facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Τεράστια ήταν η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο του Συντάγματος για τη Μακεδονία.

Τεράστια ήταν η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο του Συντάγματος για τη Μακεδονία

Οι διοργανωτές έκαναν λόγο για περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια διαδηλωτές, ενώ η Αστυνομία εκτίμησε τους συμμετέχοντες σε 140.000.

Ασφυκτικά γεμάτες από κόσμο ήταν το πάνω τμήμα του Συντάγματος, με τον κόσμο να εκτείνεται σε μεγάλη πυκνότητα σε όλο το μήκος της Β. Αμαλίας μέχρι τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, όπου και η πυκνότητα μειωνόταν, και -από την άλλη πλευρά- στην Πανεπιστημίου έως το ύψος της οδού Αμερικής, όπου υπήρχαν κλούβες των ΜΑΤ.

Η πλατεία ήταν ασφυκτικά γεμάτη έως το σημείο όπου και είχε στηθεί η εξέδρα, στην αρχή της Ερμού. Μεγάλος όγκος διαδηλωτών υπήρχε και πλευρικά, καθώς τόσο η Όθωνοςόσο και η Β. Γεωργίου ήταν γεμάτες. Η Β. Σοφίας είχε κόσμο με σταδιακά μειούμενη πυκνότητα μέχρι το ύψος της Ηρώδου Αττικού.

Η Σταδίου ήταν γεμάτη με κόσμο μέχρι το ύψος του Αγάλματος του Κολοκοτρώνη, όπου υπήρχε φραγμός από κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. 

Μεγάλη ήταν η πυκνότητα του κόσμου στηνΕρμού μέχρι τον Καπνικαρέα. Η Καραγεώργη Σερβίας και η Μητροπόλεως είχαν πυκνότητα διαδηλωτών έως το ύψος της οδού Βουλής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να διανυθεί μια απόσταση λίγων μέτρων από τη Βουλής μέχρι τη Νίκης (που ήταν επίσης ασφυκτικά γεμάτη), χρειάστηκαν περισσότερα από 20 λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδηλωτές προσέρχονταν σε μεγάλο όγκο και μετά τις 14.00, οπότε και θα ξεκινούσε το συλλαλητήριο, ενώ έως και μετά τις 15.00κόσμος προσερχόταν διαρκώς. 

Η αποχώρηση του πλήθους άρχισε σταδιακά μετά τις 16.00. Οι δρόμοι περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος ήταν κλειστοί σε μεγάλη ακτίνα, ενώ χαρακτηριστική είναι η εικόνα ενός γαλανόλευκου πλήθους που είχε φτάσει μέχρι το Χίλτον.

Χιλιάδες διαδηλωτών παρέμειναν για ώρα και μετά το πέρας των ομιλιών.

Σημειώνεται ότι οι διοργανωτές δεν είχαν τοποθετήσει μεγάφωνα μακριά από την πλατεία, συνεπώς ο κόσμος που βρέθηκε στην λ. Αμαλίας και στη Φιλελλήνων -μακριά από το Σύνταγμα- να μην ακούει τους ομιλητές.



Η ανθρωπογεωγραφία


Από νωρίς το μεσημέρι, ο κόσμος προσερχόταν κατά κύματα στο Σύνταγμα από όλες τις κατευθύνσεις, στην πλειονότητα του κρατώντας την ελληνική σημαία - υπήρχαν επίσης διαδηλωτές που κρατούσαν τη σημαία του Βυζαντίου ή πλακάτ με συνθήματα.

Το πλήθος ανήκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και προσήλθε στο κέντρο της πρωτεύουσας από όλο το λεκανοπέδιο, ενώ αρκετές χιλιάδες ήρθαν επί τούτου από την επαρχία ή από το εξωτερικό. Ρεπόρτερ του nooz μίλησε με Έλληνα που -κατά δήλωση του- ήρθε από το Ομάν, όπου εργάζεται, για να παραβρεθεί στο συλλαλητήριο.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν το "η Μακεδονία είναι ελληνική" και το "Ελλάς, Ελλάς, Μακεδονία", ενώ -παρά τους φόβους που είχαν εκφραστεί- δεν ακούστηκαν εν χορώ συνθήματα εναντίον των πολιτικών και του κοινοβουλευτισμού, παρά μόνο από επί μέρους διαδηλωτές.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το πλήθος τραγουδούσε με συγκίνηση σε πολλές περιπτώσεις τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που ακούγονταν από τα μεγάφωνα, ενώ όταν μίλησε ο μουσικοσυνθέτης μερίδα του πλήθους φώναξε: "Μίκη αλλάζεις την Ιστορία".

Στη συγκέντρωση υπήρχαν ομάδες χρυσαυγιτών, οι οποίοι απέφυγαν να φέρουν διακριτικά πάνω τους, αρκετοί κληρικοί και καλόγριες. Όταν απηύθυνε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, μερίδα διαδηλωτών φώναξε: "Όταν το ράσο γίνεται σημαία, τότε η νίκη είναι βεβαία". 

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη ΓΑΔΑ, για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 283 λεωφορεία, εκ των οποίων 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Οι διοργανωτές αμφισβήτησαν αυτά τα νούμερα, υποστηρίζοντας ότι τα λεωφορεία ήταν περισσότερα.








Μικρή ένταση στην Πανεπιστημίου

Μικρή ένταση σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής, όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ, που έχει σχηματίσει φραγμό στο σημείο. Οι αστυνομικοί τούς απώθησαν με χρήση βομβών κρότου-λάμψης, χωρίς να υπάρξει συνέχεια.

Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με την Αστυνομία, το επεισόδιο σημειώθηκε μετά την αντισυγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια και ενώ οι συγκεντρωθέντες είχαν ήδη αποχωρήσει και απομακρύνονταν.

Επεισόδια σημειώθηκαν στον απόηχο του συλλαλητηρίου μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και μελών του ΝΑΡ (οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ενώ έγινε επίσης ομαδική επίθεση ακροδεξιών στο θέατρο "ΕΜΠΡΟΣ".



Μίκης Θεοδωράκης


Ο κόσμος υποδέχτηκε τον Μίκη Θεοδωράκη με χειροκροτήματα και τραγουδώντας το "Σώπα όπου να' ναι θα σημάνουν οι καμπάνες".

Ο κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου, ξεκίνησε την ομιλία του με την χαρακτηριστική φράση: "Αδέρφια μου φασίστες, ρατσιστές, αναρχικοί, τρομοκράτες, τραμπούκοι".

Σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ δήλωσε: "Τα Σκόπια με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του Αιγαίου. Ο στόχος αυτός λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας μα αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών με την ιδέα αυτή και να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι κατευθείαν απόγονοι του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου". 



Γ. Κασιμάτης

Χαιρετισμό στο συλλαλητήριο απηύθυνε και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γεώργιος Κασιμάτης."Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120 του Συντάγματος", σημείωσε, ξεκινώντας την ομιλία του.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών.


Δείτε το βίντεο από το συλλαλητήριο:

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news