Τα περί υπόγειων διεργασιών της ΝΔ με το Ποτάμι, που γράφτηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αφορμή το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο βιβλίο του Κωστή Χατζηδάκη, έχοντας δίπλα του τον Σταύρο Θεοδωράκη ήταν ξεκάθαρος.
« Είμαι εδώ για να μιλήσω για λογαριασμό της ΝΔ και μόνο. Η ΝΔ εξέφρασε την κάθετη αντίρρησή της στην συμφωνία των Πρεσπών με έναν τρόπο συγκροτημένο χωρίς να ενδώσουμε σε ακραίες φωνές, αναγνωρίζοντας όμως τα πατριωτικά αισθήματα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Δικαιωθήκαμε απόλυτα. Θα καταψηφίσουμε την συμφωνία των Πρεσπών όποτε και αν αυτή έρθει στο ελληνικό κοινοβουλίο. Σε καμία περίπτωση όμως αυτή η προσέγγιση δεν αφορά στις επίσημες θέσεις άλλων κομμάτων», είπε και συνέχισε:
«Συμφωνούμε σε πολλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπαίνουμε σε οποιαδήποτε προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή με σκοπό να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και δεν ταιριάζουν στη Νέα Δημοκρατία. Άλλο κάνουν νταλαβέρια πίσω από κλειστές πόρτες Ο κ.Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είπαν ναι εκεί που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς είπαν όχι. Εμείς έχουμε σαφή στάση, δεν είναι διαπραγματεύσιμη».
Απάντηση στη δημοσιεύματα έδωσε και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι το Ποτάμι είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας όμως ότι θα περιμένει τα τελικά κείμενα στο κοινοβούλιο.
«Δεν υπάρχουν υποδείξεις για το Ποτάμι. Αναφέρομαι στο Μέγαρο Μαξίμου που έβγαλε ανακοίνωση γιατί δεν μπορεί να απευθυνθεί με αυστηρότητα στον άλλον εταίρο. Και έτσι προσπαθεί να κάνει κουμάντο στα κόμματα των άλλων. Πολλοί θεωρούν ότι οι θέσεις σου πρέπει να μπαίνουν σε μία ζυγαριά, τί μου δίνεις , τί χάνω. Δε βλέπω τα πράγματα έτσι και δε θα μείνω στην πολιτική έτσι. Το Ποτάμι το έκανε ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή. Τα πρωτοσέλιδα ότι είμαι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ δεν με εκπλήσσουν γιατί πριν από έξι μήνες με έβαζαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιμείνω με τις απόψεις μου. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε λύση και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους βόρειους γείτονές μας. Αυτή η συμφωνία δεν ήταν η καλύτερη, υπάρχουν σημεία που διαφωνεί το Ποτάμι αλλά αναλογιζόμαστε τί κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Τον Μάρτιο οι Ελληνες θα πρέπει να πάρουν μία απόφαση που δε θα είναι εύκολη. Λέω ότι το Ποτάμι δεν αλλάζει την άποψή του, πρέπει να υπάρξει λύση στο πρόβλημα , όμως από την άλλη δεν στερούμαστε του δικαιώματος να κρίνουμε δηλώσεις που προσβάλλουν τους Μακεδόνες μας. Περιμένουμε τα τελικά κείμενα και θα τα πούμε στη Βουλή. Επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κάνουν κουμάντο στο δικό τους εταίρο και απευθύνονται σε εμάς» επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης.
Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του κ. Χατζηδάκη με τίτλο «Μεταρρυθμίσεων ανάβασις» είχε μόνο θερμά λόγια για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, σημειώνοντας την συνέπεια του περί λόγων και πράξεων.
«Οχτώ χρόνια μετά την έλευση της κρίσης είμαστε κατά 25% φτωχότεροι και χωρίς να έχουμε κάνει αλλαγές στο κράτος αν είχαμε την πραγματική ιδιοκτησία των αλλαγών. Πρέπει να δούμε την μεταρρύθμιση ως μία υπόθεση που αφορούν τους πολλούς και όχι τους λίγους. Μετά την απομυθοποίηση της τελευταίας φαντασίωσης ότι θα σκίζαμε τα μνημόνια πλέον οι πολιτικές γραμμές έχουν ξεκαθαρίσει. Από την μία είναι οι δυνάμεις των επιδομάτων, χωρίς αυτές οι δυνάμεις να έχουν ξεκάθαρο πολιτικό πρόσημο και από την άλλη στοιχίζονται όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να συγχρονιστεί με τους ευρωπαϊκούς ρυθμούς», είπε και συνέχισε:
«Οι δυνάμεις που πιστεύουν στο λιτό αλλά λειτουργικό κράτος που θέλουν να προτάξουν μία πολιτική που θα προτάσσει την ενότητα των Ελλήνων. Ο διαχωρισμός αυτός συμπυκνώνεται στην συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για την αναθεώρηση του άρθρου 16 . Σε αυτή την συζήτηση συμπυκνώνονται τα κεντρικά διλήμματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις επόμενες εκλογές. Οι ψευδαισθήσεις των εύκολων λύσεων έχουν καταρρεύσει και το εκκρεμές πλέον κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνην του λαϊκισμού, ίσως γιατί η χώρα μας έζησε πρώτη τις συνέπειες του» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε κάλεσμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις.
«Σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα για τις μεταρρυθμίσεις μπορούμε να συμπορευθούμε με όλες πολιτικές δυνάμεις που θα κρατήσουν όμως την αυτονομία τους. Όλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι στο κεντρικό διακύβευμα των εκλογών και ο κάθε ένας ξεχωριστά θα πρέπει να ακούσει τους στίχους του Σαββόπουλου “με ποιούς θα πάει και ποιούς θα αφήσει...”» είπε με νόημα ο κ.Μητσοτάκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στη δημόσια ζωή να διαβάσουν το βιβλίου του αντιπροέδρου της ΝΔ. «Κοινή παραδοχή της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις πυροβολούνται ακόμα και σήμερα όπως στην παιδεία πιο ενδεικτικά να μιλήσουμε για το άρθρο 16 και στη δημόσια διοίκηση, ενδεικτική η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Θα κάνουμε μία προσπάθεια για να υπάρξει συναίνεση στην αναθεώρηση του άρθρου 16 έστω και με 151 ψήφους» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκη.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού χαριτολογώντας απευθύνθηκε στον κ.Χατζηδάκη με φόντο, όπως ο ίδιος είπε, τα δημοσιεύματα του σαββατοκύριακου. «Αν δεν ήξερα ότι ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ένα λαμπρό μέλλον στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα του πρότεινα να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Ποταμιού».
newpost
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου