
Αλλαγές επέρχονται πλέον και στον «πυρήνα» των διατάξεων που αφορούν στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Με το άρθρο 299 του νέου Ποινικού Κώδικα για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, προβλέπεται διαζευκτικά για όσους κριθούν ένοχοι ή ισόβια ή τουλάχιστον 10 έτη κάθειρξης. Το πλαίσιο αυτό της ποινής σε συνδυασμό με το γεγονός ότι γίνεται πλέον πολύ εύκολη η χορήγηση ελαφρυντικών σε κατηγορουμένους, ενδέχεται να οδηγήσει, όπως εκτιμούν νομικοί, ακόμη και σε αποφάσεις με τις οποίες ο κατηγορούμενος για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας θα τιμωρείται με πέντε έτη φυλάκιση!
Ειδικά, δε σε ό,τι αφορά στη αναγνώριση ελαφρυντικού (πρότερος έντιμος βίος) σε υποθέσεις ανθρωποκτονιών, προβλέπεται ότι αυτό μπορεί να χορηγηθεί σε κατηγορούμενους ακόμη και έχουν άλλες καταδίκες για ελαφριά πλημμελήματα.
Όπως ανέφεραν δικηγόροι, οι συγκεκριμένες διατάξεις ενδέχεται να σπάσουν τα ισόβια που είχαν επιβληθεί σε πρώτο βαθμό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το 2008. Και αυτό καθώς στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δεύτερο βαθμό ο εισαγγελέας της έδρας, ζήτησε να κριθεί ένοχος ο Κορκονέας για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Αν η εισαγγελική πρόταση γίνει δεκτή από το δικαστήριο, τότε ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή των ευνοϊκών διατάξεων για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας που βαρύνει τον Κορκονέα και για το οποίο προβλέπεται και κάθειρξη έως δέκα έτη. «Από τη στιγμή που υπάρχει διαζευκτικά διπλή ποινή -ή ισόβια ή τουλάχιστον δέκα έτη κάθειρξη - ερμηνευτικά θα μπορούσε να ισχύει η ισόβια κάθειρξη για τον άμεσο δόλο και η κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών για τον ενδεχόμενο δόλο» αναφέρουν νομικοί. Σημειώνουν δε πως αν υπάρξει και αναγνώριση ελαφρυντικού στον πρώην ειδικό φρουρό, δυνητικά η ποινή που θα μπορούσε να του επιβληθεί ίσως να φτάσει και τα πέντε έτη!
Πολυισοβίτες τρομοκράτες σε ....κατ' οίκον περιορισμό
Μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς επιφέρει όμως ο νέος Ποινικός Κώδικας και σε ό,τι αφορά στα εγκλήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία. Πλέον με τις νέες διατάξεις, αίτηση για υφ' όρων απόλυση, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν όλοι οι ισοβίτες και πολυισοβίτες αλλά και οι καταδικασθέντες για συμμετοχή στη «17Ν» αρκεί να έχουν εκτίσει 16 χρόνια. Και αυτό ανεξάρτητα από το πόσες φορές ισόβια τους έχουν επιβάλλει τα δικαστήρια. Στη περίπτωση δε των καταδικασθέντων για συμμετοχή στη «17Ν» όλοι έχουν εκτίσει 16 χρόνια κάθειρξης.
Όσοι πληρούν, αυτή την προϋπόθεση και αναμφίβολα και οι καταδικασθέντες για συμμετοχή στη «17Ν», μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υφ΄ όρων απόλυση και κατ' οίκον περιορισμό. Ο εισαγγελέας και τα συμβούλια των φυλακών που θα εξετάζουν τις αιτήσεις τους, θα πρέπει μόνο να κρίνουν αν οι αιτούντες έχουν σωφρονιστεί. Πρέπει εδώ να σημειωθεί πως μέχρι τώρα, αν κάποιος κρατούμενος είχε πειθαρχική ποινή ή του είχε ασκηθεί ασκηθεί ποινική δίωξη, δύσκολα μπορούσε να βρεθεί εκτός φυλακής. Τώρα, με τις νέες διατάξεις εμπόδιο στην αποφυλάκισή του, θα αποτελεί μόνο αμετάκλητη καταδίκη του για κάποιο ποινικό αδίκημα που διέπραξε, πέραν φυσικά αυτών για τα οποία καταδικάσθηκε.
Έτσι, τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα, όπως είναι ο φερόμενος αρχηγός Αλέξανδρος Γιωτόπουλος που εκτίει ποινή 16 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, αλλά και τα άλλα μέλη που είναι πολυισοβίτες, μπορούν να υποβάλλουν στη διεύθυνση των φυλακών που κρατούνται αίτημα προκειμένου να αποφυλακιστούν υπό όρους.
Σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα μπορούν να απολυθούν από τις φυλακές, η οποία την έννοια ότι μπορούν να τεθούν σε κατ΄ οίκον περιορισμό με ή χωρίς βραχιολάκι (αυτό θα κριθεί) τα μέλη της 17Ν -εκτός του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου- και άλλοι τρεις καταδικασθέντες σε πολλές φορές ισόβια.
Σύμφωνα με εισαγγελείς το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα δίνει τη δυνατότητα στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και τον Βασίλη Τζωρτζάτο που είναι ακόμα μέσα, να υποβάλλουν αίτημα αποφυλάκισης και να κριθούν από δικαστικό συμβούλιο. Αρκεί να έχουν εκτίσει ήδη 16 χρόνια στη φυλακή, ενώ ο Δημήτρης Κουφοντίνας που κρατείται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου θα μπορεί να υποβάλλει το αίτημα για αποφυλάκιση αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Εξάλλου, με το νέο Ποινικό Κώδικα (άρθρο 187) προβλέπεται πως όσοι συγκροτήσουν τρομοκρατική οργάνωση και δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν το σκοπό για τον οποίο τη συγκρότησαν τιμωρούνται με μειωμένη ποινή (ελαφρυντική περίσταση). Αντίθετα για την εγκληματική οργάνωση προβλέπονται μεγαλύτερες ποινές ακόμη και αν τα μέλη της δεν προλάβουν να τελέσουν αξιόποινες πράξεις. Με απλά λόγια, δηλαδή, αν κάποιοι συγκεντρωθούν για πουλήσουν ναρκωτικά αλλά τελικά δεν το καταφέρουν θα τιμωρηθούν με ποινή από πέντε μέχρι 15 έτη κάθειρξη. Αντίθετα, αν συγκροτήσουν τρομοκρατική οργάνωση για να «χτυπήσουν», για παράδειγμα, κυβερνητικούς στόχους και δεν προλάβουν, τιμωρούνται με πολύ μικρότερες ποινές, ίσως και το μισό από την ποινή που προβλέπεται για την εγκληματική οργάνωση
Ακόμη σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών, δηλαδή της κατασκευής και χρήσης μολότοφ, αυτό μετατρέπεται από κακούργημα που είναι σήμερα με προβλεπόμενη ποινή έως κάθειρξη 20 ετών, σε πλημμέλημα με προβλεπόμενη ποινή τα τρία έτη. Μάλιστα σε περίπτωση που παραδοθούν τα εκρηκτικά πριν τον έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές, παύει η δίωξη πριν καν ξεκινήσει. «Ο εξορθολογισμός των ποινών ήταν επιβεβλημένος, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να φτάσουμε σε ατιμωρησία», αναφέρει στο «Θέμα» ο δικηγόρος κ. Κωνσταντίνος Γώγος, ο οποίος επιμελήθηκε το δίτομο έργο των δυο νέων Κωδίκων.
Συμβούλιο της Ευρώπης: αd hoc έλεγχος στις νέες διατάξεις
Και ενώ ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας εφαρμόζεται από σήμερα, η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), ανακοίνωσε ότι ξεκινάει ad hoc δικασιασία ελέγχου των νέων διατάξεων. Αντικείμενο του ελέγχουθα είναι οι διατάξεις εκείνες που μετατρέπουν κακουργήματα σε πλημμελήματα και οι οποίες ενδέχεται να ενισχύσουν φαινόμενα διαφθοράς.
Να σημειωθεί ότι η GRECO υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης και έχει αρμοδιότητες να επιβάλλει ακόμη και κυρώσεις εφόσον διαπιστώσει νομοθετικές αστοχίες και παρατυπίες. Μάλιστα, η ίδια Ομάδα, στην οποία υπάγονται 49 κράτη (48 ευρωπαϊκά και οι ΗΠΑ) ξεκινάει έλεγχο και στη Σλοβενία με αφορμή νομοθετική ρύθμιση, η οποίά μπορεί να επιφέρει περιορισμό της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας από την εκτελεστική.
protothema
Έτσι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χαρακτηρίζει πρόχειρα και ψευδή τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν και άλλοι πολυισοβίτες θα μπορούν να αποφυλακίζονται σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα η εφαρμογή του οποίου άρχισε σήμερα και συνδέει τα δημοσιεύματα με προεκλογική αντιπαράθεση.
Ειδικότερα, ο κ. Καλογήρου αναφέρει στην ανακοίνωσή του τα εξής:
«Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σύμφωνα με τα οποία πολυισοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, είναι πρόχειρα, ψευδή και επιχειρούν να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των ποινικών κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση.
Η αντιμετώπιση των πολυισοβιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων.
Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα 25 έτη.
Παράλληλα σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014 δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.
Συνεπώς, σήμερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο εν λόγω θεσμός στις περιπτώσεις που αφορούν τα προκείμενα δημοσιεύματα.
Πέραν αυτού, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις».
Ωστόσο, τους ισχυρισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης διαψεύδει το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα, που αναφέρει αυτολεξεί:
Απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση
1. Όσοι καταδικάσθηκαν σε ποινή στερητική της ελευθερίας μπορούν, με αίτησή τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 106 παρ. 1, να απολυθούν υπό τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 284 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εφόσον έχουν εκτίσει: α) προκειμένου για φυλάκιση, το ένα πέμπτο αυτής, β) προκειμένου για πρόσκαιρη κάθειρξη, τα δύο πέμπτα αυτής και γ) προκειμένου για ισόβια κάθειρξη, τουλάχιστον δεκατέσσερα έτη.
2. Στην περίπτωση που συντρέχουν σωρευτικά περισσότερες ποινές, ο καταδικασθείς πρέπει να έχει εκτίσει το άθροισμα των τμημάτων των ποινών που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να απολυθεί, αν έχει εκτίσει δεκαεπτά έτη, ακόμη και όταν το παραπάνω άθροισμα υπερβαίνει το όριο αυτό.
3. Αν ο καταδικασθείς εργάζεται, κάθε ημέρα εργασίας υπολογίζεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της σωφρονιστικής νομοθεσίας.
4. Για τη χορήγηση της υπό όρο απόλυσης, ως ποινή που εκτίθηκε θεωρείται αυτή που υπολογίστηκε ευεργετικά κατά την προηγούμενη παράγραφο. Προκειμένου για ποινές κάθειρξης δεν μπορεί να χορηγηθεί στον καταδικασθέντα η απόλυση, αν δεν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με το ένα πέμπτο της ποινής που του επιβλήθηκε και, σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης, για δώδεκα έτη. Το χρονικό διάστημα του ενός πέμπτου ή, σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης, των δώδεκα ετών, προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο των λοιπών ποινών που τυχόν έχουν επιβληθεί, στην περίπτωση που αυτές συντρέχουν σωρευτικά. Σε κάθε περίπτωση όμως ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί αν έχει παραμείνει στο κατάστημα δεκατέσσερα έτη και αν εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν έχει παραμείνει δεκαέξι έτη.
5. Για την απόλυση του καταδικασθέντος κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν απαιτείται να έχει καταστεί η καταδίκη αμετάκλητη.
6. Ο απολυθείς σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου επιτρέπεται να ευρίσκεται προκαθορισμένες ώρες της ημέρας εκτός του τόπου του κατ’ οίκον περιορισμού του αποκλειστικά για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης, συμμετοχής του σε εγκεκριμένο πρόγραμμα συντήρησης ή απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες ή αλκοόλ ή και εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που του έχουν επιβληθεί. Οι ώρες απουσίας του καταδικασθέντος από τον τόπο του κατ’ οίκον περιορισμού του και το σύνολο των υποχρεώσεών του καθορίζονται είτε με το βούλευμα που διέταξε την απόλυσή του είτε μετά τη χορηγηθείσα απόλυση, με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής. Με διάταξή του, ο ίδιος εισαγγελέας είτε κατόπιν αίτησης του καταδικασθέντος είτε αυτεπαγγέλτως, αποφασίζει για την αλλαγή του τόπου του κατ’ οίκον περιορισμού, την τροποποίηση του προγράμματος των ωρών απουσίας του καταδικασθέντος από αυτόν και την επιβολή ή τροποποίηση των υποχρεώσεων του τελευταίου. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 106 παρ. 2.
7. Η απόλυση σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου μπορεί να μη χορηγηθεί, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 106.
8. Η απόλυση μπορεί να ανακληθεί, αν ο καταδικασθείς δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που του επιβλήθηκαν και πιθανολογείται ότι ενόψει της βαρύτητας της παράβασης των υποχρεώσεών του, του τρόπου και των εν γένει συνθηκών που αυτή συντελέστηκε, δεν παρέχει την προσδοκία ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του στο μέλλον. Σε περίπτωση ανάκλησης, ο χρόνος από την απόλυση έως τη νέα σύλληψη δεν υπολογίζεται στην εκτιθείσα ποινή. Ο καταδικασθείς διατηρεί πάντως το δικαίωμα να απολυθεί υπό όρο κατ’ άρθρο 105Β.
9. Η απόλυση σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου αίρεται, όταν ο καταδικασθείς, κατά το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στην παράγραφο 10, τελέσει κακούργημα ή πλημμέλημα με δόλο που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών, για το οποίο καταδικάστηκε αμετακλήτως. Σε περίπτωση άρσης της απόλυσης, ο χρόνος από την απόλυση έως τη νέα σύλληψη δεν υπολογίζεται στην εκτιθείσα ποινή. Ο καταδικασθείς στην περίπτωση αυτή δικαιούται να απολυθεί υπό όρο κατ’ άρθρο 105Β, αφού παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα ένα επιπλέον έτος σε σχέση με τα οριζόμενα στο άρθρο 105Β παρ. 1. Το ίδιο ισχύει αν, κατά το χρόνο που κατέστη η καταδίκη αμετάκλητη, είχε ήδη χορηγηθεί απόλυση κατ’ άρθρο 105Β, χωρίς όμως να έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στο άρθρο 109. Δεν εφαρμόζεται το προηγούμενο εδάφιο, αν, κατά το χρόνο που κατέστη η καταδίκη αμετάκλητη, είχε ήδη χορηγηθεί στον καταδικασθέντα η απόλυση υπό όρο κατ’ άρθρο 105Β, χωρίς να έχει ανακληθεί, με αποτέλεσμα η ποινή για την οποία χορηγήθηκε η απόλυση να θεωρείται ότι έχει ήδη εκτιθεί κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 109.
10. Η με το παρόν άρθρο χορηγούμενη απόλυση εκτείνεται μέχρι του χρονικού σημείου της χορήγησης στον καταδικασθέντα της απόλυσης υπό όρο κατ’ άρθρο 105Β.
«Βγάζει» από τη φυλακή σκληρούς βαρυποινίτες και τρομοκράτες ο νέος ποινικός κώδικας
Έτσι, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα ανοίγουν οι πύλες των φυλακών για «σκληρούς» ποινικούς κατάδικους και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Κρατούμενοι για διακεκριμένες κλοπές, εμπορία ναρκωτικών και όπλων, καταδικασθέντες για ανθρωποκτονίες ή για υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως για συμμετοχή στη «17Ν», έχουν πλέον τη δυνατότητα να βρεθούν εκτός φυλακής ή να εκτίσουν τις ποινές τους στο ...σπίτι τους. Οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που άρχισαν να εφαρμόζονται από σήμερα, φέρνουν τα πάνω κάτω στον ποινικό «χάρτη» της χώρας.
Από σήμερα, δικηγόροι κρατουμένων για διακεκριμένες κλοπές ακόμη και για ανθρωποκτονίες αρχίζουν να καταθέτουν είτε στους εισαγγελείς των φυλακών είτε στα αρμόδια δικαστικά συμβούλια αιτήσεις, βάση των νέων διατάξεων, με ζητούμενο την αποφυλάκιση με ή χωρίς όρους των εντολέων τους. Μια διαδικασία, που πλέον όλων των άλλων αναμένεται να προκαλέσει «έμφραγμα» στη Δικαιοσύνη.
Και παρά τη γενική παραδοχή ότι οι νέες διατάξεις κινούνται στη λογική του εκσυχρονισμού – άλλωστε τα νέα νομοθετήματα καταρτίστηκαν έπειτα από 70 χρόνια – νομικοί, δεν παύουν να θέτουν ερωτήματα ως προς τα ζητήματα που ανακύπτουν σε ό,τι αφορά την μεταχείριση που μπορεί να έχουν στο εξής επικίνδυνοι κακοποιοί. Ήδη, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος η μόνη από τις δικαστικές Ενώσεις που αντέδρασε, έχει προειδοποιήσει για «παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων». Σε αντίθεση με την Ένωση Εισαγγελέων που ζήτησε ακόμη και την απόσυρση τόσο του νέου Ποινικού Κώδικα όσο και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας...εκκωφαντική ήταν η σιωπή που κράτησε η πολυπληθέστερη Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Εκτός φυλακής εκατοντάδες κρατούμενοι!
Από σήμερα, όσοι κατηγορούμενοι έχουν προφυλακιστεί στο παρελθόν για κακουργήματα, τα οποία τώρα με τις νέες διατάξεις μετατρέπονται σε πλημμελήματα, θα καταθέτουν αιτήσεις αποφυλάκισης που θα πρέπει, βάση των νέων διατάξεων, να γίνονται δεκτές. Σε αυτή την κατηγορία, ανήκουν οι κρατούμενοι για διακεκριμένες κλοπές, αξίας κάτω των 120.000 ευρώ, όπως επίσης και κρατούμενοι για εμπόριο όπλων ή μικροποσοτήτων ναρκωτικών.
Οι παραπάνω κατηγορίες προσωρινά κρατουμένων, που υπολογίζονται σε εκατοντάδες, θα αιτηθούν την αποφυλάκισή τους, αφού δεν προβλέπεται προφυλάκιση για πλημμελήματα. Μάλιστα, για την αποφυλάκισή τους η οποία θα κρίνεται από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια, δεν θα εξετάζονται πλέον άλλες προϋποθέσεις, όπως είναι η συμπεριφορά τους εντός της φυλακής ή η τυχόν άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους.
Με τις παλαιές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, η κλοπή αντικειμένων αξίας άνω των 120.00 ευρώ ήταν κακούργημα, όπως κακούργημα ήταν και η περίπτωση όπου τουλάχιστον δυο άτομα ή και περισσότερα διέπρατταν κλοπή. Ακόμη, ως κακούργημα αντιμετωπίζονταν και η περίπτωση τέλεσης κλοπής κατ' επάγγελμα. Πλέον με τις νέες διατάξεις οι τρεις αυτές περιπτώσεις καταργούνται και μετατρέπονται σε πλημμελήματα αν η κλοπή είναι αξίας μέχρι 120.000 ευρώ. Το αδίκημα της κλοπής αντιμετωπίζεται ως κακούργημα μόνο αν η αξία των κλοπιμαίων υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.
Μιλώντας στο «Θέμα» έγκριτοι νομικοί διαβλέπουν πως στα δικαστήρια θα λάβει χώρα στο μέλλον το εξής παράδοξο: Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο θα δικάζονται υποθέσεις κλοπών αξίας χιλιάδων ευρώ ενώ οι μέγιστες ποινές που θα επιβάλλονται δεν θα ξεπερνούν τα πέντε έτη φυλάκισης. Σε περιπτώσεις, δε, που το δικαστήριο χορηγεί και ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους τότε η ποινή θα πέφτει στα 2 με 2,5 έτη. Αυτό σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι μετά τη δική τους θα επιστρέφουν σπίτι τους έχοντας λάβει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους.
Αίτηση αναστολής
Δικαίωμα επίσης σε αποφυλάκιση αποκτούν όχι μόνο όσο κρατούνται προσωρινά αλλά και όσοι βρίσκονται στις φυλακές επειδή έχουν καταδικασθεί για κακουργήματα, τα οποία τώρα μετατρέπονται σε πλημμελήματα. Συγκεκριμένα, οι κατάδικοι για διακεκριμένες κλοπές, εμπορία ναρκωτικών και όπλων, μπορούν να καταθέσουν από αύριο αιτήσεις αναστολής στην εκτέλεση της ποινής, που τους έχουν επιβάλλει τα δικαστήρια. Οι αιτήσεις αυτές θα κρίνονται από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια, τα οποία θα αποφαίνονται αν θα τις κάνουν ή όχι δεκτές. Γενικότερα, πάντως, για όλες τις παραπάνω κατηγορίες εγκλημάτων με το νέο Κώδικα αλλάζει το πλαίσιο ποινής και από πέντε έως και δέκα κάθειρξη που ίσχυε μέχρι τώρα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από ένα έως έξι έτη. Αυτό σημαίνει ότι κατάδικος σε πρώτο βαθμό για κάποιο από τα παραπάνω αδικήματα μέχρι να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό θα έχει εκτίσει το μάξιμουμ της ποινής πριν προλάβει να δικαστεί από το Εφετείο! Άρα, το μέγιστο που θα μπορεί να κάνει σε περίπτωση που το Εφετείο τον κρίνει ένοχο θα είναι να του επιβάλλει την πρωτόδικη ποινή που ήδη έχει εκτίσει.
Πιο εύκολα τα ελαφρυντικά για ανθρωποκτονίες
Αλλαγές επέρχονται πλέον και στον «πυρήνα» των διατάξεων που αφορούν στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Με το άρθρο 299 του νέου Ποινικού Κώδικα για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, προβλέπεται διαζευκτικά για όσους κριθούν ένοχοι ή ισόβια ή τουλάχιστον 10 έτη κάθειρξης. Το πλαίσιο αυτό της ποινής σε συνδυασμό με το γεγονός ότι γίνεται πλέον πολύ εύκολη η χορήγηση ελαφρυντικών σε κατηγορουμένους, ενδέχεται να οδηγήσει, όπως εκτιμούν νομικοί, ακόμη και σε αποφάσεις με τις οποίες ο κατηγορούμενος για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας θα τιμωρείται με πέντε έτη φυλάκιση!
Ειδικά, δε σε ό,τι αφορά στη αναγνώριση ελαφρυντικού (πρότερος έντιμος βίος) σε υποθέσεις ανθρωποκτονιών, προβλέπεται ότι αυτό μπορεί να χορηγηθεί σε κατηγορούμενους ακόμη και έχουν άλλες καταδίκες για ελαφριά πλημμελήματα.
Όπως ανέφεραν δικηγόροι, οι συγκεκριμένες διατάξεις ενδέχεται να σπάσουν τα ισόβια που είχαν επιβληθεί σε πρώτο βαθμό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το 2008. Και αυτό καθώς στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δεύτερο βαθμό ο εισαγγελέας της έδρας, ζήτησε να κριθεί ένοχος ο Κορκονέας για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Αν η εισαγγελική πρόταση γίνει δεκτή από το δικαστήριο, τότε ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή των ευνοϊκών διατάξεων για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας που βαρύνει τον Κορκονέα και για το οποίο προβλέπεται και κάθειρξη έως δέκα έτη. «Από τη στιγμή που υπάρχει διαζευκτικά διπλή ποινή -ή ισόβια ή τουλάχιστον δέκα έτη κάθειρξη - ερμηνευτικά θα μπορούσε να ισχύει η ισόβια κάθειρξη για τον άμεσο δόλο και η κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών για τον ενδεχόμενο δόλο» αναφέρουν νομικοί. Σημειώνουν δε πως αν υπάρξει και αναγνώριση ελαφρυντικού στον πρώην ειδικό φρουρό, δυνητικά η ποινή που θα μπορούσε να του επιβληθεί ίσως να φτάσει και τα πέντε έτη!
Πολυισοβίτες τρομοκράτες σε ....κατ' οίκον περιορισμό
Μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς επιφέρει όμως ο νέος Ποινικός Κώδικας και σε ό,τι αφορά στα εγκλήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία. Πλέον με τις νέες διατάξεις, αίτηση για υφ' όρων απόλυση, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν όλοι οι ισοβίτες και πολυισοβίτες αλλά και οι καταδικασθέντες για συμμετοχή στη «17Ν» αρκεί να έχουν εκτίσει 16 χρόνια. Και αυτό ανεξάρτητα από το πόσες φορές ισόβια τους έχουν επιβάλλει τα δικαστήρια. Στη περίπτωση δε των καταδικασθέντων για συμμετοχή στη «17Ν» όλοι έχουν εκτίσει 16 χρόνια κάθειρξης.
Όσοι πληρούν, αυτή την προϋπόθεση και αναμφίβολα και οι καταδικασθέντες για συμμετοχή στη «17Ν», μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υφ΄ όρων απόλυση και κατ' οίκον περιορισμό. Ο εισαγγελέας και τα συμβούλια των φυλακών που θα εξετάζουν τις αιτήσεις τους, θα πρέπει μόνο να κρίνουν αν οι αιτούντες έχουν σωφρονιστεί. Πρέπει εδώ να σημειωθεί πως μέχρι τώρα, αν κάποιος κρατούμενος είχε πειθαρχική ποινή ή του είχε ασκηθεί ασκηθεί ποινική δίωξη, δύσκολα μπορούσε να βρεθεί εκτός φυλακής. Τώρα, με τις νέες διατάξεις εμπόδιο στην αποφυλάκισή του, θα αποτελεί μόνο αμετάκλητη καταδίκη του για κάποιο ποινικό αδίκημα που διέπραξε, πέραν φυσικά αυτών για τα οποία καταδικάσθηκε.
Έτσι, τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα, όπως είναι ο φερόμενος αρχηγός Αλέξανδρος Γιωτόπουλος που εκτίει ποινή 16 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, αλλά και τα άλλα μέλη που είναι πολυισοβίτες, μπορούν να υποβάλλουν στη διεύθυνση των φυλακών που κρατούνται αίτημα προκειμένου να αποφυλακιστούν υπό όρους.
Σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα μπορούν να απολυθούν από τις φυλακές, η οποία την έννοια ότι μπορούν να τεθούν σε κατ΄ οίκον περιορισμό με ή χωρίς βραχιολάκι (αυτό θα κριθεί) τα μέλη της 17Ν -εκτός του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου- και άλλοι τρεις καταδικασθέντες σε πολλές φορές ισόβια.
Σύμφωνα με εισαγγελείς το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα δίνει τη δυνατότητα στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και τον Βασίλη Τζωρτζάτο που είναι ακόμα μέσα, να υποβάλλουν αίτημα αποφυλάκισης και να κριθούν από δικαστικό συμβούλιο. Αρκεί να έχουν εκτίσει ήδη 16 χρόνια στη φυλακή, ενώ ο Δημήτρης Κουφοντίνας που κρατείται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου θα μπορεί να υποβάλλει το αίτημα για αποφυλάκιση αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Εξάλλου, με το νέο Ποινικό Κώδικα (άρθρο 187) προβλέπεται πως όσοι συγκροτήσουν τρομοκρατική οργάνωση και δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν το σκοπό για τον οποίο τη συγκρότησαν τιμωρούνται με μειωμένη ποινή (ελαφρυντική περίσταση). Αντίθετα για την εγκληματική οργάνωση προβλέπονται μεγαλύτερες ποινές ακόμη και αν τα μέλη της δεν προλάβουν να τελέσουν αξιόποινες πράξεις. Με απλά λόγια, δηλαδή, αν κάποιοι συγκεντρωθούν για πουλήσουν ναρκωτικά αλλά τελικά δεν το καταφέρουν θα τιμωρηθούν με ποινή από πέντε μέχρι 15 έτη κάθειρξη. Αντίθετα, αν συγκροτήσουν τρομοκρατική οργάνωση για να «χτυπήσουν», για παράδειγμα, κυβερνητικούς στόχους και δεν προλάβουν, τιμωρούνται με πολύ μικρότερες ποινές, ίσως και το μισό από την ποινή που προβλέπεται για την εγκληματική οργάνωση
Ακόμη σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών, δηλαδή της κατασκευής και χρήσης μολότοφ, αυτό μετατρέπεται από κακούργημα που είναι σήμερα με προβλεπόμενη ποινή έως κάθειρξη 20 ετών, σε πλημμέλημα με προβλεπόμενη ποινή τα τρία έτη. Μάλιστα σε περίπτωση που παραδοθούν τα εκρηκτικά πριν τον έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές, παύει η δίωξη πριν καν ξεκινήσει. «Ο εξορθολογισμός των ποινών ήταν επιβεβλημένος, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να φτάσουμε σε ατιμωρησία», αναφέρει στο «Θέμα» ο δικηγόρος κ. Κωνσταντίνος Γώγος, ο οποίος επιμελήθηκε το δίτομο έργο των δυο νέων Κωδίκων.
Συμβούλιο της Ευρώπης: αd hoc έλεγχος στις νέες διατάξεις
Και ενώ ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας εφαρμόζεται από σήμερα, η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), ανακοίνωσε ότι ξεκινάει ad hoc δικασιασία ελέγχου των νέων διατάξεων. Αντικείμενο του ελέγχουθα είναι οι διατάξεις εκείνες που μετατρέπουν κακουργήματα σε πλημμελήματα και οι οποίες ενδέχεται να ενισχύσουν φαινόμενα διαφθοράς.
Να σημειωθεί ότι η GRECO υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης και έχει αρμοδιότητες να επιβάλλει ακόμη και κυρώσεις εφόσον διαπιστώσει νομοθετικές αστοχίες και παρατυπίες. Μάλιστα, η ίδια Ομάδα, στην οποία υπάγονται 49 κράτη (48 ευρωπαϊκά και οι ΗΠΑ) ξεκινάει έλεγχο και στη Σλοβενία με αφορμή νομοθετική ρύθμιση, η οποίά μπορεί να επιφέρει περιορισμό της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας από την εκτελεστική.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου