Χωρίς ελευθερία του λόγου και του Τύπου δεν υπάρχει δημοκρατία, αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του, με αφορμή τα 10 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού The Athens Review of Books, «ένα περιοδικό που τιμά τα ελληνικά γράμματα».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως η καταδίωξη της Athens Review of Books είναι ντροπή για την ελληνική Δημοκρατία και πρέπει εδώ και τώρα να τελειώσει.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μητσοτάκη:
«Παρακολουθώ το περιοδικό The Athens Review of Books από τα πρώτα τεύχη του. Κάθε φορά που το διαβάζω δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κυκλοφορεί κάθε μήνα, στη μικρή ελληνική αγορά, ένα τέτοιας ποιότητας έντυπο. Το ελληνικό αντίστοιχο του The New York Review of Books ‒με το οποίο άλλωστε συνεργάζεται‒ κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στα ελληνικά γράμματα και έντονη παρουσία στον χώρο της διακίνησης των ιδεών, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Τώρα, στο κατώφλι 10 χρόνων κυκλοφορίας του, με υπό έκδοση το 100ό τεύχος του, έχει πλέον κατακτήσει όχι μόνο διεθνές κύρος, αλλά και μια πανευρωπαϊκή αρνητική πρωτοτυπία: κινδυνεύει να κλείσει διότι ο πρόσφατα αποπεμφθείς Υπουργός Εξωτερικών έβαλε σκοπό του να το εξοντώσει.
Με πρόσχημα μια επιστολή αναγνώστη που τον χαρακτήριζε φανατικό σταλινικό, ο κ. Ν. Κοτζιάς έσυρε το περιοδικό στα δικαστήρια ζητώντας «αποζημίωση» 250.000 ευρώ. Ως Υπουργός Εξωτερικών, επί 3,5 χρόνια χρησιμοποίησε με αθέμιτο τρόπο την κρατική εξουσία για την ιδιωτική του αντιδικία προκειμένου να συντρίψει το περιοδικό, με δικηγόρους τους Ι.Κ. Μαντζουράνη και Φ. Κρανιδιώτη. Μόλις πρόσφατα ωστόσο, ο διώκτης του περιοδικού ομολόγησε δημοσίως ότι «εθήτευσε στον σταλινισμό», ενώ στην αγωγή του αυτό το θεωρούσε… συκοφαντία.
Ένα περιοδικό όπως το Athens Review of Books, επίλεκτο μέλος της Δημοκρατίας των Γραμμάτων, η πολιτεία θα έπρεπε να το στηρίζει, όχι να το τρομοκρατεί και να το καταδιώκει με αναίσχυντη χρήση των μηχανισμών τού κράτους. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά πιστεύουμε πως χωρίς ελευθερία του λόγου και του τύπου δεν υπάρχει δημοκρατία. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία του τύπου και ειδικότερα ένα περιοδικό που τιμά τα ελληνικά γράμματα. Ήδη φέραμε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αν χρειαστεί θα το ξαναφέρουμε στην Oλομέλεια. Η καταδίωξη της Athens Review of Books είναι ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία. Πρέπει εδώ και τώρα να τελειώσει. Αν συνεχιστεί, υπεύθυνη θα είναι η κυβέρνηση.
Εύχομαι στην Athens Review of Books να συνεχίσει τις επιτυχίες, να θέτει πάντα ψηλότερα τον πήχη της ποιότητας και να χιλιάσει τα τεύχη της!»
Νέα ερώτηση προς την Κομισιόν από τους ευρωβουλευτές Μιλτιάδη Κύρκο και Μαρία Σπυράκη
Νέα ερώτηση για την προστασία της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές Μιλτιάδης Κύρκος και Μαρία Σπυράκη. Όπως αναφέρουν:
«O Έλληνας πρώην Υπουργός Εξωτερικών άσκησε αγωγή εναντίον του περιοδικού «Athens Review of Books» για συκοφαντική δυσφήμιση ζητώντας 250.000 ευρώ. Ο Ν. Κοτζιάς, επί χρόνια ανώτερο στέλεχος και στενός συνεργάτης του ΓΓ του ΚΚΕ, συγγραφέας ιδεολογικού βιβλίου σε συνεργασία με εξέχοντα στελέχη του καθεστώτος της Ανατ. Γερμανίας και προπαγανδιστής του Γιαρουζέλσκι, εθίγη επειδή χαρακτηριζόταν σε επιστολή αναγνώστη ως «γκαουλάιτερ του σταλινισμού». Οι δικαστές ικανοποίησαν τον Υπουργό Ν. Κοτζιά. Ο Υπουργός Ν. Κοτζιάς, στη συνέχεια, στράφηκε εναντίον του περιοδικού, για τον προφανή λόγο ότι του ασκούσε πολιτική κριτική, και προχώρησε από τον Ιούλιο 2017 σε δέσμευση των λογαριασμών των εκδοτών και των εσόδων του περιοδικού από το πρακτορείο διανομής τύπου.
1. Θεωρεί η Επιτροπή ότι η ποινικοποίηση από την πολιτική ηγεσία της έκφρασης πολιτικής κριτικής συνάδει με την ελευθερία του Τύπου;
2. Ποια η θέση της Επιτροπής στη δυνατότητα που δίνει η ελληνική νομοθεσία σε πολιτικούς να ασκούν συστηματικά αγωγές αποζημίωσης κατά εντύπων, ζητώντας αναντίστοιχα υψηλά ποσά ως αποζημίωση;
3. Αντιμετωπίζει η Επιτροπή το ενδεχόμενο η εν λόγω, αλλά και παρόμοιες υποθέσεις, να εκφοβίζουν τον Τύπο, όταν μάλιστα συνεπικουρούνται από δικαστικές αποφάσεις, που στη συνέχεια καταπίπτουν στο ΕΔΔΑ;».
Ερώτηση και από τον Κώστα Χρυσόγονο
Θέμα: Ζήτημα προστασίας της ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα
Το περιοδικό «The Athens Review of Books» δημοσίευσε επιστολή αναγνώστη, που αναφερόταν στο πολιτικό παρελθόν του Έλληνα Yπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ως στελέχους του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντάς τον «πραγματικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού». Η επιστολή ανέφερε ότι «δεν υπήρξε απλός θιασώτης και θαυμαστής αλλά και διαπρύσιος διαφημιστής» του καθεστώτος Χόνεκερ. Ο Ν. Κοτζιάς άσκησε αγωγή κατά του περιοδικού ζητώντας αποζημίωση 250.000 ευρώ. Δικαστικές αποφάσεις θεώρησαν ως συκοφαντικό τον χαρακτηρισμό «γκαουλάιτερ του σταλινισμού», παραβλέποντας ότι είναι αξιολογική πολιτική κρίση για ένα δημόσιο πρόσωπο. Χαρακτηριστικά, η αρεοπαγίτης Π. Ζωντανού εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η αναίρεση της Athens Review of Books, αλλά η ίδια καταψήφισε αργότερα την εισήγησή της και εν συνεχεία επελέγη από την κυβέρνηση Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Έκτοτε, ο κ. Κοτζιάς έχει δεσμεύσει και κατασχέσει τους λογαριασμούς της εκδότριας και του διευθυντή και τα έσοδα του περιοδικού από το Πρακτορείο Διανομής Τύπου, με προφανή στόχο το κλείσιμό του.
Θεωρεί η Επιτροπή ότι προκύπτει ζήτημα ελλιπούς προστασίας της ελευθερίας του τύπου, σε σχέση με την ανωτέρω υπόθεση;
Και τρίτη ερώτηση από τον Νίκο Ανδρουλάκη
Ο κ. Κοτζιάς, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, είχε καταθέσει αγωγή εναντίον του περιοδικού «Athens Review of Books» για συκοφαντική δυσφήμιση. Η αγωγή που συζητήθηκε στο Εφετείο και στον Άρειο Πάγο, κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Κοτζιά στο Υπουργείο Εξωτερικών, ζητούσε αποζημίωση 250.000 ευρώ καθώς το περιοδικό είχε δημοσιεύσει επιστολή αναγνώστη, την οποία δεν είχε λογοκρίνει, και η οποία αποκαλούσε τον κ. Κοτζιά «παλιό γκαουλάιτερ του σταλινισμού» και «υμνητή του Χόνεκερ».
Οι αποφάσεις ικανοποίησαν τον κ. Κοτζιά και του επιδίκασαν αποζημίωση 24.750 ευρώ παρόλο που επρόκειτο για καθαρά πολιτικό χαρακτηρισμό.
Ενώ οι εκδότες του περιοδικού προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), ο πρώην Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στράφηκε εναντίον του περιοδικού, και προχώρησε από τον Ιούλιο 2017 έως και σήμερα, σε δέσμευση των προσωπικών λογαριασμών των εκδοτών καθώς και των εσόδων του περιοδικού από το πρακτορείο διανομής τύπου, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο το κλείσιμο του περιοδικού.
Θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης που ουσιαστικά ποινικοποιεί την έκφραση γνώμης και την πολιτική κριτική είναι συμβατό με το δικαίωμα στην ελευθερία του τύπου, ιδιαίτερα όταν πολλές από τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις καταπίπτουν στο ΕΔΔΑ;
newpost
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου