facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Κομισιόν: Να μην παραταθεί η προστασία α' κατοικίας μετά το 2019

Αρνητική στο ενδεχόμενο επέκτασης του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και για μετά το τέλος του 2019, λόγω της μη έγκαιρης ενεργοποίησης της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων, είναι η Κομισιόν.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι ελληνικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει τους θεσμούς ότι η πλήρης επιχειρησιακή λειτουργία της πλατφόρμας θα είναι εφικτή στα τέλη Ιουλίου 2019 και έως τότε, δεν θα μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις από τους δανειολήπτες.

Αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενδέχεται να επηρεάσει δυσμενώς τη διαδικασία και τους στόχους για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο, δεν θα πρέπει να επηρεάσει τη σχεδιαζόμενη λήξη του πλαισίου προστασίας στο τέλος του 2019.

Πέραν όμως της μη λειτουργίας της πλατφόρμας, σύμφωνα με την Κομισιόν, ακόμη δεν έχει δοθεί η έγκριση από την Επιτροπή, για το αν η επιδότηση των δόσεων των δανειοληπτών συνιστά κρατική ενίσχυση ή όχι, καθώς οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να υποβάλουν το επίσημο αίτημα σύντομα.

Ενιαίο πτωχευτικό πλαίσιο

Βασικό ζητούμενο για την Κομισιόν είναι η δημιουργία ενός ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης ενισχυμένης έκθεσης επιτήρησης να εναρμονίσουν και να βελτιώσουν τους επόμενους μήνες με ολιστικό τρόπο τα καθεστώτα πτώχευσης και αφερεγγυότητας.

Όπως επισημαίνει, η πολλαπλότητα των πλαισίων καθιστά την παρακολούθησή τους πιο δύσκολη και αυξάνει τον κίνδυνο είτε εσφαλμένηw επιλογής πλαισίου είτε ακόμη και μιας διαδικαστικής κατάχρησης. Ωστόσο, παρόλο που οι ελληνικές αρχές πρότειναν να εξετάσουν το ζήτημα μέσω μιας ομάδας εργασίας, έως αυτή τη στιγμή δεν έχει υποβληθεί συγκεκριμένη πρόταση.

Πίσω οι υποθέσεις του νόμου Κατσέλη

Η διαδικασία της προοδευτικής εξάλειψης των εκκρεμών υποθέσεων στο πλαίσιο αφερεγγυότητας των νοικοκυριών είναι σημαντικά πίσω από το χρονοδιάγραμμα, επισημαίνει η Κομισιόν, ενώ το αναθεωρημένο σχέδιο δράσης για τη μείωση των εκκρεμών υποθέσεων αναμένεται να εκπονηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2019. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει τους θεσμούς ότι βρίσκονται στη διαδικασία συλλογής δεδομένων από τα δικαστήρια και θα προχωρήσουν στη βελτίωση των τρόπων επεξεργασίας των δεδομένων αυτών.

Πάντως τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έλαβαν τα προκαταρκτικά συγκεντρωτικά στοιχεία για το 2018 και για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Με βάση τα στοιχεία που ελήφθησαν και παρατίθενται στην έκθεση, ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός το 2018 και αυξήθηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο του 2018 και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2019, λόγω της προβλεπόμενης λήξης (31 Δεκεμβρίου) του προηγούμενου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας και της επακόλουθης επέκτασής του έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2019.

Το επίπεδο των επεξεργασμένων περιπτώσεων παρέμεινε γενικά σταθερό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019. Συνολικά, ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019 (89.498 εκκρεμείς υποθέσεις έναντι στόχου 85.130) είναι κάτω από τα επίπεδα που θα οδηγούσε στην εξάλειψη των συσσωρευμένων περιπτώσεων κατά το 2021.

Δεδομένου ότι η μείωση των καθυστερήσεων αποτελεί συγκεκριμένη δέσμευση των ελληνικών αρχών, είναι αναγκαίο να αυξηθεί η ικανότητα επεξεργασίας για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για το 2021, επισημαίνει στην έκθεση.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news