facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Κορίνα Κρέτσου στην «Κ»: Θα αυξηθούν τα κοινοτικά κονδύλια για την Ελλάδα

Παρότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις κορυφαίες θέσεις σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών πόρων, «ο χρόνος πιέζει και η ελληνική οικονομία χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις». Αυτό επισημαίνει η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, που επισκέφθηκε, για έβδομη φορά, την προηγούμενη εβδομάδα τη χώρα μας. Σε συνέντευξή της στην «Κ» επισημαίνει την ανάγκη για επιτάχυνση των προσπαθειών σε κρίσιμους τομείς όπως η διαχείριση αποβλήτων και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, και προαναγγέλλει την αύξηση κοινοτικών κονδυλίων κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο.
– Μετά την ολοκλήρωση μεγάλων ή ημιτελών έργων από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, υπάρχει διάχυτη ανησυχία για την ετοιμότητα της ελληνικής διοίκησης να προετοιμάσει νέα δεξαμενή έργων και δράσεων για την έγκαιρη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Τι πρέπει να γίνει;
– Η Ελλάδα κατάφερε να υλοποιήσει σημαντικά έργα στην περίοδο προϋπολογισμού 2007-2013, στους τομείς των μεταφορών, των ψηφιακών δικτύων, της επιχειρηματικότητας, του περιβάλλοντος και της κοινωνικής και υγειονομικής περίθαλψης. Μεταξύ αυτών η γραμμή Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός, τα τούνελ στα Τέμπη, οι πέντε παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, η εγκατάσταση επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία ή το πρόγραμμα ανακαίνισης των σχολείων στην Αττική. H ολοκλήρωση αυτών των έργων έχει δημιουργήσει έναν κύκλο δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Αυτό που έχει σημασία είναι να τεθούν σταθερές βάσεις για νέα, ώριμα προγράμματα και να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ολοκλήρωσή τους. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων χωρών στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Επομένως, το μήνυμα είναι: Διατηρήστε αυτή τη δυναμική. Αυτό προϋποθέτει δύο πράγματα: πολιτική ευθύνη και συντονισμό. Ολα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν στα επίπεδα της ανάπτυξης των προγραμμάτων πολιτικής συνοχής οφείλουν να συνεργαστούν. Ο χρόνος πιέζει και η ελληνική οικονομία χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις.
– Ποια προγράμματα καθυστερούν και ποια είναι η πρόοδός τους σε κρίσιμους κλάδους, όπως η διαχείριση των αποβλήτων;
– Στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, παρά τη μερική πρόοδο και κάποια επιτυχημένα προγράμματα, απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για να λυθούν τα ζητήματα για τα οποία η Ελλάδα, δυστυχώς, ακόμα πληρώνει υψηλά πρόστιμα. Σε πολλές περιπτώσεις επανέλαβα ότι είμαι έτοιμη να προσφέρω τις υπηρεσίες μου και θυμήθηκα ότι ένα δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι ακόμα διαθέσιμα για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Ενα δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι διαθέσιμα για προγράμματα στο πεδίο των ψηφιακών τεχνολογιών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Παρόλο που υπάρχουν καλά παραδείγματα προγραμμάτων σε αυτόν τον τομέα, όπως το πρόγραμμα Αγροτικής Ευρυζωνικότητας, το οποίο απέσπασε το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ευρυζωνικότητας το 2017, περισσότερες προσπάθειες απαιτούνται για την έγκαιρη υλοποίηση την εθνικής ψηφιακής στρατηγικής και την επιλογή των προγραμμάτων για το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς.
– Παρότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικό επενδυτικό κενό, υπάρχει καθυστέρηση στην απορρόφηση των πόρων του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα». Πώς θα μπορούσε αυτό να αλλάξει;
– Είναι αλήθεια ότι για την προώθηση της καινοτομίας και την υποστήριξη επιχειρήσεων, τα κονδύλια πρέπει να φθάνουν ταχύτερα στην αγορά. Ωστόσο, μια πρόσφατη πρόσκληση για καινοτόμα προγράμματα με προϋπολογισμό 280 εκατ. ευρώ έλαβε προτάσεις αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης αυξήθηκε για να υποστηρίξει καινοτόμα προγράμματα αξίας 420 εκατ. ευρώ. Επίσης, τώρα διαθέτουμε αρκετά λειτουργικά χρηματοπιστωτικά εργαλεία, υπό την αιγίδα του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» για υποστήριξη της ενεργειακής απόδοσης, της επιχειρηματικότητας καθώς και του Equifund, το οποίο προσφέρει κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου για καινοτομία και νεοφυείς επιχειρήσεις. Το Equifund υποστηρίζει προγράμματα σε όλη την Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει επενδυτικό κενό και τα κονδύλια της Πολιτικής Συνοχής δεν αρκούν για να το καλύψουν. Γι’ αυτόν τον λόγο επιμένουμε να επικεντρώνουμε τους πόρους μας όπου θα έχουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία και πιο μακροχρόνια αποτελέσματα, όπως στην ανταγωνιστικότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η συγκέντρωση αυτή θα ενισχυθεί με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους δικαιούχους του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις (ΕΤΣΕ) σχετικά με το ΑΕΠ. Το ΕΤΣΕ αναμένεται να ενεργοποιήσει 11 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις και να υποστηρίξει 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα.
Ευέλικτη πρόταση
– Πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τι μπορεί να αναμένει η Ελλάδα;
– Είμαι περήφανη για ό,τι πετύχαμε με την πρόταση για την Πολιτική Συνοχή 2021-2027. Πρόκειται για ριζικά εκσυγχρονισμένη, πιο ευέλικτη και απλοποιημένη πρόταση, η οποία θα διευκολύνει τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις περιφερειακές αρχές, καθιστώντας πιο εύκολη την πρόσβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και startups σε χρηματοδοτήσεις. Η πρότασή μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών-μελών, και πιστεύω ότι αν θέλουμε να έχουμε συμφωνία το 2019, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε η χρηματοδότηση να αρχίσει να φτάνει στους δικαιούχους από την πρώτη ημέρα της νέας περιόδου. Ετσι θα αποφύγουμε σημαντικές καθυστερήσεις όπως αυτές που βιώσαμε στην τελευταία περίοδο προϋπολογισμού και θα διασφαλίζεται η συνέχεια της χρηματοδότησης προς όφελος όλων. Οπως γνωρίζετε, σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέλαβε εθνικά κονδύλια στην πρότασή της για τη μελλοντική Πολιτική Συνοχής. Για την Ελλάδα προτείνουμε αυξημένο κονδύλι, στο πλαίσιο μιας γενικής μείωσης του προϋπολογισμού Συνοχής. Περίπου 1,5 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με την περίοδο 2014-2020, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στον προϋπολογισμό όλων των έργων που επισκέφθηκα αυτήν την εβδομάδα – λίμνη Κάρλα, ταχεία σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός και το συγκρότημα εμπορευμάτων Θριασίου Πεδίου στην Αττική.
kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news