facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Ελεγκτικό Συνέδριο: Ο Μαντέλης πρέπει να πληρώσει τη «μίζα» των €230.000 που πήρε από την Siemens

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης πρέπει να καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 450.000 μάρκων (230.000 ευρώ), που είχε λάβει από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και δεν τα περιέλαβε στην δήλωση περιουσιακής κατάστασής του (πόθεν έσχες), έκρινε οριστικά και αμετάκλητα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Τα 450.000 μάρκα είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα «Canadian Imperial Bank of Commerce Ltd» της Ελβετίας, σε δύο δόσεις. Η πρώτη κατάθεση έγινε 3.11.1998 και ήταν της τάξεως των 200.000 μάρκων και η δεύτερη έγινε 8.2.2000 και ήταν 240.000 μάρκα.

Τον επίμαχο λογαριασμό τον είχε ανοίξει ο επιχειρηματίας και κουμπάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών, Γιώργος Τσουγκράνης με την κωδική ονομασία «Α. ROCOS» και συνδικαιούχος του λογαριασμού ήταν η Αγγελική Ρεγγίνα, κόρη του πρώην βουλευτή Επικρατείας.

Ο Τάσος Μαντέλης για τις «χορηγίες» αυτές που έλαβε από την Γερμανική εταιρεία, καταδικάστηκε ομόφωνα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα) σε φυλάκιση 5 ετών, εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ ημερησίως, ενώ απαλλάχθηκε από την κατηγορία της δωροδοκίας, λόγω παραγραφής. Μάλιστα, για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης, πριν την δίκη στο Εφετείο κατέθεσε το ποσό των 230.000 ευρώ υπέρ του Δημοσίου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι «το μαύρο χρήμα» αφορούσε την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του 1997 για την ψηφιοποίηση (προμήθεια ψηφιακών παροχών) του δικτύου του ΟΤΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Μαντέλης υποστήριξε ότι τα χρήματα αυτά προέρχονταν από τα ταμεία της Siemens η οποία στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων της, ήθελε να συνδράμει ως «πολιτικός φίλος» στην ενίσχυση τον προεκλογικό του αγώνα με «χορηγίες».

Όμως, ο τότε γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεώργιος Σχοινιωτάκης, μετά από έκθεση της επιτροπής ελέγχου της Βουλής που του διαβιβάστηκε, προέβη στον καταλογισμό των 230.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο ισόποσο περιουσιακό όφελος που είχε ο Τάσος Μαντέλης κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του. Η προέλευση του εν λόγω ποσού, σύμφωνα με τον κ. Σχοινιωτάκη, δεν δικαιολογείται, αφού ήταν από τις «χορηγίες» της Siemens.

Ο Τάσος Μαντέλης προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας να ακυρωθεί η πράξη καταλογισμού σε βάρος του. Μεταξύ των ισχυρισμών που προέβαλε ήταν αφενός ότι το ποσό των 230.000 ευρώ έχει δεσμευτεί στον επίμαχο λογαριασμό της Ελβετικής Τράπεζας και αφετέρου ότι ήδη έχει επιστρέψει το ποσό στο Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Τάσου Μαντέλη, ενώ διέγραψε από την αρχική εισήγηση του Γεώργιου Σχοινιωτάκη προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που είχαν γίνει στο πρόσωπο του πρώην υπουργού.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνουν στην υπ΄ αριθμ. 705/2019 απόφαση της Ολομέλειας, ότι η επίμαχη «χορηγία» της Siemens προς τον πρώην υπουργό Μεταφορών «προέρχεται από μη νόμιμη πηγή εσόδων και ως εκ τούτου, συνιστά παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο το "απέκτησε αδικαιολόγητα" κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως βουλευτής Επικρατείας «από μη εμφανείς πηγές», ενώ η προέλευση του «δεν δικαιολογείται».

Παράλληλα, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταρρίπτει τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού περί «χορηγίας», καθώς αφενός επικαλείται την ομολογία του, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής ότι έλαβε τα χρηματικά ποσά από την Γερμανική εταιρεία και αφετέρου τον παράνομο τρόπο κτήσης, καθώς ο τραπεζικός λογαριασμός εμφανίστηκε σε άλλο πρόσωπο.

Απορρίφθηκε, ακόμη, ο ισχυρισμός του Τάσου Μαντέλη ότι η προέλευση των 230.000 ευρώ δεν είναι παράνομη και κατά συνέπεια αδικαιολόγητη, καθώς «πρόκειται για νόμιμες χορηγίες προς κάλυψη μελλοντικών προεκλογικών δαπανών», οι οποίες δεν εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του νομοθετικού πλαισίου για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες (νόμος 2429/1996), αφού δεν του δόθηκαν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο αδικαιολόγητος χαρακτήρας της κτήσης του επίμαχου ποσού από «μη νόμιμες πηγές», σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι παρέλειψε να το συμπεριλάβει στο πόθεν έσχες.

Διαγραφή ανάρμοστων φράσεων

Παράλληλα, η Ολομέλεια έκρινε ότι οι ανάρμοστες φράσεις που περιλαμβάνονται στην εισήγηση του Γεωργίου Σχοινιωτάκη, πρέπει να διαγραφούν, καθώς σύμφωνα με τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), θίγουν τη προσωπικότητα, την τιμή και την υπόληψή του και παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας.

Ο πρώην γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ε.Σ. στην εισήγησή του, μεταξύ των άλλων, ανέφερε, ότι οι ενέργειες του «καθιστούν ένοχο τον πρώην υπουργό για αθέμιτο και παράνομο πλουτισμό» και ότι «πήγε στη Βουλή για να κοροϊδέψει» (σ.σ.: Ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής), ενώ έκανε λόγο για «εσχάτη κατάντια ανδρός».

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news